Längtar du efter lugnet i tillvaron, att få känna närvaro i ditt eget liv och få släppa alla krav för en stund? Då kan meditation vara något för dig. Meditation ger redskap att få varva ner och bli medvetet närvarande i nuet.
Djupmeditation innebär att sitta sig till stillhet. Det vill säga att med kroppen som instrument stilla sina tankar och därmed närma sig sitt inre djup. Djupmeditation är en form av ordlösbön och närvaro, där vi "sitter oss till stillhet burna av Kärleken".
Meditera betyder ursprungligen" mäta, besinna, reflektera". Senare har det kommit att vara ett uttryck för "att gå in mot sitt centrum".
Meditationen vilar på grundpelare:
Kroppshållning/position
Andningen
Förhållningsätt till tankarna
I meditationen är kroppen och sittställningen av central betydelse. Det finns olika sittställningar; på stol, kudde eller på pall, men gemensamt för dem är att man sitter i balans, i kroppens lodlinje och med så lite spänning som möjlig. Hållningen hjälper oss att släppa taget om oss själva. En samlad hållning som för till en inre samling.
Sittställningen ger möjlighet att sitta längre utan att behöva byta ställning. Ergonomiskt formad för att inte skador ska uppstå. Samt ger möjlighet till avspänning utan att du riskerar att somna.
Andningen - vi låter andningen ske utan att styra den. Vi lyssnar till och känner vår andning. Uppmärksamheten på andningen är ett instrument för att stilla oss och bli medvetet närvarande i nuet. När du börjar meditera så rikta t.ex din uppmärksamhet på hur bröstet höjs och sänks av dina andetag eller rikta uppmärksamheten till känslan av luften i näsborrarna när du andas in.
Tankarna kommer och går. Syftet med meditationen är inte att bli fri från tankarna; tömma medvetandet. Tankarna är en del av dig och ett uttryck för ditt nu. I meditationen bör vi inta en bejakande attityd till vad helst som kommer upp under meditationen. I tankar, känslor och sinnesstämningar. Notera dem, namnge dem men utan att agera på dem.
Meditation ger:
Avspänning
Stressreduktion
Känsla av lugn och samling
Ökad koncentrationsförmåga
Ökad självkännedom
Medveten närvaro i nuet
Du är alltid välkommen att dela din erfarenhet och upplevelse av meditationen samt lyfta frågor genom att prata med meditationsledaren efter meditationen eller vid en annan överenskommen tidpunkt.
Varje söndag kl 17:00-18:00 i Kärlekens kapell vid Arnäs kyrka.
Ingen anmälan behövs.
Kom som du är.