Vår vision är att kyrkan ska finnas som en naturlig resurs att efterfråga i olika samarbeten. Vår förhoppning är att alla elever och personal inom församlingens skolor ska ha förtroende att vända sig till kyrkan vid behov, oavsett om det gäller undervisning, samtal eller krissituationer.
Skolsamarbete i Domsjö församling
Svenska kyrkan vill vara en god kraft i barn och ungdomars liv.
VI ERBJUDER
Julvandring
Alla elever i årskurs 1 och 2 bjuds i december in till vårt julspel, en julvandring där barnen tillsammans med en guide får färdas genom olika scener ur Bibelns berättelse om den första julen. Barnen får på detta sätt möta olika bibliska karaktärer och uppleva berättelsen om julen och Jesu födelse på ett spännande sätt. Vi bjuder på frukt i slutet av vandringen och då sammanfattar vi berättelsen, förklarar olika begrepp och kopplar berättelsen till de traditioner vi har idag.
När: Vecka 49, tisdag 3/12 - fredag 6/12
Var: Domsjö församlingsgård och kyrka
Tidsåtgång: ca 45 minuter
Gruppstorlek: Helklass
Anmälan: maarit.juntunen@svenskakyrkan.se
Foto: M. Juntunen
Påskvandring
Elever i åk 3 är inför påskveckan välkomna till vår Påskvandring. Ett påskspel där eleverna tillsammans med en guide får vandra genom olika scener och miljöer som gestaltar Jesus sista dagar i livet, hans död och uppståndelse. Barnen får genom vandringen möta olika karaktärer som berättar om sin upplevelse av påskens drama. Vi bjuder på frukt i slutet av vandringen och då sammanfattar vi berättelsen, förklarar olika begrepp och kopplar berättelsen till de traditioner vi har idag.
När: vecka 15, tisdag 8/4 - torsdag 10/4
Var: Domsjö församlingsgård och kyrka
Tidsåtgång: ca 45 minuter
Gruppstorlek: Helklass
Anmälan: maarit.juntunen@svenskakyrkan.se
Foto: Johannes Frandsen/Ikon
Allhelgonavandring
Vi bjuder in till en vandring i allhelgonatid, ett tillfälle för eleverna i åk 5 att få lära sig mer om hur vi i vår kultur kan uppmärksamma en människas död och hur Halloween och Alla Helgons dag hänger ihop. Barnen kommer tillsammans med en guide och sina lärare att få vandra genom olika scener som illustrerar till exempel begravning och gravplats. Under vandringen kommer en ljuständning att ske och det finns tid för samtal och reflektion. Vi bjuder på frukt i slutet av vandringen.
Anmälda klasser får ett informationsblad att skicka hem till vårdnadshavare.
När: Vecka 42, onsdag 16/10 - torsdag 17/10
Var: Domsjö församlingsgård och kyrka
Tidsåtgång: ca 45 minuter
Gruppstorlek: Helklass
Anmälan: maarit.juntunen@svenskakyrkan.se
Pilgrimsvandring
Åk 7-9
Tillsammans med eleverna och deras mentorer ger vi oss av på en gruppstärkande vandring i vårt närområde. Vi samtalar när vi vandrar, men går också ibland i tystnad. Vi gör fem stopp med olika övningar utifrån orden FRIHET, ENKELHET, BEKYMMERSLÖSHET, TYSTNAD och LÅNGSAMHET. Vi pratar om stress och vikten av att varva ner när kraven är höga. Vi ger oss tid att fundera över oss själva och våra medmänniskor.
När: I samband med skolstart eller vid ett senare tillfälle
Var: Domsjö kyrka, Genesmon
Tidsåtgång: ca 2 timmar
Gruppstorlek: Helklass
Anmälan: maarit.juntunen@svenskakyrkan.se
Tystnad
Foto: M.Juntunen
Upptaktsdag, årskurs 7
I samband med skolstarten på högstadiet är eleverna i årskurs 7 tillsammans med sina mentorer välkomna att dleta i gemensakpsfrämjande aktiviteter tillsammans med oss i Domsjö församling.
