Andliga hållplatsen "Glädje".
Lyssna

#hållbarkyrkaösteråker

Vi gör inlägg i våra sociala kanaler med tema hållbarhet varje måndag. Text och bild från inläggen finns även på den här sidan att ta del av.

Julbord.

16 december – Gemensamt julfirande i Åkersberga kyrka

”Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men inte har gärningar? Inte kan väl tron rädda honom? Om en broder eller syster är utan kläder och saknar mat för dagen, vad hjälper det då om någon av er säger: ’Gå i frid, håll er varma och ät er mätta’, men inte ger dem vad kroppen behöver?”

I Jakobsbrevet kapitel 2, vers 14–17, betonas vikten av att visa omsorg för medmänniskan. I vårt arbete för social hållbarhet handlar det lika mycket om att hjälpa de utsatta som att visa medkänsla.

Oavsett vem du är eller hur ditt liv ser ut är du välkommen till kyrkan året runt, men kanske lite extra nu i jul.

På julafton, tisdag den 24 december, äter vi en enkel julmåltid tillsammans i cafeterian i Åkersberga kyrkliga centrum. Välkommen kl. 14–17!

På annandag jul, torsdag den 26 december, julfikar vi i caféterian i Åkersberga kyrkliga centrum. Därefter firar vi sinnesrogudstjänst tillsammans i kyrkan. Välkommen på fika kl. 16–18, och på sinnesrogudstjänst kl. 18!

9 december – Elias berättar om Tanzaniaresan

I Tanzania är klimatkrisen på riktigt. Sedan flera decennier har Svenska kyrkan Österåker en vänförsamling i Fukeni i norra Tanzania. Vi har utbytt erfarenheter och mötts, hjälpt varandra, och vi ber för varandra. Från vårt håll, har vi hjälpt till med uppstarter av små företag, vid har betalat för skoluniformer och vård för de allra mest utsatta, och vi har hjälpt till med brunnsborrning och vattenprojekt, skola och förskola med mera. Alla medlemmar i Svenska kyrkan Österåker kan känna sig stolta över att vi tillsammans gör skillnad.

Den här hösten var fyra från Svenska kyrkan Österåker i Tanzania och hälsade på, möttes och tittade till projekten. Mycket har hänt! Fler går i skolan, fler barn kan äta sig mätta, och över 3000 kvinnor har fått möjligheten till grundläggande utbildning i rättigheter och vägar att tillsammans bygga samhälle, familj och ekonomi.

Men. Det stora hotet är överväldigande. Det stora berget, Kilimanjaro, som i tusentals år har bevattnat området med sitt smältvatten, börjar sina pga. den globala uppvärmningen. De stabila regnperioderna har efter hundratals år plötsligt blivit oberäkneliga och marken eroderar och sköljs bort, i stället för att bevattnas och leva. I Tanzania, för våra vänner i Fukeni, är klimathotet konkret och närvarande. Brunnarna har sinat, och odlingarna ger dålig skörd. Vi behöver göra vad vi kan för att bromsa uppvärmningen.

– Tack för att du är med i Svenska kyrkans arbete, du som är medlem. Tillsammans bidrar vi till en hållbar värld, där vi var och en, och tillsammans, får göra vad vi kan för att göra livet mer hållbart, säger kyrkoherde Elias Eriksson som var med på resan.

2 december – Fyra år med solceller!

Solcellerna på Åkersberga kyrkas tak firar fyra år i år. På den här tiden har de genererat omkring 280 000 kWh, alltså ungefär 70 000 kWh om året, och den samlade sparade kostnaden och intäkten sedan start uppgår till 400 000 kronor.

– Våra solceller har besparat jorden utsläpp av 94,26 ton koldioxid. Det motsvarar att köra nästan 380 000 km med bil, berättar Per Skareng som är ansvarig för projektet.

Visst är det häftigt att vi får så mycket energi utan att jorden tar skada?

Prästgårdshånung i receptionen.

Prästgårdshånung i receptionen.

21 oktober – Finns Prästgårdshånung kvar

Det finns fortfarande honung kvar!

Sedan 2021 har Svenska kyrkan Österåker ett samarbete med Österåkers biodlarförening. De driver en biodling vid Österåkers kyrka och vi får ta del av skörden. I augusti slungades honungen och nu är den äntligen färdig. Köp din burk för 80 kr i receptionen i Åkersberga kyrkliga centrum.

