Lyssna

Mandatperioden 2022-2025

Tre nomineringsgrupper finns representerade i Össeby församlings Kyrkofullmäktige: Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Kyrkornas väl (KV) och Centerpartiet (C).

Kyrkofullmäktige 

Kyrkofullmäktige är församlingens högsta beslutande organ och väljs genom direkta kyrkliga val. Det är kyrkofullmäktige som beslutar om församlingens målsättning, verksamhetsplan, budget mm. Kyrkofullmäktige väljer också en styrelse – kyrkorådet, som sköter det löpande arbetet under året. 

Ordförande

Anna Mölgård, tel: 076-122 98 94

Vice ordförande

Anneli Danielsson, tel: 073-040 9696

2:e vice ordförande

Ella Geiborg Öhlin, tel: 070-852 15 43

Ledamöter

Linn Bentley (POSK)
Camilla Fehrm (POSK)
Erika Pettersson (POSK)
Hans Hedström (POSK)
Ola Daleke (POSK)
Ingela Burman (POSK)
Gerd Nielsen (POSK)
Anders Österberg (POSK)
Ella Geiborg Öhlin (KV)
Monica Husberg (KV)
Annika Gustavson (KV)
Elisabet Feldt (KV)
Anna Mölgård (C)
Kersti Sandberg (C)
Åke Uddén (C)

Ersättare

Birgitta Rosén (POSK)
Ann-Mari Bacci (POSK)
Camilla Österberg (POSK)
Jessica Andersson (POSK)
Nils Edlund (KV)
Vakant (KV)
Bengt Dahlbeck (C)
Inger Eriksson Trygg (C)

Kyrkorådet

Ordförande

Elisabeth Feldt, tel: 073-673 49 06

Vice ordförande

Hans Hedström, tel: 072-539 44 80 

2:e vice ordförande

Börje Sjöman, tel: 070-610 51 71

Ledamöter

Elisabeth Feldt
Hans Hedström
Börje Sjöman
Erika Pettersson 
Gerd Nielsen
Ella Geiborg Öhlin
Kersti Sandberg
Inger Eriksson Trygg
Camilla Dahlbeck 
Per-Johan Svärd (kyrkoherde)

Ersättare

Nils Edlund
Jessica Andersson
Monica Husberg
Anneli Danielsson
Ulrik Hansson Mild

 

Församlingsinstruktionen

Är församlingens viktigaste styrdokument. Den är i första hand ett redskap för anställda och förtroendevalda medarbetare men kan givetvis också användas mera utåtriktat. Förslag till församlingsinstruktion ska utarbetas av kyrkoherden och kyrkorådet i samråd med domkapitlet. Se här nedan för 2024-2027 års församlingsinstruktion.

Församlingsinstruktion (år 2024-2027)


Syfte
Össeby församling har sitt uppdrag och sin uppgift beskriven i Kyrkoordningen som är insatt i ett evangeliskt-lutherskt sammanhang. Rötterna till vår självförståelse ligger i den evangeliskt-lutherska teologin vilken därför utgör vår värdegrund. Ad Fontes är det ord som för oss beskriver hur vi förhåller oss till uppdraget, uppgiften samt vår värdegrund. Tillbaka till källan – Ad Fontes, utgår från Paulus ord i 1: a Korinthierbrevet: ”Ingen kan lägga en annan grund än den som redan finns och den är Jesus Kristus.” 
Tolkningen av uppdrag, uppgift och värdegrund utifrån omvärldsbeskrivningen mynnar sedan ut i 5 övergripande mål vilka är komplementära. Alla målen ska i lite olika utsträckning förverkligas i allt vi gör. De övergripande målen är vår omvärldsanalys.
I anslutning till målen drar vi slutsatser om vägval samt utvecklingsområden.
Det pastorala programmet ger oss sedan en bild av det vi gör idag och blir ett redskap för att analysera samt prioritera.

Vår vision blir utifrån ovan beskrivning: 
AD FONTES – den lilla församlingen med de stora möjligheterna.

Vårt uppdrag: 
Att hjälpa människor komma till tro på Kristus och leva i tro, vara och fördjupa en kristen gemenskap samt be och arbeta för att Guds rike ska utbredas och skapelsen återupprättas.

