Torps kyrkas HISTORIA
Bakgrund
Torps vita stenkyrka byggdes 1868-1871. Den ersatte en äldre medeltida kyrka från 1300-talet, som blev för liten för den växande församlingen. Ännu längre tillbaka var där förmodligen en kultplats. I ett berg nära Torps kyrka finns en grotta som kallas Lundeberga kyrka. Enligt legenden höll de första kristna sina gudstjänster där. I grottans ände finns en stor sten där det sägs att prästen stod och predikade, som därför kallas Predikostolen.
Kyrkans arkitekt var A.R. Petterson och den byggdes av L. H. Arvidsson. Den består av ett rektangulärt långhus med ett rakt avslutat kor i öster. Sakristian är inrymd i en halvrund absid öster om koret. Vid västra sidan finns tornet med vapenhus i bottenvåningen.
Altartavla
Altaruppsatsen är troligen från 1645, gjord i ek och rikligt dekorerad. Den består av tre tavlor ovanpå varandra som föreställer Maria bebådelse, Jesu födelse och Jesus på korset. Bredvid tavlorna finns skulpturer som föreställer Moses och Aron. Mellan 1933 och 1950 fungerade en oljemålning av Gerda Höglund som altartavla.
Dopfunt
Den åttkantiga dopfunten är av ek och i nygotisk stil. Den har ett dopfat i nysilver och är från 1920.
Predikstol
Predikstolen tillverkades liksom altartavlan 1645 och fanns tidigare i gamla kyrkan. Den kom på plats i den nuvarande kyrkan först 1950. Den är snidad i ek, målad och förgylld. På sidorna syns de fyra apostlarna.
Orgel
Kyrkans huvudorgel gjordes 1885 av Molander & Co. Samma år tillkom den stora orgelfasaden av Gustaf Pettersson. Orgeln har renoverats flera gånger, senast 1987, då den restaurerades av Smedmans orgelbyggeri i Lidköping. Kororgeln från 1870-talet installerades i kyrkan 2004. Tidigare har den stått i en metodistkyrka i Falun. Länk till orgelns disposition.
Krucifix
Kyrkan har ett krucifix från 1200-talet som är deponerat hos Göteborgs museum. Det kors som finns i kyrkan är en kopia.
Kyrkklockor
I tornet hänger tre klockor. Den äldsta från 1774 är gjuten av Abraham Wetterholtz, men är dock sprucken och tagen ur bruk. Den näst äldsta klockan är gjuten 1903 eller 1904 av Beckmans klockgjuteri i Stockholm. Den yngsta klockan är gjuten i Stockholm 1947.
Kyrkogård
Den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan har varit i bruk sedan medeltiden. Den första kända utvidgningen av kyrkogården är från 1884. Kyrkogårdens yngsta del invigdes 1984.
Informationsblad om Torps kyrka att ladda ner.
Lyssna på informationen om Torps kyrka.
Mer fakta
Riksantikvarieämbetet har mer information om Torps kyrka i sitt bebyggelseregister.
Torps församlingshem
Torps församlingshem ligger bredvid kyrkan. Den stora salen som rymmer 75 personer och används till gemenskap, fika och andakt. På övervåningen finns lek- och mysrum för barnen.
Det finns möjlighet att hyra församlingshemmet. Ta kontakt med expeditionen för mer information.
Torps församlingshem ligger bredvid kyrkan
Foto: Anna Dahl
Boka och beställ via webben
Boka lokaler, dop och vigslar eller beställ gravskötsel via webben!
Boka lokaler
Som privatperson och organisation kan du hyra lokaler för till exempel möten, födelsedagar eller andra tillställningar. Här kan du boka direkt. Inom några dagar får du en bokningsbekräftelse eller så kontaktar vi dig om vi har frågor.
Om kyrkogårdarna
Här kan du läsa mer om allt från gravrätt till gravskötsel, varför det står små skyltar vid gravarna och vad en gravrättsinnehavare är.
Orglarna i Torps kyrka
I Torps kyrka finns två fina instrument, helt olika varann.
Torps brudkrona
Torps församling
Välkommen till Torps församling. Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer i församlingen för vuxna.
Torps församlingsråd
Barnverksamhet i Torp
Barnverksamheten i Torp är flyttad till Kyrkans hus i Henån.