Andreas och Maria på Klimatdagen 2024.

Andreas och Maria på Klimatdagen 2024.

Foto: Maria Lönnqvist

Klimatdagen 2024 – Så var den!

Svenska kyrkan Österåker deltog i lördags tillsammans med 14 andra aktörer i kommunen på Klimatdagen 2024, som Naturskyddsföreningen och Gretas Gamlingar anordnade. Temat var "Vi kan ställa om". Det var en bra dag och det kändes verkligen att vi är många, både föreningar, företag och enskilda personer, som tillsammans arbetar hårt och kontinuerligt med fokus på att nå de klimatmål som i stort sett världens alla länder står bakom i och med Parisavtalet.

Vid vårt bord kunde man prata biologisk mångfald och lära sig mer om vårt hållbarhetsarbete. Det var premiär för foldrarna som vi har tagit fram efter artinventeringen på våra kyrkogårdar samt i Klockarhagen och barnen fick hämta pysselpåsar innehållande ull från våra egna vår i Klockarhagen.

7 oktober – Klimatdagen 2024

Nu på lördag arrangeras Österåkers andra klimatdag, med Naturskyddsföreningen och Gretas Gamlingar i spetsen, i Åkersberga centrum och Folkets hus. Vi är ungefär 20 utställare från Österåkers förenings- och näringsliv som medverkar och det erbjuds både föreläsningar, aktiviteter och information om det lokala hållbarhetsarbetet.

Svenska kyrkan i Österåker arbetar medvetet med hållbarhet, både miljömässigt, ekonomiskt och mänskligt. Det är en fråga om förvaltandet av Guds skapelse och hur vi tar hand om den på bästa sätt. Vi följer Svenska kyrkans miljödiplomering och kommer att visa upp några av de delar som vi arbetar med på klimatdagen. Det är alltifrån artinventering och gynnande av den biologiska mångfalden på vår mark, biodling, närodlade och ekologiska altarbuketter till andlig hållbarhet och solceller.

Åkersberga centrum och Folkets hus kl. 11.00–16.00 lördag den 12 oktober. Hoppas att vi ses!

30 september – Getter i Klockarhagen

Har du kanske märkt att tre av fåren i Klockarhagen vid Österåkers kyrka ser lite … annorlunda ut? Det beror på att det har flyttat in tre getter hos fåren! De tre bockarna vid namn Mio, Imre och Bobo har på kort tid gjort livet i (och utanför) hagen mer intressant.

Getterna hjälper våra får att hålla efter vegetationen i hagen och är ännu bättre på att äta sly, vilket verkligen syns.

– De första fem dagarna rymde getterna tre gånger och några hjälpsamma medmänniskor lyckades fånga in getterna på en förskolas gård där de sedan kunde hämtas hem igen. Efter att vi kompletterat med nya och fler grindar så har getterna inte rymt något mer, berättar Andreas som är kyrkogårdsarbetare och dessutom äger både getterna och fåren.

Ullakarin i samtal.

Ullakarin i samtal.

Foto: Ellinore Nilsson

23 september – Diakoni

Att få tala om sin sorg med andra i samma situation kan ge oanad tröst.

I kyrkans hållbarhetsarbete är det inte bara klimatet vi tänker på, utan även den sociala och den andliga hållbarheten. Att finnas för människor i livets svåra stunder är en viktig uppgift, och diakonen Ullakarin har lång erfarenhet av att stötta människor i kris.

– När livet inte riktigt blir som du har tänkt dig kanske du behöver någon att prata med. Vi finns här, säger hon.

16 september – Prästgårdshånung

Nu är vår Prästgårdshonung här!

Sedan 2021 har Svenska kyrkan Österåker ett samarbete med Österåkers biodlarförening. De driver en biodling vid Österåkers kyrka och vi får ta del av skörden. I augusti slungades honungen och nu är den äntligen färdig. Köp din burk för 80 kr i receptionen i Åkersberga kyrkliga centrum.

Läs mer om biodlingen vid Österåkers kyrka här.

Termosmugg på öppen prästgård.

Termosmugg på öppen prästgård.

Foto: Marie Lönnqvist

9 september – Termosmuggar till ungdomar

På öppen prästgård, varje onsdag och fredag kl. 10–12, i Ljusterö prästgård kommer ungdomarna från skolan tvärs över vägen på sin rast för att fika, spela pingis, prata eller bara hänga. I stället för att använda engångsmuggar som de gjort tidigare dricker ungdomarna numera ur sina egna termosmuggar som de har fått av oss. Det var många glada ungdomar som tackade och blev berörda av presenten.