Vår uppgift:
Gudstjänst, undervisning samt diakoni är vår mission. Dessa tre ska finnas med som dimensioner i allt vi gör. Gudstjänsten som dimension är särskild tid för att möta Gud tillsammans och undervisning blir tid för fördjupning av tron och diakoni innebär en särskild blick och beredskap för de särskilda behoven som finns. I diakoni finns också allmänna behov av att mötas och då ska också gudstjänst samt undervisningsdimensionen finnas med.  

Vår värdegrund: evangelisk-lutherskt
Vi behöver för att kunna vara församling sträva efter att se varandra som Guds gåvor och förenas i tron samt dopet. Vi förenas inte av åsikter eller av att vi är lika utan tvärtom är vi unika och älskade av Gud som sådana. Vår Bibeltolkning utgår från att Jesus är bibelns stjärna och kärna och frågan om hur Jesus skulle göra blir vägledning i allt. Ingen av oss står utanför nåden som leder oss till att tacka Gud för allt samt hjälper oss söka förlåtelse som metod för ett liv i försoning.

Startpunkten för vår mission är; 
Ora et Labora, bön och arbete. Först söker vi Guds vilja och sedan arbetar vi i linje med det. Då Gud skapat allt gott så är också vi en församling som verkar och samverkar i samhället. Då Jesus sätter barnen i centrum så strävar också vi efter att göra det. 
Likaså bär vi alltid hoppet genom tron. Vi är inte optimister som förväntar oss att allt ska bli bättre utan bär hoppet om att Gud håller allt i sin hand oavsett vad som händer.

Omvärldsbeskrivning
Vi finns i Vallentuna kommuns östra och lantliga del och vi är präglade av de 4 socknarna; Angarn, Vada, Össeby-Garn samt Kårsta. I socknarna finns 4 medeltida kyrkor med tillhörande församlingshem och därtill finns en Kyrkoruin som vi brukar. I lokalförsörjningsplanen framgår att vi har 39 tak och invånarantalet är ca 5300 personer varav 51% är medlemmar i församlingen.
Vi döper ungefär 40% av barnen och antalet konfirmerade är ungefär 10%.
Församlingen geografiskt sett är stor, större än Vallentuna församling i samma kommun, vilket gör att vi behöver resa en del i uppdraget. Vi firar t ex gudstjänst i alla fyra kyrkor. Många bor också på landet i gårdar och stugor. En befolkningsökning är väntad på längre sikt inom församlingen men som hos de flesta församlingarna i Stockholms stift så påverkar den inte medlemsutvecklingen nämnvärt. Däremot är det viktigt att vi arbetar systematiskt med att välkomna nyinflyttade och ger möjlighet till engagemang 
i församlingen. 
Förskolor och skolor upp till 6:e klass finns i församlingen. Däremot inget högstadium. Vidare finns idrottsföreningar och föreningar med vilka vi i olika utsträckning samverkar.
Trots att församlingen är lantlig till sin karaktär går de flesta i skolan eller arbetar i Stockholmsområdet och är beroende av bil eller buss. I Kårsta är Roslagsbanan viktig. Många uppskattar dock att bo i församlingen som erbjuder lugn miljö men ändå nära Stockholm.
De samlingsplatser som finns i församlingen är förstås de fyra kyrkorna med sina församlingshem. Därtill finns det idrottsplatser och idrottshallar inom församlingens gränser. Det finns också livsmedelsaffärer samt några restauranger.
Socioekonomiskt finns alla samhällsklasser representerade. Det finns också många invånare som bott i generationer i församlingen med en stark känsla för det lokala, inte minst den egna kyrkan eller socknen. Demografiskt så är befolkningen dock jämt fördelad mellan barnfamiljer, äldre och medelålders. Att arbeta brett vad gäller åldrar, från vaggan till graven, är därför viktigt.  

