Bårtäcke Myckleby
Lyssna

Om begravningar

Begravningen är ett tillfälle för avsked, ett viktigt steg i sorgearbetet. Här hittar du det du behöver veta inför, under och efter en begravning.

Att leva vidare

Många kan, med tacksamhet intyga, vad en enkel samtalsgrupp kan betyda. Efter en begravning får änkor och änkemän en inbjudan till sorgegrupp.

Söker du efter tid, plats och mer information om en begravning?

Det är oftast en begravningsbyrå som har hand om de praktiska detaljerna kring en begravning. I dödsannonser kan du ofta se var begravningen äger rum, få information om hur du kan beställa blommor och anmäla dig till minnesstund. Alla dödsannonser som publiceras i tidningar kan du se via hemsidan www.familjesidan.se.

Kyrkogårdar och begravningsplatser

När en anhörig går bort behöver de efterlevande bestämma vilken typ av begravningsplats den avlidne ska begravas i. På Orust finns flera alternativ. Kostnaden för platsen varierar beroende på vilken typ som väljs.

Kyrkor och andra byggnader

Vi har många vackra byggnader i Svenska kyrkan på Orust. Kyrkor för gudstjänster, glädje och sorg. Församlingshem för spring i benen, högtider och företagsarrangemang.

Begravning för icke medlem

Du som inte är medlem i Svenska kyrkan betalar ingen kyrkoavgift. Däremot betalar du begravningsavgift. Du har möjlighet att få en neutral begravningscermoni utan religiösa symboler.

Begravningsgudstjänsten

I begravningsgudstjänsten får vi tillfälle att ta avsked och sörja den som gått bort. Men också att tacka och visa vår kärlek till personen.

Bårtäcken

Bårtäcken är broderat tyg som används som ett alternativ till blommor på kistan. Vi har bårtäcken till utlåning som bokas via begravningsbyrån. Här ser du bilder och mer information om täcken som finns till utlåning.

Läs mer om begravning på Svenskakyrkan.se

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Begravning

När en människa som står dig nära dör behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska kring dödsfallet – att berätta för andra, att beställa en kista och att ordna med begravningen?