2 september – Hållbarhetsfrukost

I fredags kickade vi i gång morgonbön och frukost för terminen och temat var hållbarhet. Präst Maria höll en morgonbön på temat och läste ur Andakter i skapelsetid för oss:

”Enheten i Kristus består av trädgårdens mångfald. Trädgården som är byggd av eko i stället för ego. Jesus var en maskros som trängde igenom asfalten och visade att de som bestämmer mest behöver tänka på de som bestämmer minst.”

Efter morgonbönen åt vi frukost där allt på bordet var antingen hemodlat, hemgjort eller ekologiskt. Vi åt hemgjorda frallor med hemgjord björnbärsmarmelad, hemodlade grönsaker, bär och ägg och mycket mer.

30 augusti – Kanalens dag

I söndags vad det Kanalens dag och temat för vårt medverkande där i år var hållbarhet. Fanny, en av våra gröna volontärer, sålde blombuketter bestående av blommor från Österåker, vårt barn-unga-familj-team hade pyssel med ull från våra egna får (som bor i Klockarhagen vid Österåkers kyrka) och Andreas från hållbarhetsgruppen pratade om biologisk mångfald med alla intresserade. Dessutom var vårt tält utsmyckat med pannåer där man kunde läsa mer om vårt hållbarhetsarbete. Självklart kunde man få sig en kopp kaffe och sitta ner en stund i vårt tält också. 

Klimatvandring till Österåkers kyrka.

Klimatvandring till Österåkers kyrka.

Foto: Maria Sverke

23 augusti – Klimatvandring med Naturskyddsföreningen

I söndags deltog vi i en klimatvandring som Naturskyddsföreningen anordnade. Vi, 23 människor och fyra hundar, startade vid Alceahuset och målet var Österåkers kyrka där Andreas, som arbetar på Österåkers kyrkogård, berättade om våra hållbarhetsprojekt i Klockarhagen och vi tog en titt på våtmarken som ligger på andra sidan Össebyvägen. I prästgården blev det fika, musikunderhållning och allsång.

16 augusti – Odling av altarblommor vid Åkersberga kyrka

I Åkersberga kyrka har vi varje vecka nya altarblommor. Från maj till september består altarbuketterna till 100 procent av blommor som har odlats ekologiskt i Åkersberga – antingen hemma hos våra gröna volontärer, i pallkrage vid Åkersberga kyrka eller i trädgården vid Österåkers prästgård – eller plockats i det vilda. Se vilka vackra blommor som växer i pallkragarna vid Åkersberga kyrka!

9 augusti – Tillsammans skapar vi en hållbar värld

”Tillsammans skapar vi en hållbar värld”. Det är visionen för vårt hållbarhetsarbete och vårt arbete med Svenska kyrkans miljödiplomering som vi nu är i fas två av.

I jämförelse med fas 1 ställs det i fas 2 högre krav på vårt arbete. Vi ska till exempel utbilda personalen inom hållbarhetsarbete, kartlägga vår miljöpåverkan och följa upp vårt arbete så att vi ser att vi uppfyller kraven.

I vår kommer vi att granskas i fas 2 och fram till dess har vi en del arbete att göra. Just nu ser vi över våra mål, delmål och aktiviteter, vilka vårt arbete med miljödiplomeringen vilar på, och många av dem kommer ni att få se mer av på våra sociala medier. Vissa saker kommer ni att känna igen och vissa saker är nya. Fortsätt att hänga med på vårt hållbarhetsarbete varje fredag på Instagram, Facebook och vår hemsida!

2 augusti – Andakter på våra andliga hållplatser

Tre av våra andliga hållplatser är färdiga och fler är på gång. På två av dem, hållplatserna i Klockarhagen vid Österåkers kyrka och på innergården vid Åkersberga kyrka, finns det nu skyltar med ett bibelcitat, information om projektet och en QR-kod som leder dig till en sida med bland annat en digital andakt med musik. 

