Bild på en person med blont hår som spelar piano.
Foto: Helena Diurlin

"Man måste få leka lite som vuxen"

Nyhet Publicerad

På Frivilligcentralen Knuten i Kålltorp finns öppna gruppen Spela & Sjung. Här spelar nybörjare och erfarna kända låtar med tre-fyra ackord. "Människan måste ha vattenhål, komma bort från prestation och få leka lite som vuxen" säger deltagaren Lotta.

Hej Lotta! Du är med i en grupp på Frivilligcentralen Knuten som heter ”Spela & Sjung”. Kan du berätta lite om den?

- Ja, det är en öppen grupp där vem som helst kan vara med. Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren så kan du delta utifrån förmåga. Vi spelar olika kända låtar som vi bestämmer själva i gruppen och gemensamt för låtarna är att de är rätt så enkelt uppbyggda, med bara tre eller fyra ackord. Du tar med eget instrument om du har, och annars finns instrument att låna. Eller så kan du välja att sjunga.

När och hur gick du med i Spela & Sjung?

Man blir glad av musik. Men jag tycker också det är ett sätt att utöva mindfulness, att vara i nuet. Att få en paus från tänkandet som pågår hela tiden och bara vara.

Lotta i gruppen Spela & Sjung

- Det var för ungefär ett år sedan och jag skulle egentligen bara gå in och fika. Men så blev jag tillfrågad om att vara med och prova. Tidigare har jag spelat piano och sjungit i kör, så jag tyckte det skulle vara spännande att se vad jag kan nu av det jag lärde mig för länge sen. I början var det lite ovant med den här formen som är mer fri än jag varit med om förut. Att spela i grupp har jag inte heller gjort tidigare, så allt kändes väldigt nytt för mig. Men jag är väldigt glad att jag vågade! Det är en trygg och tillåtande grupp där jag vågar utmana mig, och alla bidrar till en enhet som förhoppningsvis låter bra. Det är verkligen en träning i spontanitet och samspel.

Hur tänker du kring musik och hälsa, vad tycker du att musiken bidrar med?

- Åh, det finns så mycket! Det är ju viktigt med kreativitet och att få uttrycka det på olika sätt, till exempel genom musik. Man blir glad av musik. Men jag tycker också det är ett sätt att utöva mindfulness, att vara i nuet. Att få en paus från tänkandet som pågår hela tiden och bara vara. Människan måste ha vattenhål, komma bort från prestation och få leka lite som vuxen!

---

Text: Helena Diurlin

Sommar på Frivilligcentralen Knuten

Fredagsmys, Filosofika och tillsammanspromenad till våffelcafé. Även om en del stänger på sommaren finns det ändå några verksamheter som har öppet för gemenskap. Välkommen till Råstensgatan 4 i Kålltorp!