Andliga hållplatsen "Glädje".
Lyssna

#hållbarkyrkaösteråker

Vi gör inlägg i våra sociala kanaler med tema hållbarhet varje måndag. Text och bild från inläggen finns även på den här sidan att ta del av.

Gudstjänst och andlig hållbarhet

En del av pastoratets hållbarhetsarbete handlar om att värna andlig och existentiell hållbarhet. Varje människa är en unik individ med andliga och existentiella frågor och behov. Som kyrka är vi kallade att dela trons liv med varandra.  

Ett av kyrkans grunduppdrag är att fira gudstjänst. Att vara en gudstjänstfirare är ett sätt att leva andligt och existentiellt hållbart. Som kyrka tror vi att mötet med sig själv, andra och Gud berikar våra liv.

I pastoratets verksamheter och i våra fem kyrkorum erbjuds varje människa en möjlighet att känna hopp, harmoni, helhet, meningsfullhet, förundran, andlig kontakt, personlig tro och gemenskap.  

Under våren kommer några av pastoratets hållbarhetsinlägg här på våra sociala medier att handla om några av gudstjänstens olika moment. Följ oss gärna för att ta del av de inläggen!  

Och framför allt – varmt välkommen att värna din andliga hälsa tillsammans med oss i någon av våra kyrkor!

Vi ber:  
Gud, det är i dig vi lever, rör oss och är till. Vi ber för varje människas rätt till andlig utveckling, växt och mognad. Vi ber för varandra i våra olika sammanhang i pastoratet. Hjälp oss att öppna oss för ditt tilltal och att vandra livets väg med varandra i tro, hopp och kärlek. I Jesu namn. Amen.

17 mars – Earth Hour-veckan

På lördag den 22 mars är det Earth Hour kl. 20.30–21.30. Det är en internationell kampanj, driven av Världsnaturfonden, där man vill uppmärksamma klimatfrågan genom att släcka lampor och stänga av icke-nödvändig elektronik under en timmes tid. Denna Earth Hour-vecka påminns vi om medvetenhet och aktsamhet kring det elektriska ljusets överflöd i våra lokaler och rum, som ett sätt att adressera den klimatnöd vi lever i.

Personalen i Svenska kyrkan Österåker energibantar och tänker hela veckan lite extra på att släcka lampor och stänga av datorskärmar när vi lämnar våra kontorsrum. Vissa gör det lilla extra och äter bara kall mat hela veckan.

Vi vill utmana även dig att under Earth Hour, eller kanske till och med under hela veckan, energibanta så mycket du kan. Varför inte stänga av allt elektroniskt och tända ljus en stund? Förra året använde vi 13,5 procent mindre energi under Earth Hour-veckan än vanligt. Hur mycket kan du energibanta?

Vi ber:
Ljusets Gud, vi kommer inför dig och ber för världen. Vi ber för alla människor som inte har vad de behöver. Särskilt ber vi nu för de som saknar värme och elektricitet, allt sådant som många av oss tar för givet. Hjälp oss att se vårt eget överflöd och på bästa sätt dela med oss av våra resurser till de som saknar vad vi har. På olika sätt manifesterar vi vår solidaritet som kyrka, i stort som smått. Gud, hjälp oss i våra försök att påverka och bidra till en mer hållbar värld. Herre, förbarma dig över oss. Amen

3 mars – Ekonomisk hållbarhet

Vi gör vad vi kan för att minska vårt klimatavtryck i alla delar av vår verksamhet, inte minst när det gäller vår ekonomi. Gullvi Edlund, ekonomichef i Svenska kyrkan Österåker, berättar om hur vi hela tiden effektiviserar och förbättrar vårt ekonomiarbete.

– Vi håller bland annat på att ta fram både en inköpspolicy och en upphandlingspolicy så att alla våra ekonomiska beslut ska vara genomtänkta och hållbara, både för planeten och för att vi ska förvalta medlemmarnas pengar på ett bra sätt. Vi utvecklar och digitaliserar också våra arbetssätt kontinuerligt vilket leder till en minskad miljöpåverkan, säger Gullvi.