Projektet ”Andliga hållplatser” går ut på att skapa sju hållplatser i olika utomhusmiljöer i våra två församlingar, Österåker-Östra Ryd och Ljusterö-Kulla. Respektive plats knyter an till ett tema och bjuder in till en stunds reflektion, vila och stillhet. Temat för hållplatsen i Klockarhagen är ”Frid” och ”Trofasthet” för hållplatsen vid Åkersberga kyrka, två av Andens nio frukter – kärlek, glädje, trofasthet, tålamod, vänlighet, godhet, frid, ödmjukhet och självbehärskning.

På varje hållplats finns det att finnas en bänk ihop med en vacker formation bestående av gamla avidentifierade gravstenar, vilket innebär att stenarna kan återanvändas i stället för att krossas och bli grus.

26 juli – Status för blomodlingen vid Österåkers prästgård

I början av juni planterade Fanny och Maria från Gröna volontärerna altarblommor i trädgården vid Österåkers prästgård. Från maj till september är altarblommorna i Åkersberga kyrka närodlade eller plockade i det vilda. Kanske kommer du att se en och annan solhatt eller blodtopp på altaret i Åkersberga kyrka någon söndag framöver?

Österåkers kyrka som bikupa.

Österåkers kyrka som bikupa.

19 juli – Österåkers kyrka som bikupa

Sedan 2021 har vi ett samarbete med Österåkers biodlarförening där de har tre bikupor på vår mark. För ett par veckor sedan byggdes den fjärde kupan klart och den är enastående. Österåkers kyrka har numera sin alldeles egna mini me som dessutom ska husera tusentals nya kollegor till oss i Svenska kyrkan i Österåker. Visst är den fin?

12 juli – Inventering av arter

I tisdags var Andreas och Ellinore från hållbarhetsgruppen ute på turné i vår fina elbil. Syftet var att inventera och fotografera de växtarter som finns på våra kyrkogårdar samt Garnsvikens begravningsplats och Klockarhagen. Bilderna kommer att användas i foldrar om respektive plats så att du kan lära dig mer om vad som växer där. Planen är att foldrarna ska vara färdiga till när vi medverkar på Klimatdagen 2024 som kommer att äga rum i Åkersberga centrum och Folkets hus den 12 oktober. Mer information om den kommer förstås när det närmar sig men save the date redan nu.

På den andra bilden visar Andreas en tallört på Garnsvikens begravningsplats. Hela växten förutom blomställningen är underjordisk och därför går den bara att hitta när den blommar, men Andreas och Ellinore hade tur. 

5 juli – Ask och Päron flyttar in i Klockarhagen

I går välkomnade vi två nya små herrar in i fårflocken som bor i Klockarhagen vid Österåkers kyrka! Ask och Päron är ca fyra månader gamla och kommer från Färsna gård i Norrtälje.

Ask och Päron är, liksom våra andra får, av kulturarvsrasen roslagsfår. Dessutom är de lika trevliga och keliga som våra tjejer Kråkan, Kajan, Milla, Malva, Sippan och Mimmi. Våra nya bagglamm kommer att kastreras så fort som möjligt för att förhindra oplanerade lamm, men framför allt för att de ska fortsätta vara gosiga med alla besökare i hagen.

Biodling vid Ljusterö prästgård.

Biodling vid Ljusterö prästgård.

Foto: Bisse Thyrberg

28 juni – Biodling vid Ljusterö prästgård

Vi har fått tusentals nya kollegor på Ljusterö och de bor i det fina huset som du ser på bilden. Visste du att ett samhälle med honungsbin kan bestå av omkring 60 000 bin? 

Honungsbin kommunicerar med varandra genom att dansa och röra på vingarna inne i kupan. På så sätt får alla bin som ska ut och flyga veta var det finns pollen och nektar att hämta. Pollen används för att mata ynglen och av nektarn skapar bina honung i sina magar. Honungen lagras i små sexkantiga celler av vax, som även används för att lagra pollen och att lägga ägg i. Vaxet har bina själva tillverkat.

När bin är ute och samlar pollen och nektar sker en befruktning av växterna. För att vi ska kunna skörda exempelvis äpplen krävs att blommorna på äppelträden har blivit befruktade av insekter, så kallade pollinerare.

Ytterligare en kupa kommer att ställas på plats här. Den här biodlingen vid Ljusterö prästgård är ett samarbete med två biodlare som bor på Ljusterö.