Syftet är att stärka både individen och klassen som grupp. Vi gör övningar där vi behöver använda både kropp och tanke.
Vi bjuder på fika.
När: I samband med skolstart eller vid senare tillfälle
Var: Domsjö kyrka, utomhus
Tidsåtgång: ca 2 timmar
Gruppstorlek: Helklass
Anmälan: maarit.juntunen@svenskakyrkan.se
Bibeläventyret:
Gamla testamentet, årskurs 4
Nya testamentet, årskurs 5, VT
Var beredda! Nu inbjuder Domsjö församling alla elever i årskurs 4 ch 5 att få vara med i Bibeläventyret. Det betyder att två utbildade och licensierade instruktörer kommer till ert klassrum och med hjälp av rörelser, drama, nyckelord, bilder, trolleri, rap och rim leker vi in fakta och kunskaper på ett roligt och engagerande sätt.
Bibeläventyret är ett icke-konfessionellt pedagogiskt koncept som bidrar till att uppfylla läroplanens mål och krav på undervisning om Bibens berättelser. Bibeläventyret bidrar till förståelse för religiösa kulturer och traditioner inom judendom, kristendom och islam som relaterar till Bibeln.
Pedagogiken ger eleverna förståelse för berättelserna i sitt geografiska och historiska sammanhang samtidigt som de får en bild av hur de hänger ihop inbördes. Bibeläventyret inspirerar till samtal om religiösa högtider och traditioner samt likheter och skillnader mellan religioner. Det öppnar upp för reflektioner i frågor om etik och moral, värderingar och livsfrågor och Bibelns betydelse för konst och kultur.
Det generella riktpriset för ett Bibeläventyr är 3500:- per klass för arvode och arbetsmaterial. I Domsjö församling gäller att Svenska kyrkan står för både instruktörernas arbetstid och klassens arbetsmeterial. Bibeläventyret blir således avgiftsfritt för er skola.
Läs gärna mer i de foldrar om Bibeläventyret vi lämnar på er skola eller på www.bibelaventyret.se och hör av er om ni har frågor eller funderingar.
När: Enligt överenskommelse
Var: Ert klassrum
Tidsåtgång: Cirka 4 timmar per klass, uppdeladepå två förmiddagar
Gruppstorlek: Helklass
Kostnad: Ingen kostnad för skolor i Domsjö församling
Anmälan: maarit.juntunen@svenskakyrkan.se
Program för alla årskurser
Samverkan på temadagar
Planerar ni en temadag/-vecka om relationer, sex, vänskap, tro/andlighet, hälsa, etik eller likande? kontakta oss gärna så kan vi medarbeta vid ett sådant tillfälle. Vi samverkar gärna med skolor kring värdegrundsfrågor av olika slag, utifrån era behov och önskemål samt vår mångåriga kompetens att jobba med barn och ungdomar.
När: Hela året beroende på efterfrågan
Var: Domsjö kyrka, Hållängets kyrka eller ert klassrum.
Tidsåtgång: enligt överenskommelse
Gruppstorlek: Helklass
Anmälan: maarit.juntunen@svenskakyrkan.se
Kyrka + skola + samhälle
Vi tror att det krävs samverkan mellan olika yrkeskategorier och samhällsinstanser för att bygga ett starkt, öppet och tryggt samhälle, speciellt för barn och unga. Där är kyrkan en viktig pusselbit. Vi finns på olika platser där barn och ungdomar rör sig, och vi samarbetar gärna med skola, föreningsliv och myndigheter för att öka barn och ungdomars trygghet och möjlighet att bli sedda, bekräftade och lyssnade på. I Domsjö församling gör vi så här:
Vi rastvandrar på alla skolor
Genom att röra oss på skolorna i Domsjöområdet stärker vi närvaron av vuxna och ökar möjligheten att upptcka till exempel utanförskap och mobbning. Vi finns på plats på era skolor för att öka möjligheten för eleverna att samtala och interagera med trygga vuxna.
