Lyssna

Konsert med Eric Ericsons Kammarkör

Missa inte tillfället att gå på konsert i Österåkers kyrka den 30 januari då vi gästas av Eric Ericsons Kammarkör under ledning av Olof Boman. Instrumentalister är Mime Brinkmann, Jonas Nordberg och Peter Lönnerberg.

Konsert torsdag 30 januari kl. 19.00 Österåkers kyrka

Eric Ericsons Kammarkör framför under ledning av Olof Boman och tillsammans med tre instrumentalister ett rikt kyrkoprogram där Musikalische Exequien av Heinrich Schütz står i fokus.

 

Djup skönhet och hoppingivande tröstesånger

Den tyske tonsättaren och organisten Heinrich Schütz (1585–1672) komponerade 1635 sitt "Musikalische Exequien, Op. 7" som utgör en sorts centralpunkt för denna konsert med Eric Ericsons Kammarkör och instrumentalisterna Mime Brinkmann (cello/gamba), Jonas Nordberg (teorb) och Peter Lönnerberg (orgel).

Dirigenten Olof Boman beskriver programmet med följande ord: "Världen behöver innerlig tröst och hopp, uppleva den djupa skönheten och finna vila. Schütz verk bjuder in till ett sådant tillfälle." Förutom "Musikalische Exequien” hör vi även en cellosonat i fyra satser komponerad av Domenico Garbielli (1659–1690), två samtida stycken av B Tommy Andersson, tagna ur hans "Passio secundum Matthaeum" (2024) som tilldelades Musikförläggarnas pris tidigare i november samma år (och uruppfördes simultant i inte mindre än tio städer runt om i landet) samt Domenico Scarlatti. 

Konserten avslutas med vad vi tror är svensk premiär för det unga, brittiska vokalgeniet Jacob Colliers ”World, O World".

 

Medverkande

Mime Brinkmann, cello/gamba

Jonas Nordberg, teorb

Peter Lönnerberg, orgel

Eric Ericsons Kammarkör

Olof Boman, dirigent

 

Program

Domenico Scarlatti: Iste Confessor

Heinrich Schütz: Del 1 ur Musikalische Exequien, Op. 7

B Tommy Andersson: Mysterium mirabile ur Passio secundum Matthaeum

Domenico Gabrielli: Cellosonat nr. 1 i G-dur

B Tommy Andersson: O Crux ave, spes unica ur Passio secundum Matthaeum

Heinrich Schütz: Del 2–3 ur Musikalische Exequien, Op. 7

Jacob Collier: World, O World

 

 

Fri entré

Eric Ericsons Kammarkör

Om kören

Eric Ericsons Kammarkör grundades 1945 av den då 27-årige Eric Ericson, och har sedan dess intagit en central plats i svenskt och internationellt musikliv. Hans och körens stora intresse att hela tiden hitta ny musik och nya arbetsområden gör att ensemblens repertoar än idag är mycket bred: från tidig musik till det allra senaste och nykomponerade. För generationer svenska och internationella tonsättare har kören varit en idealensemble med sin typiska ”nordiska” klang och långt drivna virtuositet.

Att förvalta arvet efter Eric Ericson handlar om att bevara och utveckla den unika klangen, att ständigt fördjupa den kammarmusikaliska attityden och att söka ny repertoar. Efter Eric Ericsons bortgång 2013 fungerade Fredrik Malmberg som chefdirigent fram till 2024.

I EEKK:s led finns Sveriges främsta ensemblesångare, som valt att utöver sina egna solistiska sångarkarriärer och andra kvalificerade musikergärningar medverka i detta vitala ensemblearbete.

På världsscenen hör Eric Ericsons Kammarkör till det absoluta toppskiktet av professionella ensembler, och har genom åren belönats med många utmärkelser. EEKK gör årligen flera utlandsturnéer, men arbetar även pedagogisk med amatörkörer runt om i Sverige.

Kören har genom åren gjort åtskilliga fonograminspelningar och återfinns i många skivbolags kataloger. Höjdpunkter i det internationella arbetet är bl.a. samarbetena med Radiokören och Berlinerfilharmonikerna med dirigenter som Claudio Abbado, James Levine och Riccardo Muti, samt de många inspelningarna och konserterna med Nicolas Harnoncourt och Concentus Musicus Wien.

Sedan 2003 har Eric Ericsons Kammarkör ett nära samarbete med Kungliga Filharmonikerna och Konserthuset Stockholm, och inom ramen för den statliga kulturbudgeten har kören genom ett garanterat årligt stöd en viss grundtrygghet i sin frilansande tillvaro.

Eric Ericsons Kammarkör är en del av TENSO – det europeiska nätverket för professionella kammarkörer.

Kronolog
EEKK Kronolog 1945–2023

Månadens musik

Konserter, körer, gudstjänster, mässor. Musik har varit ett självklart inslag i kyrkan under flera hundra år och har en given plats inom Svenska kyrkan. Genom kyrkomusiken erbjuds en värdefull mötesplats där det ges utrymme att tolka sina andliga och existentiella frågor, eller bara njuta. Välkommen!