14 juni – Plantering av perenner vid Österåkers prästgård

Från maj till september är altarblommorna i Åkersberga kyrka närodlade eller plockade i det vilda av vår volontärgrupp Gröna volontärerna. Häromveckan var Maria och Fanny och planterade framtida altarblommor i trädgården vid Österåkers prästgård.

– Det är aster, stjärnflocka, röd och vit solhatt, riddarsporre, blodtopp och höstrudbeckia. De är perenner som vi hoppas ska trivas så att vi kan använda dem i altarbuketterna i höst eller nästa år och även flera år framöver, berättar Maria.

7 juni – Hamlade lindar på Ljusterö kyrkogård

Under våren har vi låtit hamla 19 lindar i trädkransen runt Ljusterö kyrkogård. Hamling är en traditionell skötselmetod som är bra för biologisk mångfald men som samtidigt förändrar trädens utseende ganska kraftigt, i alla fall de första åren efter genomförd hamling.

Tidigare hamlade träd, som de 19 lindarna på Ljusterö, måste restaureringshamlas löpande. Annars finns det risk för att grenar knäcks eller att träden i värsta fall bryts av.

31 maj – Andliga hållplatsen ”Glädje”

Projekt ”Andliga hållplatser” går som tåget! I går, när vi i personalen hade vårlunch på Ljusterö, invigde vi den tredje andliga hållplatsen – med tema ”Glädje” – genom att fira mässa där. Projektledaren, tillika prästen, Oya klippte band och fåglarna sjöng med i psalmerna. 

Den här andliga hållplatsen ligger i Eklunden på Ljusterö, ett vackert ”rum” i naturen där man kan fira andakt, reflektera eller bara vara en stund i stillhet. Välkommen att besöka den när du vill.

Läs mer om projekt ”Andliga hållplatser” här.

24 maj – Ett år med får!

Tänk att Sippan, Mimmi, Malva, Milla, Kråkan och Kajan har bott i Klockarhagen vid Österåkers kyrka i ett år. Först var tanken att de skulle vara där under sommarhalvåret för att hjälpa till att hålla landskapet öppet men när hösten kom köpte en av våra kyrkogårdsarbetare fåren och nu bor de i Klockarhagen permanent. 

För att fåren skulle kunna vara i Klockarhagen även på vintern behövdes en ligghall där de kan söka skydd från väder och att bygga den fick Johan och Andreas inte göra ifred. Kråkan, det sociala lilla fåret som du kommer att möta först om du besöker Klockarhagen, ställde nämligen till med bus.

– Kråkan snodde en trallskruv som vi var rädda att hon skulle äta så innan vi kunde jobba vidare fick vi jaga henne tills hon släppte ifrån sig skruven. En annan gång fick hon loss en av brädorna som jag tillfälligt hade satt för ligghallen med och sedan fick hon fnatt och rusade omkring, berättar Andreas.

Vi ser framemot många fler år med får i Klockarhagen.

17 maj – Andra andliga hållplatsen klar

Nyligen blev den första andliga hållplatsen, den i Klockarhagen vid Österåkers kyrka, färdig och nu är även hållplats nummer två klar!

Projektet ”Andliga hållplatser” går ut på att skapa sju hållplatser i olika utomhusmiljöer i våra två församlingar, Österåker-Östra Ryd och Ljusterö-Kulla. Respektive plats knyter an till ett tema och bjuder in till en stunds reflektion, vila och stillhet. Temat för den här hållplatsen är ”Trofast”, en av Andens sju frukter – kärlek, glädje, trofasthet, tålamod, vänlighet, godhet, frid, ödmjukhet och självbehärskning.

På varje hållplats kommer det att finnas en bänk ihop med en vacker formation bestående av gamla avidentifierade gravstenar, vilket innebär att stenarna kan återanvändas i stället för att krossas och bli grus.

10 maj – Inventering av arter i Klockarhagen

Ett projekt har inletts med artinventeringar på Svenska kyrkan i Österåkers mark. Detta för att kunna kartlägga naturvärden och för att bättre kunna anpassa skötseln av våra grönytor i enlighet med dessa. Dessutom kommer vi att sammanställa arterna i broschyrer med axplock av de arter som finns på kyrkogårdarna.

Under veckans inventering gjordes två extra roliga upptäckter i Klockarhagen vid Österåkers kyrka. Arterna vårstarr (Carex caryophyllea) och backstarr (Carex ericetorum) som båda är rödlistade som NT (nära hotad) växer på fornminnena i hagen.