Vi nattvandrar
I samverkan med Örnsköldsviks kommun, BRÅ (brottsförebyggande rådet) och föreningslivet i Domsjö deltar vi under våren och hösten 2023 i en provperiod med lokal nattvandring. Det innebär att vi tillsammans med föräldrar får föreningarna i Domsjö rör oss utomhus under fredagskvällar. Syftet med nattvandring är att öka närvaron av vuxna där barn och ungdomar rör sig och därigenom förebygga brott och skadegörelse.
Nattvandrare
Foto: M. Juntunen
Vi är med i Lokala trygghetsgruppen
Under ett par tillfällen per termin träffar representanter från Domsjö församlings barn - och ungdomsarbetslag rektorer, polis, fältassistenter och fritidsledare från kommunen för att samverka kring tryggheten i Domsjöområdet. Trygghetsgruppen är ett bra forum för att bygga relationer och utveckla kärnan av att vi jobbar mot samma mål med samma människor.
Vi anordnar lovaktiviteter
I samband med skolornas höst-, jul-, sport-, påsk- och sommarlov erbjuder vi olika salgs aktiviteter för barn och ungdomar. Detta för att motverka isolering och utanförskap som kan uppstå i samband med att skolorna stänger.
Vi vill erbjuda meningsfulla aktiviteter för alla barn och ungdomar, oavsett vem man är och vad man tror på.
Krishantering
Även fast vi inte vill det så hamnar vi i kris ibland, även i skolan. I händelse av en olycka eller dödsfall så finns vi som en extra resurs för elever, lärare och övrig personal i skolans kris- och sorgearbete. Det kan röra sig om samtalsstöd, anordnande av minnesstund, ljuständning eller att finnas i skolans lokaler som extra vuxna.
Minnesstund
Foto: M.Juntunen
Tystnadsplikt
Vi som arbetar i kyrkan har tystnadsplikt, så precis som skolans personal för vi inte information om barn och ungdomar vidare till annan part. Samtidigt har vi anmälningsplikt kring barn som far illa.
Prästers absoluta tystnadsplikt är inte aktuell i samverkan med skolan utan gäller bara när de har enskild själavård.
Vi som jobbar med barn och ungdomar i kyrkan har också precis som personal i skola och förskola lämnat utdrag ur belastningsregistret till vår arbetsledare,.
Kontaktpersoner
Maarit Juntunen
Domsjö församling, Församlingspedagog, Örnsköldsviks södra pastorat
-
Direkt: 0660-59406Mobil: 070-359 35 06
- E-post: maarit.juntunen@svenskakyrkan.se
Evelina Gilberg
Domsjö församling, Präst, Örnsköldsviks södra pastorat
-
Direkt: 0660-599 44Mobil: 070-210 08 13
- E-post: evelina.gilberg@svenskakyrkan.se
Sara Lindskog
Domsjö församling, Församlingsassisstent, Örnsköldsviks södra pastorat
-
Direkt: 0660-599 39Mobil: 073-802 55 25
- E-post: sara.lindskog@svenskakyrkan.se
Elisabeth Pehrs
Domsjö församling, Barn och ungdomsledare, Örnsköldsviks södra pastorat
-
Direkt: 0660-788 81Mobil: 070-565 88 81
- E-post: elisabeth.pehrs@svenskakyrkan.se
Birgitta Lindberg
Domsjö församling, Musiker, Församlingspedagog, Musikpedagog, Örnsköldsviks södra pastorat
-
Direkt: 0660-53506Mobil: 070-603 59 29
- E-post: birgitta.m.lindberg@svenskakyrkan.se
Lindha Grimell
Församlingsherde, Präst, Örnsköldsviks södra pastorat
-
Direkt: 0660-59416Mobil: 070-3016830
- E-post: lindha.grimell@svenskakyrkan.se