Omvärldsanalys

1. Där behoven finns
Vår syn på de pastorala behoven är idag denna:
Vi svarar i dagsläget på de pastorala behov vi ser, att erbjuda dop och att möta nyblivna föräldrar i Öppen förskola 4 tillfällen i veckan, ha dopuppföljning med dopfester och vidare ha ett sammanhängande arbete som tittar samlat på åldrarna 0-20 år.
Miniorer, juniorer, körer för låg- och mellanstadieåldrarna, konfirmand- och ungdomsverksamhet, skolkontakter med alla våra skolor samt ledarutbildning vill vi ha och särskilda gudstjänster för målgruppen 5 ggr per år. Vi har Gospelkör och kyrkokör, sorggrupper, stödsamtal och familje- rådgivning i samverkan med Lukasstiftelsen, dagträffar, bibelgrupper, volontärträffar med öppna kyrkor på sommaren, födelsedagskalas för de äldre, hembesök, konserter. Vi har också ett bra och systematiskt arbete med våra kyrkogårdar som är vår största kontaktyta med församlingsbor- na samt en ändamålsenlig förvaltning som stöder vårt uppdrag.

SLUTSATS OCH ANALYS: 
Vi kan inte göra allt för alla men vi vill svara mot de behov vi ser utifrån vårt uppdrag och vår uppgift.
Vi vill vara närvarande på de mötesplatser som finns i församlingen och där människor vistas. Det blir en viktig kontaktyta.
Vi vill arbeta relationellt och med personlig kontinuitet i en församling där det går att lära känna församlingsbor som inte är så många men samtidigt bor utspritt.
Vi vill göra det enkelt för människor att komma i kontakt med oss och hitta vägar in i församlingens liv och därför vill vi ha verksamheter för alla åldrar.
Vi vill utveckla ungdomsarbetet och på sikt även kunna ha en ungdomskör.
Kommunikation om det vi som församling gör och erbjuder är centralt för att människor ska kunna få en relation till oss. Det mänskliga mötet är oslagbart här men vi vill även utveckla övrig kommunikation för att kunna bli mer tillgänglig och relevant för människors behov.
Vi vill i rekryteringar sträva efter att hitta anställda som tycker det är roligt att arbeta brett, ta stort eget ansvar och arbeta i verksamhet mer än att sitta i möten.
Vi vill skapa delaktighet för volontärer som blir en viktig del av att bygga församling både teologiskt och praktiskt.

2. Samverkande – internt och externt
I treenighetsteologin finns samverkan inbyggd och därför behöver även vi samverka men också för att församlingen behöver det för sitt uppdrag.
Med skolor och föreningar lokalt i strukturerad form men också med övriga aktörer i kommunen och i samarbetsorganet Vallentuna Kristna Råd (VKR) samt grannförsamlingar. Det andra redan gör eller är bättre på än vi, det behöver vi inte göra.
Våra barn och ungdomar rör sig över församlingsgränserna när de går i skolan och många invånare arbetar utanför församlingen och då får vi glädjas över att grannförsamlingar har gott arbete för dem.
Kontrakt och Stiftsorganisation är också samverkansformer vilka fungerar som stöd för oss. Finskspråkigt arbete och likaså teckenspråk och särskilda sorgegruppsmodeller med mera, ingår i den samverkan.
Vi vill också samverka väl inom församlingen. Aposteln Paulus bild av oss som olika delar av en och samma kropp vill hjälpa oss förstå våra roller och uppgifter utifrån gemensamma mål.
Styrning och ledning vill vi ha i god balans, volontärer och anställda vill vi ska fungera väl tillsammans och vi ser att värdegrunden är viktig här. Öppen, ärlig och professionell är ledord för samverkan internt.

SLUTSATS OCH ANALYS:
Samverkan lokalt och internt hjälper oss att utföra vårt uppdrag och samverkan utanför församlingens gränser ser vi som något bra vare sig vi deltar själva eller vet att t ex konfirmander får åka på stora sommarläger. Samverkan är dock en utmaning och vi behöver lägga tid på att hitta roller och ansvar i en öppen samt professionell anda.
Att volontärer finns och erbjuds bidra med sina gåvor är avgörande för att vi ska kunna göra allt det vi vill.

3. Gudstjänsten i centrum – fördjupning
Att prioritera gudstjänsten både som mötesplats i kyrkan och i våra verksamheter är något vi vill. Andakter ska finnas i alla våra verksamheter. Vi vill också att gudstjänsterna ska bli så bra och fördjupande att människor vill komma dit för att man vet att det är givande. Den diakonala blicken och undervisning blir en självklar del av att ha gudstjänsten i centrum. Fördjupning men också delaktighet i gudstjänstlivet är byggstenar. Att sträva efter att göra det viktigaste bra istället för att uppfinna nytt blir en grundhållning här.

