Foto: Charlotte Nordin

En sockerbagare från Iran

Tänk dig att du bär på en dröm och så en dag förverkligar du den. Det gjorde Elin, som kom till Sverige som flykting 2015 och som drömde om att få jobba med att baka och dekorera tårtor.  

Elin är född och uppvuxen i Iran och flydde till Sverige 2015, när flyktingströmmen var som störst. Hon och hennes man Daniel gjorde en dramatisk resa över havet, från Iran till Turkiet där de stannade i en månad. Sedan vidare till Sverige, Linköping, Flen och slutligen hamnade de i Örnsköldsvik.  

Elin som är uppvuxen med iranska bakverk längtade efter persiska småkakor och under sin första tid i Sverige bakade hon iranskt fikabröd hemma in sitt kök. Intresset för att baka tårtor började för sju år sedan när hennes dotter Elsa skulle fylla ett år.  
 
- Jag ville göra en födelsedagstårta till min dotter men hade inga kunskaper varken på hur man bakar sockerkaksbotten eller hur man dekorerar. Jag hade inte ens vispat grädde förut, skrattar Elin. Jag fick googla mig till hur jag skulle göra. Tårtan blev inte så bra, men det var min första och jag var nöjd och stolt över mig själv att jag hade lyckats klara av att göra den helt och hållet på egen hand. 

Foto: Charlotte Nordin

Elin började baka tårtor till kompisars fester och födelsedagskalas och det nya intresset tog verkligen fart. Hon startade ett Instagramkonto där hon lade ut bilder på sina bakverk, mest på tårtor och hon fick mycket uppmuntran beröm för hur goda och vackra hennes tårtor var. 

- Jag kände att jag mådde bra av att baka. Då kunde jag skingra tankarna på flykten till Sverige och alla upplevelser jag bar med mig ifrån den. När jag kom till Sverige bestämde jag mig för att lära mig språket, eftersom språket är det viktigaste för en person att komma in i samhället. Jag gick också webbkurser i hur man bakar och dekorerar tårtor. Det var kurser som jag bekostade helt själv. Jag älskade verkligen att baka tårtor och jag kände mer och mer att det här skulle jag vilja jobba med. 

Det var inte lätt att komma in på arbetsmarknaden. Elin besökte arbetsplatser och lämnade sin cv men det efterfrågades alltjämt efter specifik utbildning, intyg och betyg.  

- Det spelade ingen roll att jag var duktig på det jag gjorde och att jag hade införskaffat mig kunskapen på egen hand. Det kändes som att intygen var viktigare än talangen. Det var en svår tid att hela tiden få nej. Jag och min man började tappa drömmen om att få jobb i Övik och planerade för att flytta ner till södra Sverige och söka jobb där istället.  
 
Men så fick Elin nystartsbidrag, en ekonomisk ersättning till arbetsgivare för att kunna anställa en person som varit borta från arbetslivet en längre tid, eller för någon som är nyanländ i Sverige. Hon åkte till Gräddat i Norr och lämnade in sitt cv till Cecilia Fält som driver bageriet. Då öppnades äntligen dörren!  

- Cecilia frågade om jag ville komma och provjobba och jag svarade ja direkt! Jag fick testa en lördag och på min första dag gjorde jag en beställd tårta till en kund. Min arbetskollega berättade för Cecilia hur bra jag löste uppgiften den där fösta dagen. Jag fick jobbet! Nu har jag jobbat på Gräddat i Norr i två och har fast anställning, berättar Elin.  
 

Vilken sorts tårtor tycker du bäst om att göra? 

- Bröllopstårtor! Det är så roligt när kunder kommer in till bageriet med bilder och önskemål på hur tårtorna ska smaka och se ut. Det är inte alltid det funkar att göra som bilderna visar och det brukar jag förklara för kunderna. Jag vet vilka smaker som passar i fyllning och hur man kan dekorera. Kunderna brukar lyssna på mig. Att dekorera med färska bär är fint och smakar gott. Marängsmörkräm är jättebra för att få en bröllopstårta att hålla ihop under en hel bröllopsfest. 
 
- själva tårtbotten är viktig. Det ska inte bara smaka vaniljkräm och sylt när man äter tårta, det blir för sött. Jag vill tårtbotten i sig ska vara god och att du känner smaken och även texturen.

 
 
/Charlotte Nordin, kommunikatör