Får i Klockarhagen
Lyssna

Får i Klockarhagen

Sedan ett år tillbaka bor de sex fåren Kråkan, Milla, Sippan, Mimmi, Malva och Kajan i Klockarhagen vid Österåkers kyrka. De hjälper oss att hålla landskapet öppet.

Fåren bidrar till biologisk mångfald

Betande djur, exempelvis får, gör landskapet rikt på värdefulla växter, insekter och fåglar. En betad hage kan innehålla så många som 40 olika arter per kvadratmeter. Det är värdefullt i sig, men bidrar även till att göra naturen mer robust för att vi i framtiden ska klara av klimatförändringar.

På en betad mark tar ingen växt överhanden eftersom de ständigt betas ner och många arter kan därför samsas på en liten yta. De betande djuren sprider runt frön och trampar upp bar jord där nya frön kan gro. Dessa växter är anpassade för marker med ekologiska störningar, till exempel brand, bete eller slåtter, och blir lätt utkonkurrerade i miljöer utan hävd.

Markerna ger också foder till djuren utan vare sig jordbearbetning, sådd eller gödsling, och fodret skördas direkt av betande djur utan användning av maskiner. Djuren kan dessutom beta på steniga och otillgängliga platser där varken lien eller gräsklipparen kommer åt. Och deras dynga är föda för många insekter.

Fåren är kontaktsökande

Klockarhagen är alltid öppen för besök och fåren kommer gärna fram för att hälsa. Kom ihåg att alltid hålla hunden kopplad om den följer med in i hagen.

Hållbarhets- och miljöarbete

Svenska kyrkan i Österåker genomgår en miljödiplomering eftersom vi vill vara ett föredöme när det gäller miljö och hållbarhet. Våren 2022 diplomerades vi i miljödiplomeringens första steg och nu arbetar vi med steg 2. Genom vårt miljöarbete vill vi bidra till ett hållbart samhälle och en bättre miljö samt förmedla hopp till kommande generationer.

#hållbarkyrkaösteråker

Vi gör inlägg i våra sociala kanaler med tema hållbarhet varje fredag. Text och bild från inläggen finns även på den här sidan att ta del av.

Föreningsbigård – ”en skänk från ovan”

Tillsammans med Österåkers biodlarförening har vi en biodling med tre bikupor vid Österåkers kyrka. Det första spadtaget togs den 4 mars 2021 och kuporna var på plats senare under våren.