SLUTSATS OCH ANALYS:  Vi vill utveckla gudstjänstarbetet till mer samverkan med volontärer och ge möjlighet för alla våra verksamheter att medverka i gudstjänsten på ett tydligare sätt. Vi vill fortsätta göra det viktigaste så bra vi bara kan.

4. Det kristna kulturarvet – bevara, utveckla & levandegöra
Våra kyrkor och antikvariska byggnader vill vi arbeta väl för att bevara men också för att de ska kunna levandegöra vår tro. Tillgänglighet vill vi ska finnas här. Likaså vill vi att våra inventarier ska levandegöra tron och brukas i våra verksamheter.
Vi vill att Lokalförsörjningsplanen ska hjälpa oss navigera rätt i frågor om prioritering och att våra kyrkogårdar ska förkunna Kristus. Därtill är värdegrunden vi som församling är bärare av något vi vill kommunicera med de vi möter i olika former. Den gyllene regeln är viktig för att samhället ska hitta stöd i samverkan och sammanhållning och även förkunnelsen blir en del av det kristna kulturarvet.

SLUTSATS OCH ANALYS: Vi vill se det kristna kulturarvet som en del av vårt uppdrag och att det ytterst ska levandegöra Kristus. Församlingen lägger mycket kraft och resurser på förvaltning och begravningsverksamhet och den speglar oss som församling och blir en viktig mötesplats. En utmaning ligger också i att fatta beslut och att ibland kunna förändra för att bevara kulturarvet.

5. För en bättre värld
Mission sammanfattar vårt uppdrag och vår uppgift och sändningen till världen är tydlig.
Vi vill ha en hjälpfond för att kunna hjälpa dem som är i akut ekonomisk kris, kunna erbjuda ungdomar sommarjobb samt ha tillgänglighet och vara öppna för människor som behöver arbetsträning, erbjuda familjerådgivning och ha tillgänglig till själavård genom att vara på plats där människor är. 
Vi ska också beakta miljö samt rättvisa i upphandlingar och i våra verksamheter och kunna vara en röst i samhällsfrågor. Utmaningen är att förkunna Kristus och inte åsikter här.
Vi vill också beakta sambandet mellan inre hållbarhet som handlar om oss människor och yttre hållbarhet som tar sikte på vår värld.
Den diakonala dimensionen är central här genom en blick för de särskilda behoven men även undervisning och gudstjänst som fördjupar sambandet och hjälper oss hitta kraft att agera där vi är.

SLUTSATS OCH ANALYS: Att på olika sätt verka för en bättre värld ska vara ett mål som genomsyrar allt vi gör. Den inre hållbarheten är en förutsättning för den yttre.

Pastoralt program
Det vi gör i det pastorala programmet ska präglas av uppdrag och uppgift, värdegrund samt de övergripande mål som ska kunna spåras i alla våra verksamheter. Gudstjänsten som dimension, den diakonala blicken för särskilda behov ska finnas med och undervisning samt fördjupning ska också vara en del av samtliga verksamheter.
Indelningen följer kyrkoordningens samt verksamhetsindelningen som är framtagen för budgetarbetet. Verksamheterna läggs under den dimension som mest genomsyrar verksamheten.

Dimensionen Gudstjänst

Huvudgudstjänsten

Mål:

  • Vi vill att alla verksamheter ska kunna medverka här minst en gång per år.
  • Vi vill ha familjegudstjänster minst 5 ggr per år och vi vill ha kyrkvärdsträffar minst 2 ggr per år.
  • I samband med familjegudstjänster vill vi ha föreläsningar för föräldrar och pyssel för barnen 2 ggr per år.
  • Vi vill samverka med lokala organisationer när det är lämpligt.
  • Vi vill aktivt utveckla formerna för gudstjänsterna men också att igenkännandets glädje ska finnas där.  Särskilda gudstjänstutvecklingsmöten 2 ggr. per år. Gospelmässa är ett konkret resultat och den firas 4 ggr per år.
  • Vi vill arbeta för att lekmän hittar aktiva roller i gudstjänstlivet genom volontärsträffar 3-4 ggr per år. Medverkan förvekligas redan 3-4 ggr per termin.
  • Samordnings- och planeringsmöten för helheten vill vi ha 2 ggr per år.
  • Övriga gudstjänster firas vid oregelbundna tillfällen under året.
  • Andakter firas i alla våra verksamheter som normalinslag.
  • Att lägga mycket tid på förberedelse och kvalitet i det viktigaste vi har är inplanerat i tjänsterna.


