Lyssna

Nyhet / Publicerad 17 oktober 2024

Tullängsgymnasiets restaurang får Svenska kyrkans miljöpris i Örebro

Nu står det klart att medarbetarna vid Tullängsgymnasiets restaurang får Svenska kyrkans miljöpris i Örebro 2024. Stort grattis!

”Genom modigt och kreativt arbete har Tullängsgymnasiets restaurang visat att det går att skapa positiva attityder till hållbar mat hos en ung målgrupp”, lyder delar ur juryns motivering. 

Juryn tilldelar Tullängsgymnasiets restaurang Svenska kyrkans miljöpris i Örebro 2024. För medarbetarnas driv och personliga engagemang kring hållbar mat – och för att restaurangen länge satsat när andra tvekat. I dag reser kockar från skolrestauranger i hela Sverige till Örebro för att inspireras av och lära sig mer om restaurangens matlagning, inköp, servering och svinn.

Grattis medarbetarna vid Tullängsgymnasiets restaurang: Niclas Palmqvist, Matilda Kleber, Alexander Freibergs, Jens Eriksson, Susann Westberg, Lena Sjöqvist, Weronica Brüde och Kajsa Siggesson!

Juryns motivering

Genom modigt och kreativt arbete har Tullängsgymnasiets restaurang visat att det går att skapa positiva attityder till hållbar mat hos en ung målgrupp. Restaurangen har länge satsat när andra tvekat och är en stor inspirationskälla inte bara för andra gymnasieskolor, utan också för storkök i allmänhet. 

Årets pristagare lyssnar in elevernas önskemål och behov, anpassar och justerar – utan att göra avkall på sitt målinriktade fokus på hållbarhet. I restaurangen möts skoleleverna av aktiva kockar som berättar, visar och inspirerar kring nya smaker, upplägg och tillbehör. 

En tredjedel av hushållens klimatpåverkan kommer från maten: Det går inte att nog understryka vikten av initiativ som bidrar till värderingsförändringar kring hållbar mat. Dessutom är möjligheten till uppskalning stor, vilket skulle ha positiv effekt på attityder till och glädje för hållbar mat, när Tullängsgymnasiets arbetssätt sprids.

Redan i dag reser kockar från skolrestauranger i hela Sverige till Örebro för att inspireras av och lära sig mer om restaurangens matlagning, inköp, servering och svinn.

Restaurangen siktar högt – och når långt. Med 96 % ekologiska inköp (varav 62 % svenska ekologiska produkter) och ett CO2e på 0,91 kg per inköpt livsmedelskilo når man långt över uppdragsgivaren Örebro kommuns hållbarhetsmål, vilket visar driv och det personliga engagemanget som finns hos årets pristagare.

Grattis Lena Sjöqvist, restaurangchef på Tullängsgymnasiets restaurang! Hur känns det?

– Tack, det känns jätteroligt, häftigt och helt fantastiskt. Att få ett lokalt pris slår högt. När vi är runt i Sverige och berättar om vårt arbete med hållbar mat är det många som känner till oss. Därför blir det extra roligt att vårt arbete uppmärksammas här på hemmaplan, av örebroare. Det här är ett kvitto på att vi gör bra saker.

Vad önskar ni för framtiden?

– En stor portion mod. I den här staden har vi väldigt modiga politiker som sätter starka miljömål – och det är vi så glada för. Men vi skulle vilja se samma mod från politiker, rektorer och måltidschefer runt om i landet. Många är oroliga för att få kritik eller att föräldrar ska höra av sig och klaga. Om man är rädd för kritik är det lättare att servera köttbullar och makaroner varje dag. Det är inte vår grej. Vi utmanar elevernas smaklökar och får dem att våga prova nya smaker. Och vi vill visa att om vi kan – då kan alla.

Vad är nästa steg?

– Att få fler att göra samma sak, att inspirera. Vi är stolta över vår 2020-mat och vill få fler på samma tåg. Vi vill visa att det går att sänka CO2-avtrycket. Ingenting kan vara viktigare. Alla vi som jobbar i restaurangen här har småbarn eller barnbarn – det finns en anledning till att vi gör det vi gör. Och det känns gott i hjärtat att göra skillnad. Tillsammans kanske vi kan rädda världen.

Fem starka finalister i Svenska kyrkans miljöpris

Det är allmänheten som nominerat kandidaterna till 2024 års pris. Årets starka finalister är Clara Schultz, Jim Holmgren, Johanna Björklund, Tove Sävenhed och Tullängsgymnasiets restaurang. Möt finalisterna på Svenska kyrkans webb

– Alla nominerade och finalister i årets miljöpris kan känna sig stolta, säger Hanna Kjell, Svenska kyrkans miljöstrateg i Örebro. Vi blev positivt överraskade av bredden som representeras i årets nomineringar, totalt 23 stycken. Det visar att det lokalt här i Örebro finns många på individnivå och i arbetsgrupper som vill – och som gör – positiva saker för miljön. 

– Det stora engagemanget tyder på en framåtrörelse här i Örebro, och det sker på många olika nivåer.

