Kyrkobyggnadens historia
Redogörelsen nedan bygger i huvudsak på tre källor, nämligen standardverket Sveriges kyrkor (1950) samt stiftets respektive församlingens dokumentation kring kyrkobyggnaden. Vissa uppenbarligen stridiga uppgifter finns. Nedan lämnas den information som framstår som mest trovärdig. De i texten angivna färgmarkeringarna avser bilden nedan.
Under 1100-talets avslutande decennier restes, som tidigare nämnts, troligen det försvarstorn som omkring år 1200 blev en del av Österåkers kyrka i och med att långhuset då byggdes och färdigställdes. Tornet i väster var tämligen högt (röd markering) och långhuset sträckte sig ungefär fram till det på bilden med ett grönt streck markerade läget, där det avslutades med ett smalt kor, som cirka hundra år senare vidgades till långhusets bredd. In- och utgången fanns troligen i söder, invid det västra tornet (blå markering). Under senare delen av 1200-talet tillkom en sakristia på kyrkans norra sida.
En större renovering och tillbyggnad gjordes under 1430-talet. Utbyggnaden medförde att kyrkan gavs ungefär nuvarande storlek. Den tidigare sakristian ersattes med en ny och ett vapenhus byggdes på långhusets södra sida i anslutning till den redan befintliga och ursprungliga in- och utgången (blå markering).
I mitten av 1600-talet genomfördes ytterligare en grundlig renovering och ombyggnad av kyrkan. Den välrenommerade murarmästaren Hans Ferster kontrakterades för byggnationens genomförande.
Det gamla koret revs och ersattes med ett nytt, polygonalt, kor. Det är detta graciösa kor som fortfarande pryder vår kyrkas ”front” i öster. På taket ovanför koret monterades en så kallad takryttare (svart markering), det vill säga en tornliknande utsmyckning. Samtidigt installerades den pampiga 1600-talsporten, krönt med ätterna Oxenstiernas och Kurks vapen på kyrkans södra långsida. Även sakristian renoverades och försågs invändigt med en tidstypisk, massiv dörr klädd med järnplåt och tillverkad av harneskmakaren Graff i Stockholm.
Kyrkans äldsta murverk är betydligt kraftigare än de murverk som tillkommit senare, främst vid renoveringen på 1600-talet. På byggnadens utsida kan vi skilja den äldre delen av byggnaden från den yngre genom att iaktta strävpelarna, de så kallade pilastrarna, som löper vertikalt utmed ytterväggarna. Pilastrarna på kyrkans äldre del (orange markering) är kraftigare och löper ända upp till taket medan de pilastrar som förekommer på kyrkans yngre del, från 1600-talet, är mindre och smalare (brun markering) samt har sin avslutning någon decimeter nedanför taket.