Foto: Elin Holmberg

Milton och Rosita berättar om KU

Nyhet Publicerad Ändrad

"Kyrkan är som ett andra hem"

I de lugna och mysiga lokalerna i Själevads församlingshem lämnas press, prestation och krav utanför. Med Svenska Kyrkans Unga får unga människor en ovärderlig gemenskap och möjlighet att utvecklas och blomma. 

– Jag ser hur mycket kyrkan gör för andra människor, det är sådant som inte går att köpa för pengar, säger 27-årige Milton Antonsson. 


När Milton Antonsson var 14 år stod han vid ett vägskäl, utan att kanske själv förstå det just då. 
– Min äldre bror tyckte att jag skulle konfirmera mig, men jag fnös och sa att jag tror ju inte på gud. Det där var absolut inget för mig, berättar han.
Han lovade sin bror att i alla fall ge det en chans. Och efter tre besök i konfirmandgruppen kände han att det som hände där, gjorde honom gott. 
Milton var vid den tidpunkten en riktig sportkille med siktet inställt på att bli fotbollsproffs. 
– Jag levde med ständiga krav och prestationer, jag blev bedömd dygnet runt, kändes det som. Men jag mådde inte bra av det.  
Han insåg att idrotten inte var allt, och började söka sig allt mer till den gemenskap kyrkan kunde erbjuda.

Ungdomsverksamheten är bara en av många viktiga verksamheter inom Svenska kyrkan. Här finns en utbredd barnverksamhet och genom kyrkans diakoni ges stöd till utsatta eller ensamma människor. Här finns stöd för sörjande och församlingarna är även viktiga i flyktingarbetet. Svenska kyrkan erbjuder en social gemenskap som gör skillnad för väldigt många människor. 
– Jag har sett hur mycket kyrkan gör för andra människor, det är sådant som inte går att köpa för pengar, säger Milton. 
Han har varit ungdomsledare för Svenska Kyrkans Unga i många år och varje söndag träffar han unga människor i olika åldrar i Själevads församlingshem. 
– Vi spelar spel, sjunger, dansar och samtalar kring olika frågor. Vi avslutar med andakt, berättar 23-åriga Rosita Salvador. 
Liksom Milton kom hon i kontakt med Kyrkans Unga i tonåren. Och hennes historia liknar också hans, med en vardag fylld av prestation. 
– Jag sysslade också med idrott men det var inte den trygga plats jag behövde. Den hittade jag här, berättar hon och fortsätter: 
– Här fick jag både landa och läka. Och jag såg hur roligt de äldre ledarna har det ihop. 

Som ungdomsledare deltar Milton och Rosita i konfirmationsaktiviteter, läger och andra händelser. 
– Det har blivit en livsstil och kyrkan är som ett andra hem, säger Rosita. 
Svenska Kyrkans Unga är en öppen gemenskap av barn och unga som vill upptäcka och dela kristen tro. Den finns över hela landet och är helt kostnadsfri. 

Monika Edblad har arbetat som församlingspedagog i Svenska kyrkan i 33 år. 
– Gemenskapen som finns i Kyrkans Unga fyller ett behov. Idag bedöms människor och ungdomar så otroligt mycket, det finns så mycket stress och då får kyrkan en ännu viktigare uppgift att fylla, säger hon. 
– Eftersom vi finns för alla åldrar har vi möjlighet att bygga upp ett förtroende. Många som deltar i vår barnverksamhet kommer tillbaka när det är dags för konfirmation, berättar hon.  

För Milton och Rosita känns det meningsfullt att dela med sig av erfarenheter, och att vara såväl goda samtalspartners som förebilder. 
– Man märker att många unga behöver stöd, här får man chans att öppna sig och berätta hur man har det inombords för någon som lyssnar och kanske kan känna igen sig, säger Milton. 
– Vi erbjuder en trygg miljö och det kan för många unga vara lättare att prata med någon som är nära i ålder, än en förälder, säger Rosita. 
I lokalerna i Själevad finns också ”Lugna rummet” som erbjuder vila och återhämtning till lugn musik. 
– Många behöver det idag, när det händer saker hela tiden runt omkring, inte minst på telefonen, säger Monika. 

Aktiviteterna med Kyrkans Unga är öppna för alla, och dörren står öppen varje söndagskväll i församlingshemmet i Själevad. 
– Man behöver inte vara här varje söndag, utan kan komma och gå som man vill, det är väldigt kravlöst och alla är välkomna precis som de är, säger Rosita. 

Text: Elin Holmberg

 

 

Milton och Rosita i KU-lokalen i Själevad. Foto: Elin Holmberg