Historien om Arnäs kyrka
Den medeltida kyrkan var för liten och började rivas 1782 då också den nya kyrkan, kallad ”Gustav Adolf kyrkan” började byggas. Den invigdes 1784. Kyrkan ritades av Pehr Hagmansson och byggdes i den tidens empirestil. Arnäs nya kyrka tillhör de tidigaste som försågs med tornur. Uret kom från Hudiksvalls nedbrunna rådhus.
Den nuvarande altartavlan målades 1927 av professor Olle Hjortsberg och föreställer Kristus i två gestalter,” Kristus Triumfator”, den triumferande och skapande och ”Kristus Consolator”, den tröstande, stödjande och hjälpande.
På altaret står ett silverkrucifix av en rektangulär konvex platta tillverkat 1968 – en gåva av makarna Maria och Hjalmar Lantz
Processionskorset är utfört och skänkt 1983 av silversmeden Kjell Gidlöw .
Ovanför altartavlan finns en staty av Gudslammet med segerfanan som vilar på boken med de sju inseglen. Statyn inköptes vid restaureringen 1880.
Predikstolen som också är från 1880-talet har vid den senaste restaureringen 1998 fått ett tak tillverkat av Anders Åberg. Samme konstnär tillverkade vid detta tillfälle även det votivskepp som hänger i koret ovanför dopfunten i kalksten från 1943.
Kormattan är formgiven av Kajsa Aronsson och heter "Smaragder och Topas" och är tillverkad på Kasthall Ateljé i Kinna.
Kyrkorgeln byggdes i början av 1800-talet av Arnässonen Pehr Strand, som av myndigheterna sänts till Stockholm för att ”grundligt lära orgelbyggaryrket”. Namnet Strand är det stora namnet i svenskt orgelbyggeri under 1800-talets första hälft. Tillsammans med sonen Pehr Zackarias Strand, byggdes ett stort antal orglar, varav några ännu är i bruk.
I sammanhanget kan nämnas att en annan av den tidens stora orgelbyggare också kom ifrån Arnäs. Han hette Per Lund och hans namn lever kvar i den ännu verksamma orgelfirman Åkerman & Lund i Knivsta. Lyssna på orgeln och hör Organist Sven Edsfors berätta om dess historia.
Strandorgeln i Arnäs kyrka stod färdigbyggd och målad 1808. Orgeln byttes ut 1927, men numera står återigen den ursprungliga Strand-orgeln på läktaren. Den renoverades till ursprungligt skick 1991 och är idag en av Sveriges äldsta kyrkorglar som är i bruk. Bakom den nyklassicistiska orgelfasaden från 1808 ryms tretton stämmor, en manual och en bihängd pedalklaviatur. Orgelklangen är imponerande bred och fyllig och fyller kyrkorummet på ett angenämt sätt.
Kororgeln är byggd av Robert Gustavssons orgelbyggeri 1992
Hör kantor Oskar Wedman berätta om och spela på kororgeln
Kyrkan äger tre kyrkklockor: Storklockan som är gjuten 1898, mellanklocka, gjuten 1857 och lillklockan från 1709 som inte längre är i bruk.
Inskriptioner på klockorna:
”Lofven vår Gud, I folk! Låten hans lof vida hördt varda!”- storklockan
”Frukta Gud och håll hans bud, ty det hörer allom menniskom till….” -mellanklockan
”Glora in Excelsis Deo….”- lillklockan (lillklockan är ej längre i bruk)