3 maj – Bränning på slåtterängen

Utanför Österåkers kyrkogård, men på församlingens mark, ligger det som fram till för ett par år sedan var en bit igenvuxen, öde mark på ca 7000 m². Kyrkogårdsförvaltningen bestämde sig för att ”renovera” marken till slåtteräng.

Till en början röjdes sly, enstaka unga träd fälldes och vissa rosbuskar har tagits bort. Allteftersom har förvaltningen försökt slå den örtartade vegetationen med olika metoder: röjsåg med trimmersnöre, lie och handtraktor med slåtteraggregat.

Förra veckan var det dags att bränna fjolårsgräset igen vilket vi gör för att få bort förna och mossor som förhindrar, framför allt ettåriga, växters frön från att gro och på så vis ökar mångfalden på ängen.

26 april – Första andliga hållplatsen klar!

Den första andliga hållplatsen är klar! Projektet ”Andliga hållplatser” går ut på att skapa sju hållplatser i olika utomhusmiljöer i våra två församlingar, Österåker-Östra Ryd och Ljusterö-Kulla. Respektive plats knyter an till ett tema och bjuder in till en stunds reflektion, vila och stillhet. Temat för den här hållplatsen är ”Frid”, en av Andens sju frukter – kärlek, glädje, trofasthet, tålamod, vänlighet, godhet, frid, ödmjukhet och självbehärskning.

På varje hållplats kommer det att finnas en bänk ihop med en vacker formation bestående av gamla avidentifierade gravstenar, vilket innebär att stenarna kan återanvändas i stället för att krossas och bli grus.

19 april – Stickling- och växtbytardag

Minns ni inlägget om vaktmästare Jonathan som vinterförvarar växterna i källaren på Åkersberga kyrkliga centrum? Han tar sticklingar som i sin tur planteras i egna krukor. Detta gör att vi kan ha kvar våra växter år efter år och att de dessutom blir fler. 

Efter den gångna vintern fick vi lite sticklingar över så i går hade vi stickling- och växtbytardag då personalen kunde köpa sticklingar eller växter till förmån för Act Svenska kyrkans internationella arbete eller byta mot en växt som man själv tog med sig till bordet. Anna och Nina shoppade.

12 april – Fagning vid Österåkers prästgård

Den här veckan har kyrkogårdsförvaltningen på Österåkers kyrkogård sysslat med fagning – vårstädning – av några av våra ängsytor. Fagningen är en viktig del av det traditionella ängsbruket och innebär att man räfsar ihop pinnar och löv. Vårstädningen underlättar sommarens slåtter och gör att mer ljus och värme når de frön som gror på våren, vilket i det långa loppet ökar mångfalden i ängen.

Det hopräfsade materialet kan läggas på en yta med mycket mossa och elda upp. När högen har brunnit upp har man skapat en jordblotta som även den kan gynna många ängsväxter och jordlevande insekter.

5 april – ”Tillsammans skapar vi en hållbar värld”

”Tillsammans skapar vi en hållbar värld”. Det är visionen för vårt hållbarhetsarbete och vårt arbete med Svenska kyrkans miljödiplomering som vi nu är i fas två i.

I jämförelse med fas 1 ställs det i fas 2 högre krav på vårt arbete. Vi ska till exempel utbilda personalen inom hållbarhetsarbete, kartlägga vår miljöpåverkan och följa upp vårt arbete så att vi ser att vi uppfyller kraven.

Om ungefär ett år kommer vi att granskas i fas 2 och fram till dess har vi en del arbete att göra. Just nu ser vi över våra mål, delmål och aktiviteter, vilka vårt arbete med miljödiplomeringen vilar på, och många av dem kommer ni att få se mer av på våra sociala medier. Vissa saker kommer ni att känna igen och vissa saker är nya. Fortsätt att hänga med på vårt hållbarhetsarbete, varje fredag, på Instagram, Facebook och vår hemsida!

29 mars – Påsken

Nu är hoppets högtid här men klimatförändringarna tar inte ledigt för det. Något man kan göra för att påsken ska bli lite mer hållbar är att servera ett vegetariskt påskbord och att sedan ta vara på resterna. Gör picknick med resterna och ta med till något av de här ställena nu när värmen äntligen kommer till Österåker:

  • Minneslunden vid Roslags-Kulla kyrka
  • Klockarhagen vid Österåkers kyrka
  • Frälsarkransstigen vid Ljusterö prästgård
Ullakarin i samtal.

