Berätta om din bakgrund i Svenska kyrkan
- Jag har länge haft ett stort intresse för kyrkan och dess verksamhet. Jag har på senare år förstått att jag blev frälst i slutet av 80-talet. Jag stod på en undanskymd plats vid kyrkovalet 2017 men hamnade i fjol i såväl kyrkofullmäktige, kyrkoråd som ersättare i tekniska utskottet i Nätra-Sidensjö pastorat. Kyrkvärd är jag kontinuerligt en gång varje månad.
- Förenklat kan man säga att jag tillbringat halva mitt yrkesverksamma liv som administratör inom industrin och andra halvan som utbildare och politiker inom kommun, region och nu även inom kyrkan. Jag är halvtidspolitiker numera genom mina uppdrag som bl.a. ordförande regionfullmäktige Västernorrland och vice ordförande i kommunfullmäktige i Örnsköldsvik. Är även aktiv i Samordningsförbundet Örnsköldsvik. Har varit nämndsordförande i Örnsköldsviks kommun under 16 år och heltidspolitiker vid region Västernorrland föregående mandatperiod.
Vad lockar dig i detta uppdrag?
- Min målsättning är att kunna satsa fullt ut på mitt uppdrag inom kyrkan. Verksamheten intresserar mig, visst finns en särskild kultur och vi styrs av Kyrkoordningen, men det finns alla förutsättningar att göra något bra.
- Vi ska utveckla förutsättningarna för församlingarna att utföra den grundläggande uppgiften dvs utföra gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Svenska kyrkan har gjort helt rätt, som i en centralisering, valt att behålla de viktiga församlingsråden. Det är i församlingarna som vi har den viktiga verksamheten, resten är stödfunktioner. Sedan gillar jag de goda diskussioner som jag upplever att vi har i församlingsråd, kyrkoråd, kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige. För mig är det viktigt med samverkan och att försöka hitta samförståndslösningar där så är möjligt.
Hur upplever du det nya pastoratet så här långt?
- Mycket positivt! Jag är övertygad om att vi är på rätt väg och att våra olika församlingar kan få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Sedan förstår jag att sammanslagningen påverkats av pandemin och att det finns mycket kvar att göra. Det är väl förberett men full effekt av sammanslagningen kommer vi att se senare. I detta arbete är det jätteviktigt att föra en bra dialog med personalen. Alla ska känna sig delaktiga, det är förutsättningen för att kunna känna arbetsglädje.
Vilka är de viktigaste framtidsfrågorna för pastoratet?
- Det är viktigt att vi ”glor och snor”, dvs lär oss av hur andra gör. Jag tror att de som lyckas bäst är de som sätter Jesus i centrum. Visst kan vi locka människor till våra kyrkor genom att engagera populära personer/artister, men vi måste komma ihåg förkunnelsen.
- En annan viktig framtidsfråga är samverkan med civilsamhället, regionen och kommunen.
Var är vi om fem år? Vilka förändringar tror du har sett?
-Vi erbjuder en bredare verksamhet än idag där betydligt fler deltar i det kyrkliga livet.
- Även om det finns mycket kulturhistoria i våra lokaler så måste vi rationalisera. Jag tror att vi har färre kristna lokaler om fem år.
- Jag tror att antalet medarbetare är oförändrat men att vi styrt över verksamheten till ett starkare fokus på förkunnandet av evangeliet. Vi är mer digitaliserade och mobila. Vi sänder alla gudstjänster digitalt, för samtal via webben etc. Får vi inte människorna att komma till kyrkan så får kyrkan komma till människorna!