Det finns inget krav på att en gravplats ska ha en gravvård, det vill säga ett minnesmärke eller en gravsten. Men om gravrättsinnehavare vill förse graven med en gravvård så kan det göras när som helst under upplåtelsetiden.
Kostnader
Gravrättsinnehavaren svarar för gravvårdens samtliga kostnader, det vill säga för köp av minnesmärket, uppsättning, inskription och framtida underhåll. Gravrättsinnehavaren svarar också för kostnader som kan uppstå vid eventuell skadegörelse. Företag som säljer gravvårdar kan upplysa om kostnader som sammanhänger med anskaffning och underhåll av en gravvård.
Tillstånd att sätta upp en gravsten
Begravningsplatserna är indelade i kvarter och områden med olika utformning och karaktär. Det är viktigt att de enskilda gravplatserna smälter in i omgivningen så att området utgör en harmonisk helhet. För att uppnå detta finns bestämmelser om hur gravvårdar får utformas inom de olika kvarteren och begravningsplatserna. Om du har speciella önskemål om gravvårdens utseende är det därför viktigt att uppmärksamma vilka gravvårdsbestämmelser som gäller redan när du väljer gravplats.
Gravrättsinnehavaren måste ansöka om tillstånd hos kyrkogårdsförvaltningen för att sätta upp gravvården - ett slags "bygglov".
Tillfälliga kors
I samband med gravsättning placerar kyrkogårdsförvaltningen ut ett tillfälligt kors med den avlidnes namn och födelse- samt dödsår. Korset är placerat på graven till dess att en gravsten eller annan vård placeras, dock längst i
2 år sitter det tillfälliga korset på graven.
Återbruk – gamla stenar
Det finns ett stort antal återlämnade gravstenar som kan återanvändas genom att slipa om ytan. Dessa finns hos kyrkogårdsförvaltningen och kan förmedlas till en låg hanteringskostnad. Vi ser det som ett möjlighet att påverka miljön med minskade transporter och återbruk.
Träkors i egentillverkning
Vill du ha ett traditionellt vitmålat träkors på graven har vi det att sälja. Korsen kan förses med namn direkt på korset eller med en bricka eller plåt. Kostnad inkl. montering är 1000 kr.