Tänker vi bort denna modernisering från stormaktstiden och samtidigt lägger till ett torn i väster så kunde bilden stamma från omkring år 1430, då kyrkan byggdes till och därmed gavs ungefär nuvarande storlek.
Vill vi gå ännu längre tillbaka i historien så förkortar vi kyrkans långhus med ungefär en tredjedel och tar bort sakristian, men behåller tornet i väster och kan därmed säga att vi befinner oss på platsen omkring år 1200. Vi tycker oss då också skönja en havsvik och infarten till Långhundraleden ett stycke sydväst om kyrkan.
Ett par hundra år tidigare, under vikingatiden, kan vi se flera hus på området. Där solen går ner i väster har måhända vikingarna en hamn, invid vilken deras skepp ligger förtöjda. Fotografen står nedanför den platå där förmodligen vikingahallen var belägen och på de i landskapet utskjutande terrasserna finns också hus, bland andra ett stort långhus.
Vill vi gå 3 000 år bakåt i tiden, det vill säga till bronsåldern, drygt tvåtusen år innan kyrkan byggdes, så ser vi solnedgången över den dåtida havsviken och sannolikt observerar vi en hamn med tillhörande kaj, strax öster om den nuvarande kyrkan.
Tar vi oss ytterligare 2 000 år bakåt i tiden, till yngre stenåldern, så står fotografen på en holme i den havsvik som täcker praktiskt taget hela området. Kanske kan vi skymta ett par säljägare i en skinnbåt ute på vikens vatten.
Text: Rolf Ekelund