Inför kyrkovalet i Örebro pastorat har väljarna haft möjlighet att ställa frågor via webben till de sex nomineringsgrupper som kandiderar till kyrkofullmäktige. Den femte frågan kommer från signaturen ”Ellinor”:
På Svenska kyrkans nationella sidor kan man läsa om ambitiösa klimatmål. Hur tänker ni lokalt? Vad kan göras inom Örebro pastorat?
Så här svarar nomineringsgrupperna:
ARBETAREPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA
”Vi måste göra allt för att kunna minska användande av det som tar av jordens resurser. Återvinna det som går. Spara på att köpa nytt – utan tänka till flera gånger om det behövs eller kan vi använda det ett tag till eller renovera. Att färdas på ett klimatsmart sätt. Cykla, gå eller tåg kan vara olika sätt. Att när vi inför skaffar nya maskinen ska det inte drivas av fossila bränslen. Investera i solceller och i utvecklingsföretag som forskar på klimatsmarta saker. Som en början på att klimatkompensera.”
BORGERLIG SAMVERKAN I ÖREBRO PASTORAT
”Vi har redan nu varit igång med solceller inom kyrkogårdsförvaltningen. Vi diskuterar även att utveckla detta och bygga på med solceller på fler byggnader i pastoratet. Redan idag pågår ett arbete med att se över lokal- och energiutnyttjandet. Genom att hålla rätt lokaler varma och installera miljösmart belysning och värme i våra lokaler kan vår befintliga verksamhet bli mer hållbar. Ett annat sätt är att tillse en försvarbar kapitalförvaltning av pastoratets medel, utifrån ett klimatperspektiv. Örebro pastorat har samtidigt ett ansvar att utifrån evangelierna vara en samhällsaktör som lyfter klimatfrågan riktat till och i samverkan med samhällets övriga delar. Här kan pastoratet även arbeta med värderingar och lyfta andliga och existentiella frågor kopplade till klimatkrisen.”
FRIMODIG KYRKA
”Kyrkan i Örebro är summan av pastoratets organisation med sina egna klimatmål och vad dess medlemmar i de olika församlingarna kan bidra med till ett mer hållbart samhälle. Konsumismen behöver ersättas av ett nytt sinnelag även hos oss. Med ett krympande medlemsunderlag måste pastoratet prioritera Gudstjänstlokalerna när tillgången på fastigheter behöver minskas. Personalens tjänsteresor ska ske med tåg eller möjligen buss. Fler möten kan ske på distans. Närodlad mat samt inredning och kontorsutrustning ska komma från Sverige eller EU. Kyrkans budskap inåt och utåt om ett hållbart samhälle sammanfattas bäst med Jesu egna ord i Bergspredikan Matt. 6:19-21och 6:31–33, om att samla skatter och att konsumera. Utgå från bibeln och predika hållbarhet i gudstjänsterna!”
PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK)
”POSK vill visa på Svenska kyrkans ansvar för en hållbar utveckling och för att motverka klimatförändringarna. Vi vill att Svenska kyrkans förvaltning ska ske på ett långsiktigt, effektivt, etiskt- och ekologisk hållbart sätt. Konkreta förslag på vad som skulle kunna göras inom Örebro pastorat är t.ex. att göra våra lokaler mer klimatsmarta, att resa på ett mer hållbart och miljövänligt sätt och att påbörja miljöcertifiering. POSK har redan varit med att utvecklat miljöarbetet i pastoratet, där Örebro pastorat följer Svenska kyrkans färdplan för miljön, som certifierar oss. Vi har en särskilt anställd och en grupp förtroendevalda som arbetar med miljön. Vi är delägare i Kyrkvinden, som är en vindkraftförening, som ger grön el. Kyrkogårdsförvaltningen har fått pris för sitt miljöarbete.”
SVERIGEDEMOKRATERNA
”Vår kyrka ska givetvis värna de miljöer som Guds skapelse har gett oss. Att finnas som en inspirerande kraft, oavsett våra medlemmars mål och drömmar i livet, ingår även kring frågor kopplat till miljö och klimat. Det betyder inte att Svenska kyrkan ska ta politisk ställning inom detta område, men att värna om den värld som Gud har givit oss i uppgift att förvalta. Att visa kärlek och hänsyn, även till naturen, är absolut en självklar del hos alla som följer den kristna tron. Konkret och lokalt måste kyrkan fokusera på den biologiska mångfalden inom pastoratets egen mark och säkerställa att den förvaltas miljövänligt. Att se över olika teknologiska möjligheter för att energieffektivisera våra lokaler och verksamheter är också naturliga steg för att minska vår negativa påverkan på klimat och miljö, samtidigt som vi minskar våra löpande omkostnader kopplat till energiförbrukning.”
VÄNSTERN I SVENSKA KYRKAN (ViSK)
”I måltidsgemenskapen kring altarbordet, där det gudomliga och mänskliga möts, gestaltar vi hur världen borde vara – ett bröd och en mänsklig het – i respekt för allt levande. Arbetet med klimatfrågan är enligt ViSK en av de viktigaste frågor som församlingen har att arbeta med idag. Detta är en hållning som biskoparna delar genom ”Ett biskopsbrev om klimatet”. ViSK vill att Svenska kyrkan skall vara vägledande i miljöarbetet, bland annat genom att alla församlingarna miljödiplomeras enligt Svenska Kyrkans unika miljöledningssystem som innebär omvändelse utifrån en djupgående helhetssyn på hur ekologiska, sociala, ekonomiska och andliga faktorer samverkar i ett globalt och lokalt perspektiv.”