En man spelar gitarr och i bakgrunden syns deltagare som sjunger.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 9 februari 2024

En värmande sångkur

Att sjunga tillsammans är en kur för hälsan, menar Peter Johansson, gitarrist i Härlanda församling som leder allsången Sångkuren. Här finns också möjlighet till samtal och gemenskap.

Utanför fönstret piskar regnet och västkustvintern visar sig från sin gråaste sida. Inne i Härlanda församlingshem har besökarna idag värmt sig med potatis och purjolökssoppa i församlingens Sopplunch - och därefter finns möjlighet att vara med på allsången Sångkuren i rummet intill. Idag blir vi några stycken och gitarrist Peter Johansson, som leder allsången, tycker att vi nästan kan kalla oss för Sångkören.  

- Men det heter just Sångkuren av en anledning – det känns bra i kroppen att sjunga tillsammans, säger Peter, och får medhåll från gästerna.  

Ett medel för kommunikation 

Sångkuren i Härlanda har varit igång ca 15 år och Peter har varit med från början. Sånghäftet innehåller kända bitar av Evert Taube, Bellman, Dan Andersson och andra visdiktare. Det blir en fläkt av sommaren att sjunga om ”volmat hö” och om segelbåtens ”gip och sväng”. Men också ett tillfälle till samtal mellan sångerna. Vad betyder egentligen att volma hö? En av gästerna berättar att man förr sa att om kvinnor som tuperat håret att de hade volmat det. Och när det blir dags för ”Fjäriln vingad” hamnar samtalstråden istället i Sveriges 1700-talshistoria. 
 
- Jag ser musiken som ett medel för kommunikation. För mig är mötet och samtalet som blir också viktigt, som när vi lyssnar och associerar till sångtexterna. Det känns riktigt upplyftande i de bästa stunderna, berättar Peter.


Andningspaus i vardagen

Träffarna är tänkta att vara en andningspaus – en kontrast till prestationen som man kan uppleva i en vanlig kör. Här på Sångkuren får man också bara sitta med och lyssna om man hellre vill det.  

- Jag tror att besökarna trivs med konceptet, här sitter vi lite avskiljt men upplever trivsel och gemenskap tillsammans, avslutar Peter. 

---

Text: Karolina Braun

Sångkuren

Allsång, musik med gitarrist Peter Johansson. Härlanda församlingshem, Vidkärrssalongen, onsdagar kl 12.45. Kom gärna tidigt och var med på sopplunchen!