Kyrkliga handlingar
Mål:

  • Vi vill ha samtal och träffa människor inför dop, vigslar och begravningar och prioritera kvaliteten  i kyrkliga handlingar.
  • Vi vill erbjuda uppföljning i form av dopfester, familjerådgivning samt sorggrupper. 2 dopfester per år och 1-2 sorggrupper per år genomförs.
  • Vi vill att våra lokaler ska vara ändamålsenliga och tillgängliga för samlingar efter kyrkliga handlingar.
  • Konfirmandverksamheten vill vi ha i gruppform, minst 3 personer, varje år. Vi gör 2 utskick inför upptakt och delar ut konfirmandkassar till alla i rätt ålder årligen. Vi erbjuder också enskild konfirmation  samt vuxenkonfirmation. Vi har i snitt 3 som konfirmerats de senaste 2 åren. Vi gläds ändå med de  ungdomar som konfirmeras i våra grannförsamlingar där de också går i skola och har sina kompisar.


Musikverksamheten
Mål:

  • Vi vill att körerna ska medverka regelbundet i våra gudstjänster. Minst 2ggr per termin.
  • Vi vill ha en bredd i körer i form av Sing It och Tonfiskarna för de yngre samt Gospelkören och kyrkokören för de äldre.
  • Vi vill ha konserter/musikgudstjänster regelbundet och musik i sommarkväll under sommar perioden.  Musikens speciella tilltal är unikt och viktigt för alla våra verksamheter.
  • Instrumentvården av de många orglarna och flyglarna ska ske systematiskt.


Dimensionen Undervisning

  • Barn och familj – vi vill ha ett samlat perspektiv på åldrarna 0-20 år. Planering och samordningsmöten  för det minst 2 ggr per år.
  • Vi vill ha öppen förskola 3 ggr per vecka i Kårsta och Angarn och anordna 2 dopfester per år.
  • Vi vill ha 5 familjegudstjänster med bl a Bibelutdelning och adventspyssel per år.
  • Vi vill kunna utveckla föräldrastödet genom att erbjuda föreläsningar och samtalskvällar.
  • Bibelkurser med lekmannateologiskt innehåll 4 ggr per termin.
  • Bibeln vår bok, 1 ggr per månad.
  • Bokbord i kyrkorna som uppdateras regelbundet.
  • Pilgrimsvandring, 1 ggr per år.
  • Personalens utbildning enligt kompetensutvecklingsplan.
  • Utbildningsdagar/samtalskvällar med förtroendevalda för fördjupning i församling och uppdrag.
  • Utbildning för volontärer och kyrkvärdar. Sker 4 ggr per år.

Dimensionen Diakoni
Mål:

  • Alla anställda och volontärer har ett allmänt ansvar för diakoni som utgår från vår värdegrund men vi  har också diakoni som utgår från särskilda behov.
  • Sorggrupper 1-2 per år.
  • Familjerådgivning och stödsamtal via prästerna. Ska vara synligt annonserat så möjligheten syns och  vid behov ska kontakt tas direkt.
  • Hembesök och enskilda samtal. Hembesök ska ske när det efterfrågas men också vara ett aktivt er bjudande i samband med våra verksamheter.
  • Dagträffar 1 per månad. Födelsedagsfester för de äldre 2 per år.
  • Bibeln vår bok för daglediga. 1 per månad.
  • Volontärsträffar 2 ggr per år.
  • Össeby hjälpfond ska synliggöras så de som behöver känner till den.
  • Öppna kyrkor på sommaren genom volontärer. Alla 4 kyrkorna är öppna för visning och fika 1 dag var  per vecka.


