Östra Ryds kyrka uppfördes som försvarskyrka redan under 1200-talet. De grova murarna är av gråsten. Från början var kyrkan tvåskeppig med en pelarrad i mitten, denna togs bort under en stor ombyggnad på 1700-talet. Samtidigt restes också en ny takkonstruktion och ett torn byggdes till kyrkan som förut haft en klockstapel.
Altartavlan som pryder kyrkan idag föreställer Jesusbarnet som bärs fram i templet och den gamla Symeon som brister ut i lovsång. Den 6 m höga och 3 m breda tavlan är målad av J.A. Engman (1791-1858).
Den stora dopfunten, som idag finns längst fram till vänster i kyrkan, tror man har använts ända sedan kyrkan byggdes på 1200-talet. Under den tiden var den troligtvis placerad vid kyrkans ingång så alla som döptes på det sättet fick tillträde till kyrkan. Ännu en dopfunt finns bevarad i kyrkan, det är en mässingsfunt daterad 1683, en gåva skänkt till minne av Catharina Agneta Ödla som dog i barnsäng i väldigt ung ålder samma år.
Orgeln är en barockorgel byggd av orgelbyggaren Lars Strömblad i Ödeshög, den sista i Sverige har det sagts. På orgelläktarens skrank hittar man tolv tavlor föreställande profeterna Jesaja, Jeremia, Hesekiel och Daniel, evangelisterna Mateeus, Markus, Lukas och Johannes med deras symboler samt apostlarna Petrus, Paulus, Jacob d.y. och Thaddeus.
I kyrkan finns även det vi kallar Barnens altarskåp. En plats i bakre delen av kyrkorummet där barnen har en anpassad plats att utforska kyrkans värld.