Lyssna

Nyhet / Publicerad 1 mars 2025 / Ändrad 6 mars 2025

Skönt häng i Deeds trygga vardagsrum

En trygg plats. Ett ”vardagsrum” för skoj och allvar, häng med kompisar, livsviktiga samtal och konkret stöd. Örebro Stadsmissions verksamhet Deed lockar flera hundra ungdomar varje år.  – Deed betyder jättemycket för mig. Här finns trygga vuxna i en trygg miljö, säger Ember.

Det är torsdag eftermiddag. Inne på Deed, på norr i Örebro, tänder ungdomsledare Helena Haavikko värmeljus på alla borden. Soffgrupper delar plats med ”köksbord”. Fikat står färdigt. 
– Vi har högt förtroende bland våra besökare. De känner sig trygga här, säger Helena. 
– Det finns ungdomar som säger: Deed är livsviktig för mig. De kanske inte har en trygg hemmamiljö. Då blir Deed deras vardagsrum, säger Tezzla Flormo, ungdomsledare. 

Deed vänder sig till ungdomar mellan 16 och 21 år. Här går det bra att bara hänga, ta en gratis fika, läsa läxor eller spela spel. Det finns musikinstrument och en scen. Hyllorna i det stora samlingsrummet dignar av material för skapande.

Sista fredagen i månaden är det öppet extra länge, och då kan det bli tv-spelsturnering, matlagning, filmkväll eller karaoke. 
Flera av ungdomarna använder ord som ”trygg och säker plats”, ”genuint intresserade vuxna” och ”vänner” när de ska beskriva vad Deed betyder för dem. 
– Här finns alltid någon att umgås med. Här är jag trygg, säger Nicko. 
– Det är ett skönt ställe att krascha på mellan skola och kvällsaktiviteter, säger Charlie. 
– Deed blev räddningen för mig när jag inte mådde så bra. Här finns trygga vuxna, med ett genuint intresse för att lyssna. Jag har fått stöttning med allt som har med livet att göra, säger Ember. 
– Här känner jag mig välkommen och accepterad, säger Elias. 


Verksamhetsledare Anna Väderklint beskriver hur ungdomarna vågar pratar om saker som tynger dem.  
–  För många blir vi ställföreträdande föräldrar. Det kan vara pinsamt att prata med mamma, föräldrar kan vara frånvarande eller relationen kan vara trasiga. Då kommer de hit, säger Anna. 
Till Deed hittar allt från skolkompisgäng till unga som söker ett sammanhang. Det kommer grupper från olika kulturella bakgrunder, ungdomar med intressen för teater och musik, samt de som kanske behöver extra stöd eller en lugn plats.

Här finns också ungdomar som identifierar sig som hbtqia+, och de som bara behöver en plats att vara på några timmar efter skolan. Det krävs inget medlemskort. Alla är välkomna. 

– Vi blir en bro mellan olika grupper i stan. Plötsligt sitter personer som normalt umgås i en viss grupp och spelar spel och snackar med jämnåriga från ett helt annat håll, säger Tezzla Flormo. 


De senaste åren har ansvariga ledare märkt hur behovet av samtal och konkret hjälp ökat. Därför lägger de i vår om arbetssättet. Två eftermiddagar i veckan fortsätter vara helt öppna, medan två blir avsatta för bokade samtal och personlig hjälp. Hjälpen kan vara allt från att skriva ett CV till att följa med till ungdomsmottagningen. 
– Vi försöker lyssna in vad vi mest behövs till. Vi testar och så ser vi hur det fungerar, säger Anna Väderklint.


Deed har funnits sedan början av 1980-talet, med olika namn, inriktning och med olika huvudmän. Nu är det Örebro Stadsmission som driver verksamheten. Det bidrag på drygt 2,4 miljoner kronor som Svenska kyrkan i Örebro årligen ger till Örebro Stadsmission innebär att Deed kan fortsätta hjälpa unga personer i vår stad. 
 – Utan de pengarna skulle vi inte finnas, säger Anna Väderklint.  
– Vi är glada för de relationer vi har i stan, hur kommunen och företag, Svenska kyrkan och andra kyrkor i stan stöttar oss på olika sätt. Det kontaktnätet och den kunskap som det innebär ger oss större möjlighet att hjälpa ungdomar.

Text: Cathrine Gustavsson

Texten har ursprungligen varit publicerad i magasinet ”Örebro - Mitt i livet”, nr 1/2025.