Kyrka för högtider
Kanske har du varit Örgryte gamla kyrka förut. Kyrkan är välkänd i staden som en populär vigselkyrka och den är även väl använd för dop och begravningar. Örgryte gamla kyrka från början av 1200-talet är en av stadens äldsta. Men det är inte den första kyrkan som legat här vid Sankt Sigfrids plan. Resterna av en träkyrka från 1000-talet hittades vid en restaurering av kyrkan på 1920-talet. Det finns teorier om att den träkyrkan lät byggas av Sankt Sigfrid själv.
Sommargästernas kyrka
År 1528 bestämde Gustav Vasa att församlingen istället skulle fira sina gudstjänster i Nylöse stad vid Säveån. Det var en bit att ta sig för örgryteborna som då bodde i det som betraktades som ren landsbygd. Även efter att staden Göteborg grundats år 1621 ansågs Örgryte som avsides. Många framträdande familjer i nya staden byggde då sina sommarställen här - vackra herrgårdar och mindre slott, där tillresande gäster naturligtvis blev bjudna med övernattning. Sommargästerna blev kyrkans nya besökare, och flera familjemedlemmar från de fina familjerna ligger begravda på kyrkogården här intill.
Takmålningar i nytt ljus
Kyrkans gamla klockstapel revs 1748 och dagens kyrktorn uppfördes. Det är det årtalet du hittar på väggen. Under 1700- och 1800-talen byggdes kyrkan till i flera omgångar och dess nuvarande utseende med korsarmarna är från 1817. Den senaste stora renoveringen genomfördes 2018–2019. Då rengjordes takmålningarna och ny belysning installerades i taket. Om du tidigare har sett takmålningarna så ser du dem nu i ett helt annat ljus!