Gud, inför dig kommer vi och tackar för allt som vi får förvalta som kyrka. Hjälp oss att vara rädda om våra ekonomiska tillgångar och med kloka beslut investera och spendera på det som är rätt och riktigt för att din Skapelse ska upprättas och gudsriket utbredas. I Jesu Kristi namn. Amen.

17 februari – Solceller på manskapsboden vid Österåkers kyrka

Du som har vägarna förbi Österåkers kyrka ibland har kanske sett att det numera sitter solceller på våra förråds- och personallokaler. De aktiverades vecka fyra och har sedan dess gett ca 200 kWh i vårt växlande januari- och februariväder. 

– Det bästa med anläggningen är att all el som kommer från solcellerna förmodligen kommer att användas, vilket ger den bästa besparingen, ca 2 kr/kWh. Tack vare det kan vi under delar av året ladda våra eldrivna maskiner och verktyg samt vår elbil.

Gud, du som är livets och kärlekens källa. Vi ber om upprättelse för din skapelse. Tack för att ditt ljus lyser i mörkret. Led oss till frid, fred och kärlek. Amen. 

16 december – Gemensamt julfirande i Åkersberga kyrka

”Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men inte har gärningar? Inte kan väl tron rädda honom? Om en broder eller syster är utan kläder och saknar mat för dagen, vad hjälper det då om någon av er säger: ’Gå i frid, håll er varma och ät er mätta’, men inte ger dem vad kroppen behöver?”

I Jakobsbrevet kapitel 2, vers 14–17, betonas vikten av att visa omsorg för medmänniskan. I vårt arbete för social hållbarhet handlar det lika mycket om att hjälpa de utsatta som att visa medkänsla.

Oavsett vem du är eller hur ditt liv ser ut är du välkommen till kyrkan året runt, men kanske lite extra nu i jul.

På julafton, tisdag den 24 december, äter vi en enkel julmåltid tillsammans i cafeterian i Åkersberga kyrkliga centrum. Välkommen kl. 14–17!

På annandag jul, torsdag den 26 december, julfikar vi i caféterian i Åkersberga kyrkliga centrum. Därefter firar vi sinnesrogudstjänst tillsammans i kyrkan. Välkommen på fika kl. 16–18, och på sinnesrogudstjänst kl. 18!

9 december – Elias berättar om Tanzaniaresan

I Tanzania är klimatkrisen på riktigt. Sedan flera decennier har Svenska kyrkan Österåker en vänförsamling i Fukeni i norra Tanzania. Vi har utbytt erfarenheter och mötts, hjälpt varandra, och vi ber för varandra. Från vårt håll, har vi hjälpt till med uppstarter av små företag, vid har betalat för skoluniformer och vård för de allra mest utsatta, och vi har hjälpt till med brunnsborrning och vattenprojekt, skola och förskola med mera. Alla medlemmar i Svenska kyrkan Österåker kan känna sig stolta över att vi tillsammans gör skillnad.

Den här hösten var fyra från Svenska kyrkan Österåker i Tanzania och hälsade på, möttes och tittade till projekten. Mycket har hänt! Fler går i skolan, fler barn kan äta sig mätta, och över 3000 kvinnor har fått möjligheten till grundläggande utbildning i rättigheter och vägar att tillsammans bygga samhälle, familj och ekonomi.

Men. Det stora hotet är överväldigande. Det stora berget, Kilimanjaro, som i tusentals år har bevattnat området med sitt smältvatten, börjar sina pga. den globala uppvärmningen. De stabila regnperioderna har efter hundratals år plötsligt blivit oberäkneliga och marken eroderar och sköljs bort, i stället för att bevattnas och leva. I Tanzania, för våra vänner i Fukeni, är klimathotet konkret och närvarande. Brunnarna har sinat, och odlingarna ger dålig skörd. Vi behöver göra vad vi kan för att bromsa uppvärmningen.

– Tack för att du är med i Svenska kyrkans arbete, du som är medlem. Tillsammans bidrar vi till en hållbar värld, där vi var och en, och tillsammans, får göra vad vi kan för att göra livet mer hållbart, säger kyrkoherde Elias Eriksson som var med på resan.

2 december – Fyra år med solceller!

