Dopklänningar på galgar
Lyssna

Önskemål om dop

Livets första fest. Läs mer om dopet. Här finns även möjlighet att boka dop i någon av våra församlingar

Boka dop i Örnsköldsviks södra pastorat

Anundsjö, Björna, Gullängets, Mo, Nätra, Sidensjö, Själevads, och Skorpeds församlingar.

Dop för alla åldrar
Det är oftast barn som döps i Svenska kyrkans regi, men allt fler ungdomar och vuxna vill döpas. Det sker ofta i samband med konfirmationsläsning, efter undervisning eller i samband med en samtalsgrupp i kristen tro.

Dop och medlemsskap
Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid. Dopet är kostnadsfritt.

Dopinbjudan
Alla barn som föds inom pastoratet och som har minst en kyrkotillhörig förälder, får en dopinbjudan på posten med information om dopet. 

Boka dop
Dopet kan ske i samband med gudstjänst eller enskilt.
Att ha dop i samband med gudstjänst är fördelaktigt, då det är mycket musik och en församling som vill sjunga och trevliga gudstjänster som ger möjlighet för församlingen att ta emot de nya församlingsmedlemmarna.

Ett enskilt dop går också att boka både i kyrkans lokaler eller på annan plats tex i hemmet.

Det finns även möjlighet att boka lokal för dopkalas. Lokalen är kostnadsfri och ni får på egen hand duka, koka kaffe och servera. Lokalen återlämnas i befintligt skick.

Dopsamtal
Inför dopet träffar man prästen för att prata om vad dopet är och innebär. Då brukar man även gå igenom dopgudstjänsten, välja psalmer tillsammans och komma överens om vem som gör vad under gudstjänsten.

Dopkläder
Det är vanligt att det lilla barnet har en lång dopklänning. Den symboliserar att det lilla barnet ska växa till sig i tron om vad dopet innebär. En tonåring eller vuxen bär gärna finkläder.

Om ni önskar låna en dopklänning går det bra att boka i samband med att dopet bokas.

Faddrar
Föräldrarna ber ofta någon de vill ska spela en speciell roll i barnets liv att vara fadder. Det är något av ett hedersuppdrag. Ett annat namn på fadder är gudmor/gudfar. Att vara fadder innebär att man känner lite extra ansvar för sitt ”gudbarn”, det är en gåva att förvalta efter bästa förmåga.

Enligt Svenska kyrkans kyrkoordning ska en fadder ”vara döpt och villig att dela barnets kristna uppfostran”. Men faddern behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan.

Möt familjen Mårtensson som berättar om sin syn på dopet.

Dopet som viktigt steg in i gemenskapen

Trebarnsföräldrarna Elin och Björn: ”Det är en gåva vi ger till våra barn”

Vårt dopkalas uppmärksammas

Tidningen 7 besökte vårt dopkalas i Domsjö

En man och en liten flicka tänder ett dopljus i kyrkan.

Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Läs mer om dopet, Svenska kyrkans dopsidor

Meningen med dopet

Dopet är en helig handling, ett sakrament. Handlingen är helig eftersom vi tror att Gud verkar genom den.

Så går en dopgudstjänst till

Dopet kan vara en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst. Här läser du om hur gudstjänsten går till.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Dopets symboler

Människan har i alla tider alltid använt sig av symboler för att förtydliga och tolka sin tro. Dopets mest synliga symboler är vattnet, dopljuset och dopklänningen.

Dop i en krissituation

Ibland blir livet inte som man tänkt, och det är osäkert om en människa kommer att överleva.