Prisutdelning i S:t Nicolai kyrka 2024

Som pristagare får medarbetarna vid Tullängsgymnasiets restaurang 10 000 kronor. Prisutdelningen äger rum 24 november klockan 11 i S:t Nicolai kyrka, i en gudstjänst som är öppen för alla.

Därför miljöpris

Detta är andra gången som priset delas ut. Svenska kyrkan vill lyfta lokala initiativ som skapar hopp och leder till förändring. Därför instiftades miljöpriset 2023, som en del av Svenska kyrkans hållbarhetsarbete i Örebro.

Catarina Wennerlund, Gabriel Sjölin, Michael Nausner, Markus Lutteman och Anna Ekström är jury för Svenska kyrkans miljöpris i Örebro.

Juryn för Svenska kyrkans miljöpris i Örebro

  • Anna Ekström, ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott, Örebro kommun.
  • Markus Lutteman, författare och klimatkommunikatör hos We Don’t Have Time.
  • Michael Nausner, forskare i systematisk teologi hos Svenska kyrkan.
  • Catarina Wennerlund, kvalitets- och hållbarhetsstrateg hos ÖBO.  
  • Från Svenska kyrkan i Örebro deltar kyrkorådets ordförande Timmy Leijen, som varit med och klubbat en rad tuffa hållbarhetsmål för Örebro pastorat. 

 

Frågor om miljöpriset? Välkommen att kontakta Svenska kyrkan Örebro pastorats miljöstrateg Hanna Kjell eller kommunikatör Cecilia Andersson.

Hanna Kjell

Hanna Kjell

Miljöstrateg, Utvecklingsenheten, Kansliet för Örebro pastorat, Örebro pastorat, Örebro, Svenska kyrkan i Örebro

Cecilia Andersson

Cecilia Andersson

Kommunikatör, Kommunikation, Enheten för utvecklingsstöd, Kansliet för Örebro pastorat, Örebro pastorat, Svenska kyrkan i Örebro

Du kanske också är intresserad av:

Fem starka finalister i Svenska kyrkans miljöpris 2024

Svenska kyrkans miljöpris i Örebro delas ut årligen till en person, eller en grupp personer, med Örebrokoppling som genom sina idéer bidrar till ökad ekologisk hållbarhet. Bland alla nominerade kandidater 2024 finns fem starka finalister, som alla är verksamma inom olika områden. Möt årets finalister!

Svenska kyrkans miljöpris i Örebro

Svenska kyrkans miljöpris i Örebro delas ut årligen till en person, eller en grupp personer, med Örebrokoppling som genom sina idéer bidrar till ökad ekologisk hållbarhet. 17 oktober presenteras årets vinnare! Prissumman är 10 000 kronor.

Därför instiftar Svenska kyrkan nytt miljöpris i Örebro

Svenska kyrkan har som mål att vara klimatneutral år 2030 – och nu instiftar man ett helt nytt miljöpris i Örebro. ”För att lyfta initiativ som skapar hopp och leder till förändring”, säger miljöstrateg Sara Bronner. Prissumman är 10 000 kronor.

Mer om Svenska kyrkans miljöpris i Örebro

  1. Tullängsgymnasiets restaurang får Svenska kyrkans miljöpris i Örebro

    Publicerad 17 oktober 2024

    Nu står det klart att medarbetarna vid Tullängsgymnasiets restaurang får Svenska kyrkans miljöpris i Örebro 2024. Stort grattis!

  2. Fem starka finalister i Svenska kyrkans miljöpris 2024

    Publicerad 22 september 2024

    Svenska kyrkans miljöpris i Örebro delas ut årligen till en person, eller en grupp personer, med Örebrokoppling som genom sina idéer bidrar till ökad ekologisk hållbarhet. Bland alla nominerade kandidater 2024 finns fem starka finalister, som alla är verksamma inom olika områden. Möt årets finalister!

  3. Sara Hillersberg får Svenska kyrkans miljöpris i Örebro 2023

    Publicerad 26 oktober 2023

    Nu står det klart att det är sömmerskan, kostymdesignern och entreprenören Sara Hillersberg som tilldelas Svenska kyrkans miljöpris i Örebro 2023.  ”Med sin kreativitet har Sara Hillersberg visat hur man på ett attraktivt sätt kan underlätta för enskilda konsumenter att konsumera kläder på ett mer hållbart sätt”, lyder delar ur juryns motivering. Stort grattis!

  4. Äppelodlare, förskollärare och entreprenörer nominerade till Svenska kyrkans miljöpris 2023

    Publicerad 18 oktober 2023

    Svenska kyrkans miljöpris i Örebro delas ut årligen till en person, eller en grupp personer, med Örebrokoppling som genom sina idéer bidrar till ökad ekologisk hållbarhet. Bland alla nominerade kandidater 2023 finns äppelodlare, entreprenörer, fastighetsbolag och förskollärare. Här är hela listan!

  5. Därför instiftar Svenska kyrkan nytt miljöpris i Örebro

    Publicerad 31 maj 2023

    Svenska kyrkan har som mål att vara klimatneutral år 2030 – och nu instiftar man ett helt nytt miljöpris i Örebro. ”För att lyfta initiativ som skapar hopp och leder till förändring”, säger miljöstrateg Sara Bronner. Prissumman är 10 000 kronor.