Ullakarin i samtal.

Foto: Ellinore Nilsson

15 mars – Andlig hållbarhet och diakoni

Att få tala om sin sorg med andra i samma situation kan ge oanad tröst.

I kyrkans hållbarhetsarbete är det inte bara klimatet vi tänker på, utan även den sociala och den andliga hållbarheten. Att finnas för människor i livets svåra stunder är en viktig uppgift, och diakonen Ullakarin har lång erfarenhet av att stötta människor i kris.

– När livet inte riktigt blir som du har tänkt dig kanske du behöver någon att prata med. Vi finns här, säger hon.

8 mars – Bygget av hållplats ”Trofasthet” går snabbt

Arbetet med den första andliga hållplatsen, med temat "trofasthet", går snabbt. Man kan redan nu efter ett par veckor få en tydlig bild av hur fint korset kommer att bli här på innergården vid Åkersberga kyrka.

Projekt Andliga hållplatser går ut på att skapa platser, byggda av återbrukade och avidentifierade gravstenar, som bjuder in till en stunds reflektion, vila och stillhet.

Läs mer om projektet här.

1 mars – Säsongsuppstart för Gröna volontärerna

I måndags hade Gröna volontärerna, en volontärgrupp där vi odlar blommor och skapar närodlade altarbuketter, uppstartsmöte inför sommarsäsongen 2024.

– Från mitten av maj till mitten av september kommer alla altarblommor i Åkersberga kyrka att vara hemodlade utan bekämpningsmedel eller plockade i det vilda, berättar Maria Sverke som är präst och medlem i Gröna volontärerna.

Om du vill vara med och bidra med altarblommor kan du kontakta Maria via maria.sverke (a) svenskakyrkan.se

23 februari – Andliga hållplatser

Under 2024 kommer vi att bygga "andliga hållplatser" i några olika utomhusmiljöer i våra två församlingar, Österåker-Östra Ryd och Ljusterö-Kulla. Respektive plats knyter an till ett tema och bjuder in till en stunds reflektion, vila och stillhet. Den första hållplatsen började byggas i går på innergården vid Åkersberga kyrkliga centrum och temat för den hållplatsen är ”Trofasthet”, en av Andens sju frukter – kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning.

På varje hållplats kommer det att finnas en bänk ihop med en vacker formation bestående av gamla avidentifierade gravstenar, vilket innebär att stenarna kan återanvändas i stället för att krossas och bli grus.

16 februari – Vegetarisk servering under fastan

I onsdags, på askonsdagen, kl. 18.00 började fastan och den varar ända fram till påska, 40 dagar senare. Att fasta innebär att man avstår från någonting för att vinna någonting annat men i Svenska kyrkan i Österåker fastar vi för att jorden och våra medmänniskor ska vinna någonting.

– Under hela fasteperioden är all mat som vi serverar vegetarisk, berättar husfar John och dukar fram veckans fredagsfrukost på kyrktorget i Åkersberga kyrka som bland andra Elliot njuter av denna fredag.

2 februari – Jonathan vinterförvarar våra växter

Långt nere i källaren under Åkersberga kyrka odlar vaktmästaren Jonathan blommor under vinterhalvåret. Pelargoner och palettblad från sommarens krukor hamnar här i stället för att slängas, och till våren kan de sättas ut igen.

– Växterna tror att det är sommar hela tiden så de blommar åter runt men jag brukar nypa av blommorna så att all kraft går till själva växten, berättar han.

Från de olika plantorna tas sticklingar, så att de blir fler för varje år.

Laddstolpar vid Ljusterö kyrka.

Laddstolpar vid Ljusterö kyrka.

Foto: Tomas Dahlqvist

26 januari – Laddstolpar vid Ljusterö kyrka

Även vid Ljusterö kyrka har vi numera laddstolpar i bruk! Använd ett Eway-laddningskort eller appen Easypark och passa på att ladda din elbil till en kostnad av 3,50 kr/kWh nästa gång du är ute på ön.

19 januari – Maria berättar om sitt miljöengagemang

Maria Sverke är präst i vårt barn-unga-familj-arbetslag och även medlem i vår hållbarhetsgrupp. Hon är mycket engagerad i hållbarhetsarbetet både i sin tjänst och privat. Hör henne berätta om varför det är viktigt för henne.