Konfirmationen har utvecklats mycket de senaste åren. Bilden av den auktoritära prästen som förhör konfirmanderna på bibeln, ja, den tillhör det förgångna.
– För mig blev det något att se fram emot varje vecka, säger Tim Püschel.
I höst kommer många nyblivna åttondeklassare att fundera på om de ska välja att konfirmera sig eller inte. Kanske är många nyfikna på vad det är, och många kommer säkert att få en del aha-upplevelser.
Så var det för Tim Püschel.
– Det var annorlunda på ett väldigt bra sätt och inte alls som jag trodde. Jag tänkte först att det var strängt och att det i princip bara handlade om att sitta och plugga bibeln men så var det ju inte alls. Vi fick göra utflykter, aktiviteter, vara med på läger och prata om livet och filosofiska frågor. För mig blev det något att se fram emot varje vecka, säger han.
Nova Nyglöd, också hon 16 år, var lite mer skeptisk.
– Jag trodde verkligen att jag skulle ha jättetråkigt. Men redan första gången upptäckte jag att det var en superhärlig miljö, prästen och församlingspedagogen var så välkomnande och också roliga. Jag upptäckte att det var ett ställe där jag fick vara mig själv.
– Det blev en positiv upplevelse och jag fick en till familj, kan man säga.
Både Tim och Nova konfirmerades i Domsjö, de hade konfirmationsträffar en kväll i veckan och fick även åka på läger, både kortare och längre.
– Konfirmanderna brukar växa mycket när de vågar dela med sig av sina tankar, men också av att sitta och lyssna på andra. Konfirmationen är en sund balansgång mellan lek och allvar, säger Evelina Gilberg, präst i Domsjö församling.
Hon menar att konfirmationen förändrats och utvecklats mycket.
– I dag handlar det framför allt om att få uppleva och dela tro och liv, och ingå i ett tryggt sammanhang där man får vara precis som man är. Konfirmandtiden är också en möjlighet att upptäcka nya sidor hos sig själv, hitta nya vänner och hitta sitt kyrkliga sammanhang.
– Varje konfirmationsträff har ett tema och det kan handla om allt ifrån relationer, till sorg och klimatfrågor. Vi fokuserar på det temat genom olika metoder som till exempel drama, samtal eller en fysisk aktivitet, säger Evelina Gilberg.
Råpluggande, förhör och prestation finns helt enkelt inte längre.
Örnsköldsviks södra pastorat börjar med rekryteringen i maj och konfirmandgrupperna skapas under hösten när eleverna precis börjat årskurs åtta.
– Vi bygger relationer under hela året, berättar Evelina Gilberg. Dels möter vi familjer i olika situationer, dels försöker vi finnas på ungdomarnas hemmaarenor.
Ett exempel på ett sådant event är Epatvätt, där kyrkan bokar upp en tvätthall och bjuder in ungdomarna att komma och tvätta sin epa, äta något och delta i gemenskap.
– Det är ett av många sätt att visa att vi finns till för ungdomarna.
Evelina Gilberg menar att en viktig del i att ungdomen väljer, eller väljer bort konfirmationen, är om det finns förebilder eller inte.
– Det betyder mycket att ha stöd från vänner och vårdnadshavare. Men ibland kan det också saknas kunskap och förståelse för vad konfirmationen är och kan vara.
Andelen ungdomar som konfirmeras ser olika ut för olika år och kan även variera inom pastoratets olika församlingar.
– Vi har blivit mer digitala och erbjuder nu möjlighet att anmäla sig via en utskickad QR-kod. Hos oss i Domsjö ser vi att antalet anmälda ökat. Redan nu har vi dubbelt så många konfirmander som tidigare, säger Maarit Juntunen, församlingspedagog.
Både Tim och Nova har på olika sätt blivit kvar i kyrkans gemenskap även efter konfirmationen. Tim har deltagit i olika event, fått pianolektioner av kyrkans kantor och också spelat flöjt på en kvällsmässa.
Nova har deltagit i kören Soul Teens i många år och nu också blivit ung ledare.
– Som ung ledare får jag vara med i kommande konfirmationsgrupper, det ser jag fram emot, säger hon.
Hon vill gärna inspirera andra att gå med i en konfirmandgrupp.
– Man behöver inte göra ett val för att vara med i konfirmationsundervisningen, det är först när man tar steget att konfirmeras som man gör det valet, säger hon.
Inom den kristna tron är konfirmationen en förlängning och bekräftelse av dopet. Om man inte är döpt tidigare så erbjuds det innan det är dags för konfirmation.
Text: Elin Holmberg