Solcellerna på Åkersberga kyrkas tak firar fyra år i år. På den här tiden har de genererat omkring 280 000 kWh, alltså ungefär 70 000 kWh om året, och den samlade sparade kostnaden och intäkten sedan start uppgår till 400 000 kronor.

– Våra solceller har besparat jorden utsläpp av 94,26 ton koldioxid. Det motsvarar att köra nästan 380 000 km med bil, berättar Per Skareng som är ansvarig för projektet.

Visst är det häftigt att vi får så mycket energi utan att jorden tar skada?

21 oktober – Finns Prästgårdshånung kvar

Det finns fortfarande honung kvar!

Sedan 2021 har Svenska kyrkan Österåker ett samarbete med Österåkers biodlarförening. De driver en biodling vid Österåkers kyrka och vi får ta del av skörden. I augusti slungades honungen och nu är den äntligen färdig. Köp din burk för 80 kr i receptionen i Åkersberga kyrkliga centrum.

Klimatdagen 2024 – Så var den!

Svenska kyrkan Österåker deltog i lördags tillsammans med 14 andra aktörer i kommunen på Klimatdagen 2024, som Naturskyddsföreningen och Gretas Gamlingar anordnade. Temat var "Vi kan ställa om". Det var en bra dag och det kändes verkligen att vi är många, både föreningar, företag och enskilda personer, som tillsammans arbetar hårt och kontinuerligt med fokus på att nå de klimatmål som i stort sett världens alla länder står bakom i och med Parisavtalet.

Vid vårt bord kunde man prata biologisk mångfald och lära sig mer om vårt hållbarhetsarbete. Det var premiär för foldrarna som vi har tagit fram efter artinventeringen på våra kyrkogårdar samt i Klockarhagen och barnen fick hämta pysselpåsar innehållande ull från våra egna vår i Klockarhagen.

7 oktober – Klimatdagen 2024

Nu på lördag arrangeras Österåkers andra klimatdag, med Naturskyddsföreningen och Gretas Gamlingar i spetsen, i Åkersberga centrum och Folkets hus. Vi är ungefär 20 utställare från Österåkers förenings- och näringsliv som medverkar och det erbjuds både föreläsningar, aktiviteter och information om det lokala hållbarhetsarbetet.

Svenska kyrkan i Österåker arbetar medvetet med hållbarhet, både miljömässigt, ekonomiskt och mänskligt. Det är en fråga om förvaltandet av Guds skapelse och hur vi tar hand om den på bästa sätt. Vi följer Svenska kyrkans miljödiplomering och kommer att visa upp några av de delar som vi arbetar med på klimatdagen. Det är alltifrån artinventering och gynnande av den biologiska mångfalden på vår mark, biodling, närodlade och ekologiska altarbuketter till andlig hållbarhet och solceller.

Åkersberga centrum och Folkets hus kl. 11.00–16.00 lördag den 12 oktober. Hoppas att vi ses!

30 september – Getter i Klockarhagen

Har du kanske märkt att tre av fåren i Klockarhagen vid Österåkers kyrka ser lite … annorlunda ut? Det beror på att det har flyttat in tre getter hos fåren! De tre bockarna vid namn Mio, Imre och Bobo har på kort tid gjort livet i (och utanför) hagen mer intressant.

Getterna hjälper våra får att hålla efter vegetationen i hagen och är ännu bättre på att äta sly, vilket verkligen syns.

– De första fem dagarna rymde getterna tre gånger och några hjälpsamma medmänniskor lyckades fånga in getterna på en förskolas gård där de sedan kunde hämtas hem igen. Efter att vi kompletterat med nya och fler grindar så har getterna inte rymt något mer, berättar Andreas som är kyrkogårdsarbetare och dessutom äger både getterna och fåren.

23 september – Diakoni

Att få tala om sin sorg med andra i samma situation kan ge oanad tröst.

I kyrkans hållbarhetsarbete är det inte bara klimatet vi tänker på, utan även den sociala och den andliga hållbarheten. Att finnas för människor i livets svåra stunder är en viktig uppgift, och diakonen Ullakarin har lång erfarenhet av att stötta människor i kris.

– När livet inte riktigt blir som du har tänkt dig kanske du behöver någon att prata med. Vi finns här, säger hon.