Hur kom det sig att du skrev den här musiken?
Thomas och jag hade pratat om det långt tidigare att det vore roligt att göra något tillsammans. Thomas är mycket musikantisk, en driven saxofonist som har spelat i orkestern i många år. Under pandemin fanns tiden i och med att repetitioner och konserter var inställda. OP församling köpte då ett stycke av mig och jag kunde förverkliga idén.
Berätta lite om hur du arbetat fram stycket.
Jag började skriva på första temat i första satsen där Thomas är solist och byggde vidare på det. Inspirationen kommer ofta när jag är ute och går eller springer. Ibland går arbetet undan och ibland kör jag fast, som med de flesta kreativa processer. Ibland kan det vara en rytmisk figur som jag bygger upp, ibland en ackordföljd som jag tycker blir häftig, men jag tycker också om bra melodier som jag kan inspireras av.
Andra satsen blir lite lugnare, den står lite för sig själv och man hämtar andan. I tredje satsen startar det om igen och musiken blir lite som filmmusik till en stumfilm. En piccolaflöjt jagar sopransaxen på ett ställe. De imiterar varandra lite. Som en höjdpunkt på stycket finns en improvisatorisk del där Thomas själv får improvisera och orkestern försöker jaga honom och smäller till. Sen kommer det en lugnare del igen och under avslutningen blir det ändå lite som att saxofonen vinner.
Varifrån kommer namnet Red Herring och vad betyder det?
Red Herring är ett begrepp som betyder att man lägger ut ett villospår för att lura någon att ta en annan väg. Det används bland annat inom politiken som en retorisk strategi. Det kom från början av en historia där det sagts att man lagt ut en rökt fisk för att lura in en hund på ett annat spår. Det är lite så det funkar med sopransaxstämman, den lurar orkestern lite, och ibland tvärtom. Det händer också att de jagar varandra lite grann. Stämmorna är lite luriga, det kanske står att tonarten är F-dur men i själva verket spelar man i en helt annan tonart.
Det är ett humoristiskt och lekfullt stycke där tanken är att det ska vara roligt för hela orkestern att spela och för publiken att lyssna.