En person i grön t-shirt och diakonsmycke sitter vid ett bord med tända ljus, mittemot en tom fåtölj.
Lyssna

Samtal och stöd

I kyrkan finns plats för dig som söker någon som lyssnar eller som behöver hjälp och stöd när livet krisar. Du kan vända dig till en diakon eller präst i din hemförsamling.

Samtal

När livet tar sig andra vägar än vi tänkt oss kan det vara bra att få prata med någon om det svåra. Kanske upplever du oro, sorg eller tvivel. Kanske brottas du med livets mening. Kanske bär du på något du aldrig berättat för någon. 

Du kan alltid boka ett enskilt samtal med någon av våra diakoner eller präster. Inga frågor eller problem är för stora eller för små. Vi för inga journaler och samtalen är kostnadsfria.

Bär du på en längtan efter en tro eller att fördjupa den tro du har? Du kan få andlig vägledning i samtal med en präst. Det finns också möjlighet till bikt eller nattvard. 

Läs mer om tystnadsplikt i Svenska kyrkan

Läs mer om bikt i Svenska kyrkan

Hur bokar jag ett samtal?

Enklast är att kontakta Kyrkans samtalsmottagning så kommer vi överens om en samtalstid i någon av våra fyra församlingar. 

Hjälp och stöd

När livet krisar till är du välkommen att kontakta Svenska kyrkan. Här kan du också få stöd i kontakter med myndigheter. Boende inom församlingen kan också ha möjlighet att söka ekonomiskt stöd ur diakonala fonder. Vänd dig till din lokala församling för att få mer information. Församlingarna bjuder också in till fondträff en gång per termin där du kan få hjälp att söka bidrag ur fonder. 

Hur kan jag få hjälp?

Vänd dig i första hand till en diakon i din hemförsamling. Här nedan finns hittar du kontaktuppgifter till respektive församling. Vet du inte vilken församling du tillhör kan du skriva in din adress i rutan nedan. 

Björkekärrs församling

Besöksadress: Björkekärrs kyrka, Sörensens gata 1 (nära Stabbetorget)

Kontaktuppgifter - Samtal och stöd i Björkekärr

Härlanda församling

Besöksadress: Härlanda kyrka, Härlandavägen 23 (nära Munkebäckstorg)

Kontaktuppgifter - Samtal och stöd i Härlanda

Sankt Pauli församling

Besöksadress: Sankt Pauligården, Mäster Johansgatan 1 (nära Redbergsplatsen)

Kontaktuppgifter - Samtal och stöd i Sankt Pauli

Örgryte församling

Besöksadresser:
Örgryte församlingshem, Herrgårdsgatan 2 (nedanför Örgryte nya kyrka)
Skårs kyrka, Skårsgatan 93

Kontaktuppgifter - Samtal och stöd i Örgryte

Läs mer

Kyrkans samtalsmottagning

Ibland möter vi svårigheter i livet. Det kan göra skillnad att få prata med någon. Kyrkans samtalsmottagning i Örgryte pastorat finns till för dig som behöver någon som lyssnar.

Stöd i sorgen

Du är inte ensam i sorgen. I kyrkan finns stöd som hjälper dig att leva vidare. Örgryte pastorat bjuder in till flera olika sorgegrupper och du kan också boka enskilt samtal hos en präst eller diakon.

Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan på Östra sjukhuset vill vara ett stöd för dig som är patient, närstående eller personal.

Gratisbutiken

Öppet onsdagar kl 13-16 och lördagar kl 10-12 Frivilligcentralen Knuten, Råstensgatan 4. Var med och bidra till ett cirkulärt samhälle genom att lämna kläder och saker du inte längre använder, eller ta med dig något från butiken som du behöver istället för att köpa nytt. Max 7 saker/plagg per person.

Solikyl

Utdelning av matsvinn måndag och torsdag kl 19.15-19.45 på Frivilligcentralen Knuten, Råstensgatan 4. Solikyl är en organisation som räddar mat. Två dagar i veckan hämtas matsvinn från olika ställen och landar på Knuten, där du som besökare att hämta det du behöver under öppettiderna.

Samtalsjourer och stöd

Kyrkans SOS

Behöver du någon som lyssnar? Kyrkans SOS erbjuder kris- och samtalsjour. Du kan ringa SOS-telefonen eller skriva till SOS-brevlådan. Du får vara anonym.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Ett lyssnande öra för studenter och personal

Mycket kan hända under åren som student. Frihet och nya vänner, men även oro för studierna, framtiden eller familjen där hemma. Ett samtal med Maike, Lars eller Henrik på Universitetskyrkan kan göra skillnad.

Palveleva puhelin

I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti.

Kyrkans familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning i Göteborg är till för par och familjer som upplever relationsproblem av olika slag. Här kan ni i lugn miljö få samtala med varandra och finna vägar ur låsta positioner eller få hjälp i svåra livshändelser och kriser. Besöksavgiften är subventionerad för er som bor inom Örgryte pastorat.

Läs mer om samtalsstöd

Någon som lyssnar

Jonas Olander är sjukhusdiakon på Östra sjukhuset. Han och hans kollegor i Sjukhuskyrkan möter människor som vistas på en plats dit de flesta kommer när livet inte är som vi önskar det.

Inte ensam i sorgen

Att få dela sina tankar och upplevelser med andra i en liknande situation är ett värdefullt sätt att bearbeta sorgen. Det menar Eva, Gull-Marie och Anders som leder samtalsgrupper om sorg.

Närvarande nätvandrare

Nätvandrarchatten är en möjlighet för unga att chatta tryggt med en vuxen. – I mötet vill vi vara närvarande här och nu. Det är viktigt att vi som svarar vågar stanna kvar i det mörka så länge som det behövs, berättar projektledare Linda Andersson. 

Kyrkans SOS är till för att belastas

Kyrkans SOS, tar årligen emot runt 20.000 telefonsamtal och 3.000 elektroniska brev. Man hör av sig för att man i olika grad känner sig ensam, orolig, är i kris eller kämpar med suicid och behöver någon att tala med. De som tar emot dessa samtal är volontärer utvalda och utbildade för uppgiften.

Att få plats för sin berättelse

Jag möter Peter Nätterdal, teolog och psykoterapeut, vid Svenska kyrkans familjerådgivning. – Det är ett basalt behov vi människor har: att känna oss trygga i livet. Det handlar ofta om att få plats med sin berättelse, säger han.