Lyssna

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan. Här kan du boka ditt eller ditt barns dop.

Dopet
Gud har omsorg om alla människor, men i dopet sägs det extra tydligt och personligt. Vid dopet nämner prästen den som döps högt och tydligt vid dess namn. Därefter framför prästen ett löfte från Gud, om att vad som än händer i livet, kommer Gud alltid att ha omsorg om personen. 

Alla får döpas – åldern spelar ingen roll   
Barn, unga och vuxna är alla lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller ens förstå allting. Dopet är en gåva som bara är att ta emot. Den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan och får ta emot nattvarden. Om det är ett barn som döps, bjuds barnet in till konfirmation längre fram. Då kan barnet själv välja att bekräfta sitt dop. När det gäller barn behöver vårdnadshavarna godkänna att barnet döps. Ett barn som har fyllt tolv år måste också själv vilja bli döpt.  

Dopet hänger inte på föräldrarnas tro
Kanske undrar du, som en hel del andra föräldrar, exakt vad som förväntas av dig. Tänk då på att dopet är en gåva från Gud till det lilla barnet – det hänger inte på din tro. När ett barn döps uttrycker du som förälder en vilja att barnet döps till den kristna tron och att barnet ska få vara en del av den kristna gemenskapen.

Dopet är en helig handling 
Dopet är ett sakrament. Det betyder “helig handling”. Vi kallar dopet för sakrament därför att Jesus sa till sina vänner att de skulle berätta om honom och döpa människor. Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.

Namngivning
Ibland förväxlas dopet med en ceremoni för namngivning. Det är det inte, men namnet är ändå viktigt vid dopet, eftersom den som döps nämns vid sitt namn.

Alla får döpas – åldern spelar ingen roll
Kyrkan välkomnar alla att döpas. När det gäller barn – både små barn och ungdomar – är det vårdnadshavarna som bestämmer. Om ni är två vårdnadshavare behöver ni vara överens om att barnet ska döpas. Det spelar ingen roll om ni tillhör Svenska kyrkan, något annat samfund eller en annan religion. Om barnet är tolv år eller äldre, måste barnet själv vilja bli döpt. Om du tidigare är döpt i en annan kyrka, behöver du inte döpas på nytt för att få tillhöra Svenska kyrkan.

Gemenskap, tradition och glädje 
Dopet är glädjefyllt, en tradition som ofta bjuder in till gemenskap med nära och kära. Men glädjen är förstås lika stor när ett dop firas i enkelhet. Oavsett hur du vill ha dopdagen, står personen som döps, och den människans liv, i centrum. 

En fadder kan vara ett stöd 
Den som döps kan få en eller flera faddrar. En ung eller vuxen person kan välja en fadder som hen kan samtala med om livet och Gud med. Ett barn kan få en fadder som är en extra vuxen att lita till. En person som också gärna kan berätta för barnet om dopet och om Gud. 

Den som döps blir medlem  
Den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan, som består av alla kristna genom alla tider. När dopet sker i Svenska kyrkan blir den döpta också medlem i just Svenska kyrkan.  

Träffa prästen för ett dopsamtal
När dopet är bokat träffas föräldrar och präst för ett enkelt dopsamtal. Då pratar ni om dopet, både om vad det innebär och om praktiska saker. Om ni inte berättade om era önskemål om plats för dopet redan när ni bokade dopet, så prata med prästen om ditt önskemål.  

Meningen med dopet
https://www.svenskakyrkan.se/dop/meningen-med-dopet

Att döpas som vuxen
https://www.svenskakyrkan.se/dop/att-dopas-som-vuxen

Rätt att döpa ett barn
https://www.svenskakyrkan.se/dop/ratt-att-dopa-ett-barn

 

Dopet - livets första fest

Dopklänningar

Dop i Angarns kyrka

Angarns kyrka är en av Upplands minsta kyrkor. Kyrkan är liten och intim och bjuder in till delaktighet. En mycket populär dopkyrka.

Dop i Kårsta kyrka

En rymlig kyrka för många dopgäster. Här kan du läsa mer om dop i Kårsta kyrka!

Dop i Vada kyrka

Medeltidskyrkan med utsikt över Vada kullar. Här kan du läsa mer om dop i Vada kyrka.

Dop i Össeby-Garns kyrka

Med närhet till Brottby och 180 sittplatser. Här kan du läsa mer om dop i Össeby-Garns kyrka.