Bestämmelser gällande gravlyktor på våra kyrkogårdar
Gravlyktor får endast sitta under perioden 15 oktober - 30 april.
Vi vill att våra kyrkogårdar ska vara säkra platser att vistas på, såväl för besökare som kyrkogårdsarbetare. Lyktor på gravplatser utgör en säkerhets- och arbetsmiljörisk vid skötsel av såväl enskilda gravplatser som allmänna ytor. Lyktorna gör det även svårt för oss att sköta om skötselgravar.
Vid till exempel trimning och häckklippning riskerar gravlyktorna att gå sönder och orsaka glassplitter. Glasskärvor från trasiga lyktor kan flyga i väg och orsaka skada på personal och förbipasserande. Det finns även en risk att maskiner går sönder.
Vilka är berörda och vilka typer av gravlyktor gäller det?
Detta gäller samtliga gravplatser inom Östra Vikbolandets pastorat, såväl urn- som kistgravar. Det här gäller såväl lyktor i glas som plast, även de som står på pinne. Även batteri- och solcellsdrivna gravlyktor. Engångsljus i plast går bra att ha även efter 30 april. Tänk på att vi också kommer att ta bort gravlyktor som har ställts bakom gravstenar.
När får jag ha min lykta på graven?
Gravlyktor är endast tillåtna på gravplatser mellan perioden 15 oktober till 30 april, du behöver alltså ha tagit bort lyktan senast den 1 maj. När vintern på nytt gör sitt antåg kan lyktorna sättas tillbaka på gravplatserna för att lysa upp i mörkret.
Vad händer med de gravlyktor som inte har tagits bort?
Gravlyktor som inte har blivit borttagna kommer att tas bort av kyrkogården och återvinnas. Eftersom vi inte har möjlighet att bevara dem kan borttagna lyktor tyvärr inte återfås.
Ni är välkomna att höra av er vid eventuella frågor.