Dimensionen Mission
Här finns de utåtriktade verksamheter vi har men är också en grundhållning för oss som församling och sammanfattar gudstjänst, diakoni och undervisning vilket ger oss innehållet för missionen. Skolkontakter med alla våra skolor i form av Skolkyrkan. Besök i klasser, jul och påsk program i kyrkan och skolavslutningar.


Kyrkguidningar
Mål:

  • Kontakter med lokala föreningar. Sker organiskt på liten ort.
  • Kontakter med ACT och vårt ACT-ombud är viktigt här.
  • Kommunikation genom församlingsblad 4 ggr per år, lokaltidningsannonser veckovis, affischer, Facebook, Instagram, inlägg på Brottbys finest, särskilda utskick 8 ggr per år.
  • Förvaltningsverksamheten som är en stor och viktig del i det utåtriktade. Vi hyr ut lägenheter i tre av våra församlingshem och drift samt underhåll av vår materiel blir synliga vittnesbörd på bygden.
  • Begravningsverksamheten drivs enligt de lagar och bestämmelser som gäller och är ett stort vittnes börd om vårt budskap. På kyrkogårdarna finns mötesplatser som innehåller diakoni, undervisning och  gudstjänst och hur vi arbetar här speglar oss som församling.
  • Röra sig på bygden är viktigt. Veckovis behöver vi som är anställda finnas ute bland folk och äta lunch,  gå på gymmet eller handla på ICA. Alltså vara nära och synliga istället för att bo på kontor. 


SLUTSATSER PASTORALT PROGRAM:
Det pastorala programmet speglar vår analys och våra mål i stort.
Vi vill utveckla den sammanhållna perspektivet för arbetet med åldrarna 0-20 år.
Vi vill ännu mer utveckla former för utbildning och samverkan vad gäller volontärer, förtroendevalda och  föräldrar.
Vi vill ännu mer se hur alla delar av församlingens liv hänger ihop och kan förstås genom begreppet AD FONTES.
I verksamhetsplaner inför budgetarbetet sätts kvalitativa och kvantitativa mål för året upp. De utvärderas  sedan i verksamhetsberättelsen i samband med årsbokslutet.

Vägval:
Utifrån det redan skrivna så behöver vi göra följande vägval:
Vår ekonomi är god men en budget i balans på sikt är viktigt för oss. Då vi har 39 tak att förvalta och en pastoral verksamhet att bedriva så kan det komma en tid då prioritering behöver göras här. 
Den pastorala verksamheten behöver då prioriteras. Vi har stor handlingsfrihet att hitta billigare förvaltningsformer eller minska antalet fastigheter om behov uppstår. Att bygga den pastorala verksamheten på 1 Komminster, 1 pedagog, 1,5 musiker och kyrkoherde skapar en härlig bredd i arbetet men gör också att vi behöver anställa multikompetenta medarbetare vilket är en utmaning vid rekrytering. 
Likaså är det viktigt att hitta arbetsformer där volontärer tar större ansvar för att de behövs mer på riktigt. Vi ser att vi här ligger i framkant i utvecklingen och har påbörjat ett sätt att arbeta som blir centralt för alla församlingar i en relativt nära framtid.  
När vi tänker framåt de kommande 4 åren så ser vi att vi inte är på väg någon annanstans utan vårt uppdrag ska utföras lokalt på vår geografiska yta. Att göra rätt saker är det viktiga för oss mer än att göra en massa olika saker som kan komma i vår väg på rätt sätt. Jesus Kristus finns närvarande i vår församling överallt och att få synliggöra det genom uppdrag, uppgift och värdegrund är vår inriktning och rörelse. Våra vägval har gott stöd i vårt sätt att se på församlingen och dess uppdrag och uppgift.

Slutord
Vi i Össeby församling är stolta och glada över alla de möjligheter vi har att vara kristen församling i vårt område. Att få verka i en enkel och liten organisation ger mycket energi åt mötet med alla människor i uppdraget. Stor frihet under ansvar och möjligheten att bruka sina gåvor finns för anställda och volontärer. Att kunna lära känna församlingsborna blir också en styrka i en liten församling och utmaningen att arbeta och vara där människor är, blir central.

Bilaga 1 – Barnkonsekvensanalys
Bilaga 2 – Handlingsplan för lärande och undervisning
Bilaga 3 – Checklista