Skärvstenshögar skvallrar om tät bebyggelse under bronsåldern
På området kring Åkersberga golfklubbs anläggning fanns ett flertal gårdar under bronsåldern. Deras långhus har sannolikt varit belägna på de platser som fotografierna ovan visar. I avsikt att underlätta för betraktaren står fotografen konsekvent på de platser där långhusen troligen funnits och riktar kameran mot golfanläggningens centrum.
På marken sydväst om golfhuset och nära nuvarande Högtorpsvägen låg ett, eller kanske två, långhus för ungefär 3 000 år sedan (bild 1). Tämligen nära varandra ligger där nämligen två stycken så kallade skärvstenshögar. Dessa består till stor del av skräp som kastats från hushållet. Mycket avfall har förstås multnat och ”försvunnit”, men stenar och kärl som spruckit i elden och kastats på högen ligger kvar där än i dag.
I utkanten av den åkerholme som är belägen cirka 50 meter öster om golfhuset finns en rejält stor skärvstenshög (bild 2), och länsmuseets fornminnesskylt berättar att ett långhus funnits på platsen under bronsåldern. De familjer som bodde där ägnade sig i huvudsak åt boskapsskötsel, men även jordbruk i mindre skala. Ån som flöt och flyter genom området försörjde invånarna, och i synnerhet boskapen, med sötvatten. Källvatten fanns också att tillgå i nejden.
Även på en plats belägen ett par hundra meter norr om golfhuset (bild 3) har man funnit skärvsten och troligen har även där funnits en gård under bronsåldern.