Jag inleder med att säga att temat för detta nummer av pastoratets tidning är “Bygga” och frågar vad de tänker på utifrån sina roller som förtroendevalda. Helene säger att hon naturligtvis direkt tänker på våra byggnader – att vi ska bygga rum för människor och Gud.
Att "bygga kyrka" får Meri att tänka på att kommunicera med människor i olika åldrar.
– Vi är ju tillsammans församlingen, alla vi som är här.
Ulf i sin tur tycker att det handlar om att bygga möjligheten till ett välkomnande, alla människor ska känna sig välkomna i kyrkan. Han vill att likavärdet och jämställdheten måste få vara viktiga delar när vi bygger verksamhet.
Vad är viktigt i era uppdrag?
– Vi förtroendevalda ska vara möjliggörare och skapa utrymmet som behövs för att genomföra verksamheter i pastoratet, säger Helene. Nu ligger fokus mycket på samordning mellan församlingarna i pastoratet. Vi ska ha en överblick.
– Styrningen och resursfördelning ligger hos oss, säger Meri. Budget och befogenheter behöver vara tydliga. En bra struktur är viktig för att veta hur vi ska arbeta framåt, så att vi också kan bygga upp den ideella verksamheten.
– Anställda behöver också släppa in de ideella i verksamheten, tycker Ulf. Det finns en tröghet här.
Hur blir kyrkan en naturlig plats?
– Arbetet med att bygga ideell verksamhet är viktigt, säger Meri. Att möta människor i olika skeden av livet så att de, oavsett ålder, känner att det finns en naturlig koppling till kyrkan. Det ska vara grunden för att få fler ideella, vare sig det är till verksamheten eller som förtroendevalda. Därför är det viktigt att vi träffar medlemmarna tidigt i livet och inte tappar bort vissa åldersgrupper.
Ulf menar att kyrkan måste visa sig ute i samhället där människor är.
– När man pratar med människor vet de ibland inte vilken församling de tillhör och det är ju alarmerande – i alla fall om man är medlem.
– Medlemskapet är ju viktigt för att vi ska kunna fortsätta bygga kyrka, fyller Helene i. Vi kommer ju inte att kunna driva verksamheter eller underhålla våra byggnader framöver om vi inte har medlemmar som bidrar. Kyrkan har sin plats i samhället.
– Jag tycker att kyrkorna borde stå öppna mer dagtid så att det är lättare att gå in när man passerar. Vissa av våra kyrkor är ganska stängda, säger Ulf.
– Det handlar väl om att man då behöver ha människor på plats och det skulle kunna vara ideella, säger Meri. Hon jämför med de ideella krafterna som finns i frikyrkan.
– Frikyrkan har ju en historia av ideella krafter som drivande. Statskyrkan formades till något annat med alla sina anställda. Det är olika typer av kulturbyggen helt enkelt, menar Helene.