Medeltida plats
Härlanda som plats har medeltida anor och återuppstod 1951 som egen församling när församlingsgränserna i Göteborg gjordes om. De första åren stod församlingen utan egen kyrka och fick istället träffas i skolsalar och andra tillfälliga lokaler. Men så samlades kapital in och en arkitekttävling utlystes. Vann gjorde den unge arkitekten Peter Celsing som med sin kubistiska och asymmetriska formgivning skulle bana väg för en ny typ av kyrka. Härlanda kyrka stod klar 1958.
Unika tegelstenar
Gå gärna närmare och ta en titt på teglet i fasaden. Varje tegelsten har sin egen unika färg och skiftning. Alla stenar är brända på olika sätt. Tillsammans blir stenarna till en helhet, ett konstverk. Så kan man också tänka när det gäller oss som människor. Vi skiftar också i olika nyanser, vi bär på brända delar. Men vi är också unika. Tillsammans får vi, operfekta, brända och unika, bära kyrkans liv och gemenskap.
Kloster och miljö
Om du tittar dig omkring kanske du kan se att kyrkplanen påminner om en klosterlänga med kyrkan i mitten inramad av klockstapeln och kontorslängan på var sida. Nära klockstapeln hittar du också församlingens egen örtagård och odlingslådor, vilket också kan vara en påminnelse om klostren. Tankar om hållbarhet och miljö finns också levande i församlingen idag. Blommorna som odlas här används tillexempel som altarblommor eller vid hembesök.