Foto: Elin Holmberg

Grillkvällar med kyrkan förenar

Nyhet Publicerad

Säsongspremiär i Moliden den 3 maj

I Moliden pågår sedan många år ett starkt samarbete mellan byborna, Svenska kyrkan och Molidens samhällsförening. Varannan fredagskväll bjuds det på hamburgare och gemenskap utanför församlingshemmet.
– Det blir en mötesplats och ett perfekt tillfälle för vuxna och unga att träffas, säger Susanne Olofsson, diakon i Örnsköldsviks södra pastorat.
 
Det är april, och vädret är lynnigt som det brukar vara. Men härliga grilldofter sprider sig över den lilla byn och en bit fram, bland de mäktiga tallarna och de sista kvarvarande snöhögarna, sprakar en eld. 

Här finns värme och gemenskap. Och mat! 

Varannan fredagskväll under vår och höst träffas bybor i alla åldrar utanför församlingshemmet i Moliden och grillar hamburgare tillsammans. Initiativet kom från Mo församling under pandemiåren. 

– Tidigare fanns det en fritidsgård här i byn men när den upphörde kände vi att vi ville ordna ett ställe för ungdomar att kunna komma till, berättar Susanne Olofsson.

Det är många unga som är ute och cyklar eller kör epatraktor på kvällarna, på det här sättet kan vi samla dem och erbjuda dem något. Och på landet är det nog lite lättare att samla folk. 

Initiativet sker i samverkan med Molidens samhällsförening och ideell kraft i form av bybor som har barn i yngre och äldre tonåren. 

Kyrkan står med burgare och bröd, samhällsföreningen bidrar med dryck och föräldrarna bidrar med tillbehör. 

Niklas och Sara Abrahamsson är två Molidenbor som valt att engagera sig i grillkvällarna. 

– Tidigare var jag fotbollstränare, nu grillar jag hamburgare istället, säger Niklas och skrattar.

– Det är bra att det finns något att hitta på och att frusna barn som är ute och cyklar och leker kan komma och värma sig, säger Sara. 

Ett föräldrapar per fredag håller ställningarna, och Niclas berättar att det inte är några som helst problem att få föräldrar att engagera sig. 

– Vi vill gärna se att det här växer till en integrerad del av de aktiviteter vi erbjuder inne i församlingshemmet, säger Susanne. 
 
Grillkvällarna har kommit att bli ett uppskattat event som samlar människor i alla åldrar. De är också, såklart, en social plattform. Alla är välkomna och det finns alltid mat så det räcker.

– Ibland är en församlingspedagog med och bjuder in till olika aktiviteter i kyrkan, det är också ett tillfälle för oss att nå ut med inbjudan till konfirmation eller andra aktiviteter. Eller till exempel som nu, när vi berättar att det finns sommarjobb att söka på kyrkogården, säger Susanne som själv bor i byn.
 
14-årige Walter Sjölund är en av de ungdomar som gärna kommer till eventen varannan fredag.

– Jag kommer hit för både maten och gemenskapen. Jag har fler kompisar som också hänger med och kommer nästan varje gång. Det är roligt när det händer något kul i byn, säger han.  

Syskonen Frida och Adam Abrahamsson brukar också delta i grillkvällarna, även om de inte är några ”stamkunder”. 

Fem träffar på våren och fem träffar på hösten brukar det bli. Och nu drar vårens träffar igång, med start fredag 3 maj. 

– Ibland kommer det ungdomar från andra byar, det är väldigt kul, säger Susanne. Alla är ju välkomna.  

Text: Elin Holmberg

Susanne Olofsson berättar att grillkvällarna är ett tillfälle för kyrkan att nå ut med inbjudan till konfirmation och andra aktiviteter. Foto: Elin Holmberg
Frida, Adam och Walter tycker om både maten och gemenskapen. Bild: Elin Holmberg Foto: Elin Holmberg