Möjligheten att få prata med en präst eller diakon i kyrkan är inte ny. Det är däremot Kyrkans samtalsmottagning i Örgryte pastorat som startat nu i oktober. Med hjälp av ett gemensamt telefonnummer och en e-postadress, hoppas diakon Anette Ljungberg och hennes kollegor att fler ska hitta möjligheten till samtal i kyrkan.
– Här kan man prata om precis allt, det bestämmer man själv. Det kan till exempel handla om relationer, förluster, vägval, sjukdom, ensamhet, tro, förändringar eller svårigheter i livet, berättar Anette, som är samordnare för verksamheten.
Lyssnande medvandrare
Ofta tänker vi att vi borde klara av saker själva, men ibland kan det räcka med att få uttrycka orden för någon annan för att hitta riktningen framåt, säger Anette.
– Vi som tar emot för samtal är diakoner eller präster i kyrkan. Vi har lång erfarenhet av samtal och är utbildade i det som i kyrkan kallas själavård. Man kan säga att det innebär att vi är medvandrare, vi går med och lyssnar en bit på vägen. Samtalen är gratis, vi för inga journaler och vi har också tystnadsplikt.
Kyrkans samtalsmottagning har telefontid måndagar kl 13-15 men övriga tider finns en telefonsvarare och en e-postadress. Man får då återkoppling inom ett par dagar där man kommer överens och bokar en tid. Samtalen sker på plats i någon av kyrkorna i Björkekärr, Härlanda, Sankt Pauli och Örgryte, ofta beroende på var man bor. För även om samtalsmottagningen vänder sig till alla, oavsett tro eller livsåskådning, finns det ett krav att den som söker samtal ska vara bosatt inom Örgryte pastorat.
– Det är också viktigt att säga att vi inte erbjuder vård eller terapi. Då får vi hänvisa vidare till andra instanser, förklarar Anette.
En viktig uppgift
Till vardags arbetar Anette som diakon i Örgryte församling. Här har hon regelbundet både enskilda samtal och gruppsamtal, men som diakon handlar det också om att motverka ensamhet, skapa mötesplatser och stå upp för orättvisor.
– Jag brukar kortfattat säga att en diakon är som en slags socialarbetare i kyrkan som ska ge en röst åt dem vars röst inte hörs, förklarar hon.
Förutom att göra det enklare för människor att ta kontakt med kyrkan hoppas hon att samtalsmottagningen också ska synliggöra att själavård är en av kyrkans viktigaste uppgifter.
– Vi tror att det behövs fler platser i samhället dit man kan söka sig för samtal. Och vi hoppas att människor som kanske inte hade kommit annars nu ska kunna hitta vägen hit, avslutar Anette.
Text och foto: Karolina Braun