Foto: Elin Holmberg

Dopet som viktigt steg in i gemenskapen

Nyhet Publicerad Ändrad

Trebarnsföräldrarna Elin och Björn: ”Det är en gåva vi ger till våra barn”

För Svenska kyrkan är dopet ett fint och viktigt inslag. Det är även en fin familjetradition som går långt tillbaka i historien. Genom dopet välkomnas en människa in i församlingarnas gemenskap. 

Ett dop kan genomföras på många sätt, det är helt gratis, och kan ske närsomhelst i livet. 

– Alla har rätt till andlig utveckling, säger trebarnsmamman Elin Mårtensson, som fann kyrkan när hon konfirmerade sig. 

 

 

När det gäller inträde till kyrkan som gemenskap, spelar dopet en viktig roll. Det kan betyda olika för olika människor, och det kan genomföras på olika sätt. En del väljer att arrangera dop hemma, andra i kyrkan. Man kan låta sig döpas genom hela livet, åldern spelar ingen roll.

– Dopet har en stor innebörd eftersom man lägger sitt liv i guds händer och döps till en relation med Jesus Kristus och med församlingen. Men i grunden är det en enkel sak som enkelt kan bokas, det måste inte vara ett stort kalas som kostar mycket pengar. Dopet är gratis, men många vill kanske arrangera ett litet firande i samband med det, säger Petter Nordlander, församlingsherde i Anundsjö och Skorpeds församling.

För snart ett år sedan tog han och hans familj sitt pick och pack och flyttade från Gävle till Bredbyn. Från en hyfsat stor stad, till landsbygdens idyll. 

Petter hade nämligen fått jobb som församlingsherde i Anundsjö och Skorpeds församling. 

– Min fru kommer från Bredbyn och jag har länge känt mycket för den här platsen eftersom jag besökt orten i 15 år, berättar han. 

I Anundsjö och Skorped är så många som 80 procent av invånarna medlemmar i Svenska Kyrkan.

– Jag tror att det kan bero på många saker, till exempel att vi finns på landsbygden och att man där har en närmare relation till församlingen, säger Petter. 

Trenderna kring dopet har förändrats över tid. För 30 år sedan var det inte lika vanligt som i dag att kombinera dopet med konfirmationen. 

Församlingen funderar mycket på hur de kan nå ut med information om dopet, och pastoratet försöker hitta olika former för dop, som till exempel dopkalas.

– Dopet är så när sammankopplat med församlingen och familjen väljer själv om de vill döpa i en gudstjänst eller vid en egen dopgudstjänst. Under pandemin missade många att döpa sina små barn och väljer att göra det nu även om barnen blivit lite äldre, säger Petter. 

Han förklarar att församlingen jobbar mycket för att kyrkan ska vara inbjudande och välkomnande. 

– Jag tror att det finns ett behov av att veta vad kyrkan är och vilken betydelse tron på Jesus kan ha i ens liv. De flesta är nog nyfikna på de centrala frågorna, som meningen med livet. Jag tror vi som kyrka behöver lite andligt självförtroende och att det kan finnas svar som är viktiga för barn och ungdomar också. 

En familj som Petter har kontakt med är familjen Mårtensson i Kubbe. Familjen består av jordbrukarna och egenföretagarna Elin och Björn, och barnen Hilma, Siri och Sven-Erik. 

Både Elin och Björn är uppvuxna i Anundsjö och Elin har ett stort engagemang för hembygd och samhällsfrågor. 

Det var under konfirmationen som hon fick en stark anknytning till kyrkan. 

– Jag fick många bra svar på livets frågor genom konfirmationen. Jag fick ventilera frågor om liv, död och teman som inte var så självklara att prata om i skolan. Det har jag haft nytta av under både glada och svåra stunder i livet. 

För Elin och Björn var det självklart att barnen skulle döpas. 

– Det är en tradition som hör till, en högtidlighet och en fin handling att barnen blir medlemmar i Svenska kyrkan, säger Björn. 

– Barn har rätt till andlig utveckling, och skulle jag välja bort dopet så väljer jag bort den möjligheten, säger Elin. 

De besöker gärna kyrkliga aktiviteter med barnen, som till exempel den öppna verksamheten för föräldrar och barn, ”Liten och stor”, och även familjegudstjänster. 

– Det är min fasta uppfattning att kyrkan har en stor och viktig roll i samhällsutvecklingen, Svenska kyrkan erbjuder mycket som inte övriga samhället gör, säger Elin. 

Text: Elin Holmberg

Länk till extern artikel

Församlingsherde Petter Nordlander Foto: Elin Holmberg
Familjen Mårtensson, Elin, Björn och barnen Hilma, Siri och Sven-Erik.  Foto: Elin Holmberg