Vårt arbete för klimatet
Vi har många medarbetare som är engagerade i hållbarhets- och miljöarbetet och som driver hållbarhetsprojekt runt om i Österåker på Svenska kyrkans mark. Nedan följer några exempel.
Slåtteräng
Utanför Österåkers kyrkogård, men på församlingens mark, ligger det som fram till för ett par år sedan var en bit igenvuxen, öde mark på ca 7000 m². Kyrkogårdsförvaltningen bestämde sig för att ”renovera” marken till slåtteräng.
Till en början röjdes sly, enstaka unga träd fälldes och vissa rosbuskar har tagits bort. Varje år bränns också fjolårsgräset vilket vi gör för att få bort förna och mossor som förhindrar, framför allt ettåriga, växters frön från att gro och på så vis ökar mångfalden på ängen.
Får i Klockarhagen
Betande djur, exempelvis får, gör landskapet rikt på värdefulla växter, insekter och fåglar. En betad hage kan innehålla så många som 40 olika arter per kvadratmeter. Det är värdefullt i sig, men bidrar även till att göra naturen mer robust för att vi i framtiden ska klara av klimatförändringar.
På en betad mark tar ingen växt överhanden eftersom de ständigt betas ner och många arter kan därför samsas på en liten yta. De betande djuren sprider runt frön och trampar upp bar jord där nya frön kan gro.
Trädvård
I kulturlandskapen är igenväxningen ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden. Samtidigt har många av de insekter, svampar och fåglar som är beroende av gamla, senvuxna träd och död ved i öppna, solbelysta miljöer också missgynnsam status. I Klockarhagen vid Österåkers kyrka har vi därför börjat ringbarka, hamla och veteranisera träd.
Återbruk av gamla gravstenar
Under 2024 kommer vi att bygga "andliga hållplatser" i några olika utomhusmiljöer i våra två församlingar, Österåker-Östra Ryd och Ljusterö-Kulla. Respektive plats knyter an till ett tema och bjuder in till en stunds reflektion, vila och stillhet.
På varje hållplats kommer det att finnas en bänk ihop med en vacker formation bestående av gamla avidentifierade gravstenar, vilket innebär att stenarna kan återanvändas i stället för att krossas och bli grus.
Närodlade altarblommor
Från mitten av maj till mitten av september är alla altarblommor i Åkersberga kyrka hemodlade utan bekämpningsmedel eller plockade i det vilda.
Solceller och elbilsladdning
I december 2021 installerades solceller på Åkersberga kyrkas tak vilket de tre första åren besparade jorden utsläpp av 71,23 ton koldioxid och det motsvarar att köra 28 583 mil med bil.
Sedan mars 2023 kan församlingsborna gagnas av vår solcellsel genom att ladda sin bil med vår solcellsel på parkeringarna vid Åkersberga kyrka, Österåkers kyrka, Ljusterö kyrka, Östra Ryds kyrka och Garnsvikens begravningsplats.