Ett hjärta, en ängel och näsdukar på ett bord.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 26 februari 2024 / Ändrad 11 november 2024

Inte ensam i sorgen

Att få dela sina tankar och upplevelser med andra i en liknande situation är ett värdefullt sätt att bearbeta sorgen. Det menar Eva, Gull-Marie och Anders som leder samtalsgrupper om sorg.

Med 35 år som präst i Svenska kyrkan har Eva Gripenby i Härlanda församling mött många människor i sorg, både i samband med begravningar och i enskilda samtal och samtalsgrupper.
– I någon mening är jag förstås van vid att möta sorg och dess olika uttryck och också van vid att möta mina egna känslor. Men det kan aldrig bli slentrian. Varje situation, varje person och familj är unik. För mig är det en stor förmån att få gå med en stund på vägen; att höra alla livsberättelser och få förmedla hopp, menar Eva.

Dela det som gör ont

Församlingarna i Örgryte pastorat erbjuder regelbundet en möjlighet att vara med i en samtalsgrupp om sorg för den som mist sin livskamrat. Eva är en av dem som leder samtalsgruppen.

– Här handlar det om att få sätta ord på sina egna tankar och känslor, men också få del av andras erfarenheter. Det är inte så att deltagarna bär på samma sorg, men samtalsgruppen skapar förståelse för att andra har gått igenom något liknande. Det blir befriande att få den igenkänningen och också att få berätta sin egen berättelse. Det brukar bli både tårar och skratt på träffarna, berättar Eva.

Respektfull atmosfär

Varje träff i sorgegruppen följer ett särskilt tema. Deltagarna får närma sig det svåra på ett varsamt sätt. Först får de berätta om hur livet såg ut innan man träffade sin livskamrat. Sedan handlar det om sjukdomstiden eller om själva dödsfallet och om tiden efteråt. Ledarnas uppgift är att skapa en accepterande och respektfull atmosfär i rummet.

– Vår roll är att se till att var och en får sitt utrymme. Ganska snart brukar deltagarna hitta varandra och samtalet går av sig självt, säger Eva.

 

En kvinna i blå tröja med prästkrage tittar in mot kameran med ett tänt ljus bredvid sig.

Eva Gripenby har lång erfarenhet, både som präst och i att leda sorgegrupper.

Foto: Karolina Braun

När en närstående tagit sitt liv

Gull-Marie Jangbring Mare och Anders Elfström arbetar i Sjukhuskyrkan på Östra sjukhuset. Tillsammans med andra anställda i Sjukhuskyrkan runt om i stan leder de en särskild sorgegrupp för personer som sörjer en närstående som tagit sitt liv. Deltagarna kommer från hela staden och kan ha förlorat en partner, förälder, barn eller vän i suicid.
– I en församling kan det vara svårt att starta en grupp med just den här inriktningen. Sjukhuskyrkan kan arbeta mer övergripande, därför är det bra tt vi kan ta ansvar för en sådan här grupp, säger Gull-Marie.

Jag frågar Gull-Marie och Anders om det fortfarande finns något skamfyllt kring suicid. 
– Som all sorg är det olika. Men det finns ofta en sorts oförmåga från omgivningen att närma sig sorg och död och det här kan vara ytterligare en spärr. Det är väldigt tydligt för deltagarna att de har behov av att träffa andra i samma situation – de känner sig ofta ensamma, säger Anders.

Utan bästföre-datum

Ingen av samtalsledarna tycker att det finns något egentligt bäst före-datum för att bearbeta sin sorg. Ibland kan sorgen ha gömts undan och blir svår att hantera när det plötsligt slår till igen efter många år. Däremot är det bra om det har gått en liten tid. När någon nära går bort är man ofta först i chock och har inte reda på sina känslor. Därför är man välkommen att ta kontakt för att stämma av vilken grupp eller tidpunkt som passar.
– Att få dela sorgen med andra är väldigt värdefullt. Och viktigt att komma ihåg är att vi präster och diakoner också finns tillgängliga för enskilda samtal. Ingen ska behöva känna sig ensam i sin sorg, avslutar Eva.

Läs mer om aktuella samtalsgrupper om sorg:

Stöd i sorgen

Du är inte ensam i sorgen. I kyrkan finns stöd som hjälper dig att leva vidare. Örgryte pastorat bjuder in till flera olika sorgegrupper och du kan också boka enskilt samtal hos en präst eller diakon.