Dopet är en fest då vi firar livet, allas lika värde och att vi får ingå i Guds stora familj. Välkommen att boka dop!
Dop i Orsa Församling
När vi tar emot en ny människa i familjen, världen och kyrkan så vill vi skicka med allt gott vi kan tänka oss. Kärlek, tacksamhet, förväntan, framtidstro, hopp inför det som blir svårt och känslan av att få ingå i ett större sammanhang - allt det ryms i dopet!
Den som blir döpt behöver bara ta emot. Dopet är en gåva från Gud, det ställs inga krav på tro eller prestation från föräldrar eller den som döps. När ett barn döps uttrycker föräldrarna sin vilja att barnet ska bli en del av den kristna gemenskapen. När en vuxen döps säger den ja till att vara en del av den världsvida kyrkan.
Vem kan döpas?
Alla är välkomna att döpas, barn i olika åldrar och vuxna. När det gäller barn så är det vårdnadshavaren som bestämmer. Om ni är två vårdnadshavare så behöver ni vara överens om att dopet ska ske. Om barnet är 12 år eller äldre måste barnet själv vilja bli döpt. Dopet sker en gång i livet. Den som döps blir medlem i Svenska kyrkan.
Vad kostar det?
Dopet är kostnadsfritt. Präst, musiker, kyrka, ev. lån av dopklänning och fikalokal ingår.
Var och när kan dopet ske?
Det vanligaste är att vi döps i kyrkor. I Orsa finns Orsa kyrka, Skattunge kyrka och Hornberga kapell. Det går lika bra att välja en plats som är speciell för just er och ha dopet där. Då blir den platsen kyrka i stunden. Det kan vara hemma eller någon annanstans, inomhus eller utomhus.
Många vill ha dopet en lördag eller söndag men den går också bra att ha dop en vardagkväll eller i samband med någon högtid. Hör av er så hittar vi en tid som passar.
Det kan vara många eller få gäster på ett dop, det brukar kännas väldigt festligt oavsett. Att ha dopet i samband med församlingens söndagsgudstjänst är en möjlighet.
En del vill träffas efteråt för att ha dopkalas. Det går bra att låna församlingshemmet för det. Där finns både kök och lekrum.
Hur går dopet till?
I dopet kombineras delar som är lika för alla med sådant som familjen väljer själv; tex musik, psalmer och texter.
I varje dop ingår att vi samlas runt den som ska döpas och ber för personen. Namnet på den som döps sägs tillsammans med Guds namn och dopet sker. Om det finns syskon, faddrar och släktingar får de gärna bidra på olika sätt. Det brukar bli fint när många hjälps åt. Prästen hör av sig innan för att planera dopet tillsammans med er.
Hur bokar ni ett dop?
Det går också bra att ringa eller mejla församlingsexpeditionen:
E-post: orsa.forsamling@svenskakyrkan.se
Telefon: 0250-55 24 80 (kl. 09.00 - 12.00 på måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar)