Örgryte nya kyrka - en kort historik
1880-talet var ett dramatiskt årtionde. Industrialismen bröt fram och med den stora omflyttningar från landsbygd till stad. Örgryte församling växte dramatiskt och den gamla kyrkan med sina knappt 250 sittplatser blev för liten. En ny kyrka planerades och den 6 juli 1890 invigdes Örgryte nya kyrka av biskop Edvard Rodhe. Församlingen fick en ny stor, vacker kyrka i nygotisk stil att förvalta och vårda.
Tre större förändringar av kyrkans inre har skett sedan dess. På funkisstilens 30-tal slätströks väggar och tak och man valde också att måla koret rosa. 1970-talets renovering gick mer i blått. I samband med ombyggnaden för den nordtyska barockorgeln i slutet av 1990-talet hittades färgspår från den ursprungliga målningen och stor möda lades då på att återställa kyrkans ursprungliga utseende.
Om kyrkans inventarier
Altartavlan - En triptyk från 1951 av Thor Fagerkvist. Motiven föreställer Jesu födelse, Jesu uppståndelse och den första Pingstdagen. Under fastan är altartavlan stängd och då framträder Jesu tvagning av lärjungarnas fötter och Jesu kamp i Getsemane trädgård.
Den gamla altaruppsatsen från 1890 är utförd av bildhuggaren och skulptören Carl Johan Dyfverman. Motivet är korsfästelsen och ersattes 1950 av den nya altartavlan. Idag står altaruppsatsen i kyrkans södra korsarm.
Glasmålningarna: Carl Reinhold Callmander fick uppdraget att måla kyrkans glasfönster. I samband med att kyrkan fick sin nya altartavla 1951 ansågs flera fönster i koret bilda en orolig bakgrund till tavlan och de togs då bort.