Inför kyrkovalet i Örebro pastorat har väljarna haft möjlighet att ställa frågor via webben till de sex nomineringsgrupper som kandiderar till kyrkofullmäktige. Den åttonde frågan kommer från signaturen ”Kristina”:
”Klimatförändringarna eskalerar enligt den nya IPCC rapporten och vi behöver göra mer och snabbare. Vad kan kyrkan göra mer än det som redan pågår och som ger ett reellt bidrag till att minska fossila utsläpp? Och hur kan det bli verklighet?"
Så här svarar nomineringsgrupperna:
ARBETAREPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA
”Otroligt viktigt att kyrkan är progressiv och i framkant när det gäller att värna skapelsen och vår planet. Svenska kyrkan har en färdplan för klimat arbeta som är viktig att vi bidrar till genom att göra allt vi kan. Vi ska när vi ska förnya vår maskinpark övergå till icke fossildriven maskinpark. Resa på ett sätt som spar på naturen. Inte konsumera om det inte är nödvändigt. Alla inköp ska noga övervägas. Att ombesörja att vi har bra lokaler utifrån att de är energieffektiva. Klimatkompensera på olika sätt tills vi själva har kommit så långt att vi är klimatneutrala. Vi har anställt en strateg som enbart ska leda detta arbete framåt.”
BORGERLIG SAMVERKAN I ÖREBRO PASTORAT
”Fortsätta utbyggnaden av solceller. Successivt byta kyrkogårdarnas maskinpark. Övergå till att våra tjänstebilar ska vara eldrivna. Vid tjänsteresor, korta som långa, kan vi använda kommunala kommunikationer och tåg där det är möjligt istället för bil. Cykel så långt det är möjligt och praktiskt (vilket det inte alltid är). Miljötänk i ”smått” i vardagen, t ex ej använda plast i onödan, sopsortera etc. Använder vi engångsmaterial ska vi använda det som är biologiskt nedbrytbart. Konvertera ”gammal” el till lågenergilampor i kyrkor och församlingslokaler.”
FRIMODIG KYRKA
”Kyrkan i Örebro är summan av pastoratets organisation med sina egna klimatmål och vad dess medlemmar i de olika församlingarna kan bidra med till ett mer hållbart samhälle. Konsumismen behöver ersättas av ett nytt sinnelag även hos oss. Med ett krympande medlemsunderlag måste pastoratet prioritera gudstjänstlokalerna när tillgången på fastigheter behöver minskas. Personalens tjänsteresor ska ske med tåg eller möjligen buss. Fler möten kan ske på distans. Närodlad mat samt inredning och kontorsutrustning ska komma från Sverige eller EU. Kyrkans budskap inåt och utåt om ett hållbart samhälle sammanfattas bäst med Jesu egna ord i Bergspredikan Matt. 6:19-21och 6:31–33, om att samla skatter och att konsumera. Utgå från bibeln och predika hållbarhet i gudstjänsterna!”
PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK)
”Att värna om miljön, dvs Guds skapelse, är ett arbete som aldrig upphör. POSK har redan varit med att utvecklat miljöarbetet i pastoratet, där Örebro pastorat följer Svenska kyrkans färdplan för miljön, som certifierar oss. Vi har en särskilt anställd och en grupp förtroendevalda som arbetar med miljön. Vi är delägare i Kyrkvinden, som är en vindkraftförening, som ger grön el. Kyrkogårdsförvaltningen har fått pris för sitt miljöarbete. POSK vill att vi fortsätter på den inslagna vägen och att vi fortsätter, efter den kunskap som är tillgänglig, utveckla och förbättra vårt miljöarbete. Ett område där kyrkan kan göra mycket är inom skogsvård. Svenska kyrkan har 466 000 hektar skogsmark och är Sveriges femte största skogsägare. Posk vill ha en bättre redovisning av hur kyrkans skogsbruk bidrar till att säkra biologisk mångfald, ekosystemen och värdefulla kulturmiljöer. Vi bör även reflektera teologiskt över om kyrkan borde sträcka sig längre än andra skogsägare.”
SVERIGEDEMOKRATERNA
”Att ta ett helhetsgrepp om miljöfrågorna är viktigt för oss sverigedemokrater. Åtgärder som ger generell miljönytta ger ofta även klimatnytta. Att kyrkan hanterar sin mark på ett ansvarsfullt sätt som slår vakt om den biologiska mångfalden är centralt. Har man det som utgångspunkt är man redan en god bit på väg.”
VÄNSTERN I SVENSKA KYRKAN (ViSK)
”ViSK vill att Svenska Kyrkan som Sveriges 5e största skogsägare ska vara i frontlinjen för ett verkligt klimatanpassat och hållbart skogsbruk där biologisk mångfald, ekosystemets ramar och kulturvärden styr hur skogen sköts. En femtedel av skogen bör avsättas för naturreservat, allt skogsbruk ske hyggesfritt, utan inplantering av främmande träd och användning av bekämpningsmedel. Skogsbruket ska i övrigt ske med respekt för samhällsnära rekreationsvärden, ursprungsfolket samernas markrättigheter och naturens helighet. Det bör inrätttas ett vetenskapligt råd för biologisk mångfald i skogen. Kunskapsuppbyggnaden om skogar med särskilt höga naturvärden måste intensifieras och fördjupas. Skogen är för många det primära andliga rummet och en källa till kraft genom samhörighet med allt levande. Allt Kyrkans klimatarbete behöver dessa tre ben: Vetenskap, naturens helighet och andliga värden.”