Lyssna

Nyhet / Publicerad 16 januari 2023 / Ändrad 6 mars 2023

Vi restaurerar S:t Nicolai kyrka – så går det till

Just nu restaurerar vi S:t Nicolai kyrka i Örebro. Bygget, som beräknas vara klart 2026, påverkar inte verksamheten i kyrkan. Här kan du följa arbetet. Välkommen in!

Fram till 2026 pågår ett omfattande arbete för att restaurera kalkstensfasaden på S:t Nicolai kyrka. Väder och vind har gjort att fasadsten, dekorationer och fogar vittrat sönder. För att förhindra att vatten läcker in i konstruktionen tätas nu hela fasaden.

– Vi jobbar med entreprenörer som är specialiserade på stenarbeten på kyrkobyggnader och övriga kulturbyggnader, arbetet utförs enligt länsstyrelsens tillstånd och övervakas av antikvarisk kontrollant från Örebro läns museum, säger Rune Lundkvist, fastighetsförvaltare hos Svenska kyrkan i Örebro. 

Se nya stenskulpturer bli till

I samband med restaureringen har Svenska kyrkan gett stenskulptörer i uppdrag att återskapa ornament och statyer i fasaden. Under 2023 återskapas bland annat två bröstbilder av änglar som sitter monterade på sydportalen på kyrkans fasad. Det är skulptören Basem Zammam, örebroare med rötter i Syrien, som hugger de nya kalkstensänglarna. Nyfiken på hur Basem jobbar? Kolla in filmen från arbetet med änglarna.

Återbrukat stenmaterial

Under arbetet med att restaurera fasaden har Svenska kyrkan tagit tillvara på och återbrukat viss kalksten från Gamla krematoriet på Norra kyrkogården.

Tidstypisk kalksten

S:t Nicolai kyrka byggdes under slutet av 1200-talet fram till mitten av 1300-talet. Under århundradena har kyrkan byggts om ett antal gånger, nuvarande utseende kom till på senare del av 1800-talet genom Adolfs Källströms försorg. Både fasad och tornspira är byggda i kalksten. 

– Kalkstenen har en tusenårig tradition i Sverige. Olika byggmaterial dyker upp i olika epoker utifrån tillgång och popularitet. Här i länet bröt man kalksten i Lanna och i Yxhult. Adolf Kjellström, mannen bakom S:t Nicolai kyrkas renovering i slutet av 1800-talet, byggandet av Olaus Petri kyrka och Rudbecksskolan – alla byggda i kalksten – var inspirerad av engelsk gotik när han ledde restaureringen av S:t Nicolai kyrka, säger Rune Lundkvist. 

Vad är grejen med kalksten?

– Det är en spröd sten som är relativt enkel att bearbeta, men tyvärr har den lerklov som försvagar stenen. Därför är det ovanligt att man bygger med kalksten idag. Med den här renoveringen säkrar vi kyrkans fasad i 30 år framåt, och har vi tur kan det dröja upp till 50 år innan nästa större renovering.

Under renoveringen fortsätter verksamheten i kyrkan – vi har gudstjänster, konserter och föreläsningar som vanligt. I kalendern hittar du allt som händer hos oss.

Bygget, som beräknas vara klart 2026, påverkar inte verksamheten i kyrkan.

Foto: Cecilia Andersson

Nedslag i S:t Nicolais historia: Viktiga årtal

1275–1350 S:t Nicolai kyrka byggs.

1436 Engelbrekt begravs i kyrkan.

1643 Kyrkan brinner. Branden orsakas av ett åsknedslag och förstör bl. a. tornspiran, taket och orgelverket.

1810 Valet av Jean Baptiste Bernadotte (Karl XIV Johan) till svensk tronföljare, sker i kyrkan.

ca 1870-1900 hela kyrkan byggs om i samband med en omfattande restaurering och får sitt nuvarande utseende.

Rune Lundkvist

Rune Lundkvist

Fastighetsförvaltare, Kansliet för Örebro pastorat, Örebro pastorat, Svenska kyrkan i Örebro

S:t Nicolai kyrka

Varmt välkommen till S:t Nicolai kyrka, en citykyrka i centrala Örebro. Kyrkan byggdes på 1200-talet och har 352 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Nikolai församling

Varmt välkommen till en levande och öppen kyrka i centrala Örebro! Här möts tusentals människor varje vecka för ett härligt musik- och gudstjänstliv för att tända ljus, besöka Café Nikolai eller de olika verksamheterna för alla åldrar.