Berätta om din bakgrund inom Svenska kyrkan
- Jag har vuxit upp i Själevad där jag deltog i både barnverksamhet och konfirmation. Efter fritidsledarstudier jobbade jag som distriktskonsulent i EFS i 13 år. Efter att ha pastorsvigts blev jag EFS första kvinnliga pastor i Sörflärke. Jag jobbade även som pastor i Gullänget, det blev även en tid som församlingsassistent i Mo. År 1990 prästvigdes jag efter studier vid Johannelunds teologiska institut. Idag jobbar jag som regionchef vid Sensus.
- Jag har under många år varit förtroendevald inom Svenska kyrkan, inledningsvis som ordförande i förvaltningsutskottet i Själevads församling. Därefter har jag varit aktiv i Nätra-Sidensjö pastorats kyrkofullmäktige, kyrkoråd och församlingsråd. Jag är även kyrkvärd och har under åren bidragit med prästerliga kyrkliga handlingar såsom dop, vigslar , gudstjänster i Svenska Kyrkan och EFS.
- Detta blir min femte mandatperioder som ledamot i stiftsfullmäktige, stiftsstyrelsen och dess arbetsutskott. Jag har även erfarenhet av att ha varit ledamot av kyrkomötet.
Vad lockar dig i detta uppdrag?
- Kyrkan har en mycket viktig roll i dagens samhälle. Uppdraget ger mig möjlighet att jobba för en öppen folkkyrka för alla. Tillsammans med församlingsråden ska vi jobba för att den grundläggande uppgiften; att bedriva gudstjänst, undervisning, diakoni och mission, prioriteras och får utvecklas i alla församlingar.
Hur upplever du det nya pastoratet så här långt?
- Upplevelsen är mycket positiv. Det finns hög kompetens hos medarbetarna i olika roller och funktioner. Det finns en stor bredd i verksamheten, utifrån de lokala förutsättningarna i församlingarna. Vi har ett stort engagemang hos de förtroendevalda och en vilja att ta ansvar och bidra till ett bra pastorat, där den grundläggande uppgiften fungerar väl och ansvar tas för kyrkogårds- och begravningsverksamhet, fastigheter och anställda.
Vilka är de viktigaste framtidsfrågorna för pastoratet?
- Det finns många viktiga frågor men den viktigaste är att vara en levande kyrka, en kyrka för alla som är nära medlemmarna i livets alla skeenden.
- Vi kommer att behöva göra viktiga val och prioriteringar av exempelvis fastigheter och verksamheter utifrån den ekonomi vi har och kommer att ha framöver.
- Vi behöver också arbeta för närhet till våra medlemmar så att vi tar tillvara deras önskemål, synpunkter, engagemang och inte minst, arbeta för att minska medlemstappet och locka nya medlemmar.
Var är vi om fem år? Vilka förändringar tror du har sett?
- Fem år är en kort tid men jag tror att pastoratet då har funnit sina former och sätt att jobba bra tillsammans. Vi har församlingsinstruktioner där vi uttrycker vad vi vill och vart vi är på väg och vi ger förutsättningar för att det ska kunna genomföras på bästa sätt. Såväl förtroendevalda som medarbetare känner glädje och stolthet över vilka vi är och vad vi vill vara.