För de allra flesta blir tiden efter ett dödsfall en ny erfarenhet, ofta förvirrande och svår. Samtidigt finns praktiska saker som närstående kan behöva ta hand om.
För många är första tanken att lämna över allt praktiskt åt andra. Det kan vara bra att veta att det är mycket du kan och får göra själv i samband med dödsfall och begravning.
Du kan alltid kontakta någon av våra präster om du behöver hjälp. Både i sorgearbetet och med praktiska tips. Vi har stor erfarenhet av vad som väntar en anhörig tiden efter ett dödsfall.
Ta farväl
Ofta får närstående möjlighet att ta farväl av den som har dött. De flesta dör på ett sjukhus eller vårdhem med både rutiner och lokaler för avsked.
På Östersunds sjukhus finns vi närvarande i form av Sjukhuskyrkan med samtal, hjälp och stöd för patienter, personal, anhörig och närstående.
Ibland sker dödsfallet i hemmet och då kan det finnas möjlighet att kroppen under begränsad period får vara kvar hemma. För att till exempel närstående som behöver resa ska kunna ta farväl. Kontaka oss gärna om du har några frågor kring att ta avsked i hemmet.
Kroppen förs till tegelbyggnaden vid Östra begravningsplatsen
Kroppen förs så småningom till ett bårhus. Längre fram transporteras den avlidna från bårhuset till tegelbyggnaden vid Östra begravningsplatsen. I samma byggnad finns även krematoriet.
Planera begravning och ta hand om det praktiska
Enligt lagen ska gravsättning eller kremering av kroppen ske inom en månad från att personen dog. Gravsättningen är när kroppen begravs. Det är därför bra att så fort som möjligt börja planera begravningen. Det gör det också lättare att hitta en tid som passar alla som ska delta på begravningen. Läs mer om att planera begravning här.
Utöver begravningen är det flera praktiska frågor som du som närstående kan behöva ta hand om. Se användbara länkar här under.