Just nu skulle läkaren, löparentusiasten och aktivisten Håkan Jonsson, 71 år från Halmstad, egentligen befinna sig vid Everest Base Camp i Nepal för att springa maraton på 5 500 meters höjd. Istället möts vi digitalt via skärmen i våra separata hem. Precis som för många andra har coronapandemin satt stopp för många av Håkans aktiviteter, men engagemanget för världens utsatta är lika brinnande. Idag har han närmast blivit en ambassadör för Act Svenska kyrkan. Hittills har han lyckats samla in 700 000 kr till Act genom sina lopp. Men jag börjar i löparintresset - hur startade det egentligen?
– Jag sprang en del i min ungdom, men det tog tvärstopp när jag började jobba. Runt 1995 började jag igen och efter två avverkade svenska klassiker ville jag och två kompisar hitta en ny utmaning. Vi bestämde oss för en Ironman*. Den genomförde jag år 2000 veckan innan jag fyllde 50. Dessvärre utan mina kompisar – de hade hittat andra aktiviteter!
Efter denna bedrift hittade Håkan snart nya utmaningar. Reseintresset fanns där och tog honom både till kinesiska muren där han sprang Great Wall Marathon tillsammans med sin son Andreas och sedan Kilimanjaro Marathon i 25-30 graders värme.
– Bara 14 av oss 26 i gruppen kom upp till Kilimanjaros topp. Det var två som också hamnade på lasarettet och det slutade med att jag fick rycka in som akutläkare där, berättar Håkan.
Kommande åren avverkade Håkan lopp både i Sydney och New York.
– När jag sprang i mål i Buenos Aires i Argentina så visste jag att jag hade sprungit maraton på alla kontinenter. När jag sa det till de andra var det en som påpekade att det hade jag visst inte, det finns en kontinent till. Det visste jag ju, men jag visste inte att det fanns ett maratonlopp på Antarktis, berättar Håkan.
Håkans fru Bitte, pensionerad diakon, hade följt med honom på många resor. Men när han berättade att han ville springa på Antarktis blev det tvärnit – det var absolut inte aktuellt.
Ett starkt internationellt engagemang hade paret gemensamt. Håkans egen gnista för att bli läkare hade tänts under hans första resa till Indien, när han mötte leprasjuka människor där. Deras tre barn är adopterade från Indien och Håkan har arbetat med bistånd och adoptioner, framför allt genom Moder Teresas organisation i Calcutta. Skulle hans båda intressen kunna gå att förenas till gemensam nytta, funderade han, när han sprang hemma på berget i Halmstad.
– När jag lade fram tanken om att göra det här på ett sätt så att det kan bli bra för dem som har det svårt så sa min fru: ”Det är klart att du ska göra det!”