I Sverige märks ett växande intresse för andlighet och existentiella frågor. Så också i Svenska kyrkan i Örebro.
Konfirmandgrupperna har vuxit, många stannar kvar som unga ledare och allt fler unga söker sig till kyrkan för att finna sammanhang och samtalspartner kring livets mening.
– De unga bär ofta med sig nyfikenhet snarare än fördomar om kyrkan. De ser den som en plats för sökande och reflektion. Vi ser också att i mötet mellan olika kulturer och religioner uppstår frågor som ”Vad tror jag egentligen?”, säger Ida-Lie Humle, pedagog i Svenska kyrkan Nikolai församling i Örebro.
Den senaste undersökningen “Ungdomsbarometern” - Sveriges största årligen återkommande ungdomsstudie, där nästan 17 500 unga mellan 15 och 24 år deltagit - visar på ett tydligt skifte: unga söker i högre grad en andlig dimension i livet. Samhörighet, tro och att bygga relationer bortom sociala medier har blivit viktigare.
En kanske lite oväntad detalj i undersökningen är att flera ungdomar tror att Jesus kan bli en av 2025 års stora trender.
Ida-Lie menar att det ökade intresset för kyrkan kan ha flera orsaker. En kan vara att man som ung vuxen ofta är med om stora livsomställningar, där man går från en trygg och inrutad tillvaro till något mer öppet och oförutsägbart.
– Många känner en press att prestera, samtidigt som omvärlden präglas av oro för krig, ekonomi och klimat. Jag tror att kyrkan kan erbjuda en motvikt, en plats där tempot är lugnare, där det finns trygghet, gemenskap och utrymme för tystnad och reflektion, säger Ida-Lie.
Hon påpekar också att kyrkan blivit mer närvarande i digitala kanaler, genom chattar, live-streamade gudstjänster och frågestunder. Det gör kyrkan mer tillgänglig för en generation som lever stora delar av sitt liv online.
Samtidigt lyfter Ida-Lie fram en annan viktig aspekt: den existentiella hälsan. Nyligen fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utveckla just det arbetet.
– Kanske är existentiell hälsa en dimension av välbefinnande som vi som samhälle tidigare har underskattat. Det är fantastiskt att unga vuxna idag vågar ställa frågor om mening och andlighet, säger Ida-Lie.
– Där har vi som kyrka en värdefull roll. Vi arbetar ju med de stora livsfrågorna varje dag. Samtidigt behöver vi utmana oss i hur vi bäst skapar de mötesplatser som efterfrågas.
En mötesplats som finns i Svenska kyrkan i Örebro, är gruppen Unga vuxna i Nikolai församling. Varje tisdag samlas gruppen för att laga mat tillsammans. Kvällens samtal börjar ofta redan vid skärbrädorna. När måltiden är färdig slår sig alla ner runt bordet och pratar – om livet och det som känns viktigt just nu.
– Vi hör ofta våra deltagare säga: “Här blir du lyssnad på, här får du dela dina tankar och funderingar.” Samtalen blir ofta djupa. Vi pratar om vad som är meningsfullt i livet, berättar Ida-Lie.
Ibland ordnas också spelkvällar, workshops eller utflykter, beroende på vad gruppen önskar. Men oavsett aktivitet är syftet detsamma, nämligen att skapa en öppen och varm gemenskap där unga vuxna kan känna sig hemma.
Text: Matti Tordsson
Texten har ursprungligen varit publicerad i magasinet ”Örebro - Mitt i livet”, nr 1/2025.