Vad har ni sett?
– När vi var i Fukeni fick vi besöka en förskola och två skolor samt mejeriet. Sedan åkte vi uppåt berget och besökte ännu en skola i en by som heter Olimo. Vid den skolan har de en kyltank där stora mängder mjölk kan förvaras eftersom det är omständligt att resa till Fukeni ofta. Familjerna har inga egna kylmöjligheter. Den här mjölkstationen i Olimo är en del av mjölkprojektet.
När vi hade varit i Olimo åkte vi ännu längre upp, så högt upp man kan komma innan Kilimanjaro nationalpark börjar, där de har en plantskola för träd. När plantorna är tillräckligt stora planteras de nere på slätten. Där har det varit stor skövling eftersom många familjer som inte har el behöver ved för att kunna laga mat. När regnperioden kommer förstörs allt eftersom det inte står några träd i vägen för floderna. Prästen, entreprenören och projektledaren Kennedy Kisanga, som tillsammans med Mick och Magnus från Danderyds församling startade projekten runtom Moshi, har startat ett trädplanteringsprojekt så att 2 000 små träd om året planteras ut. Läs mer om Kennedy här
Sedan var vi nästan tre dagar i Chekereni, där vi besökte de mindre projkten i alla småbyar. I en av byarna vi kom till hade de fått bidrag till att köpa in ett partytält. För en del av vinstpengarna hade de köpt ett till tält för uthyrning och för vinstpengarna från det tältet hade de köpt stolar för uthyrning. För de vinstpengarna hade de köpt in köksutrustning och nu engagerade de kvinnor i byn som kunde jobba med catering. Det senaste de hade investerat i var fyra små kiosker som de hyrde ut. Det var så häftigt att se hur de återinvesterat pengar som tjänats så att de kunde utveckla verksamheten hela tiden. I den fattigaste byn vi besökte bodde folket i lerhyddor och hade trasor till kläder, vissa hade inte skor. De hade fått en trehjulig motorcykel som de kunde använda för att plöja åkrarna med och ålderkvinnan i byn kom på att de även kunde hyra ut den för att tjäna pengar. Tyvärr var den trasig när vi var där och vi tänkte då att de skulle vilja ha pengar av oss för att kunna laga den men hon hade använt intjänade pengar till att beställa nya delar för att laga den. Det var imponerande och starkt.
Sista dagen i Chekereni höll Staffan ett fantastiskt tal där han framhävde hur viktiga kvinnorna var för arbetet och utvecklingen men också hur viktigt det är att barnen får gå i skolan eftersom utbildning är vägen ur fattigdom. En annan sak han sa i sitt tal var: ”Om någon kommer till mig och säger att han är hungrig ger jag honom inte mat, utan ett fiskespö så att han kan skaffa egen mat utan begränsning. Jag hjälper någon att hjälpa sig själv.” Det var så roligt att se att det lilla som vi har gett folket norr om Moshi har växt och att de har förvaltat det på ett väldigt bra sätt.
Utöver dessa projekt bidrar vi även med pengar till PIL (Partnership in Learning) på Agape Learning Centre i Moshi som har byggts tack vare bidrag i flera omgångar, både från oss och från andra organisationer. Österåkers pastorat bidrar med 45 000–50 000 kr om året, vilket precis räcker till en kvinnokurs för 50 kvinnor. På kursen får kvinnorna lära sig om juridik, alltså vilka rättigheter de har, vilket få har kunskap om. Det kan till exempel handla om vilka rättigheter man har i sitt äktenskap, som änka, gentemot marken man äger eller sin man eller sina barn. De flesta kvinnorna är helt i beroendeställning till sina män. De lär sig även om hälsa, hur man skyddar sig mot sjukdomar och hur man sköter hygien både för sig själv och runt matlagning. Mr Kessie som driver Agape Learning Centre ser till att det kommer dit en kvinnlig polis, en kvinnlig jurist, en kvinna från hälsovårdsmyndigheten – med andra ord att kvinnor lär ut till kvinnor. En del av Agape Learning Centre ska bli ett själavårdscentrum, där de som utbildar sig till präster eller predikanter kan lära sig om självavårdssamtal. Centret ska invigas i slutet av januari 2020.