Handlingsplan för klimatvänlig utomhusmiljö
Svenska kyrkan har ett mål att nå klimatneutralitet till år 2030 (Läs mer i ”Svenska kyrkans färdplan för klimatet”). För att nå målet behöver vi alla ta vårt ansvar i omställningsarbetet. På kyrkogårdsförvaltningen i Ovansjö-Järbo pastorat behöver vi se över miljö och klimatpåverkan i vår verksamhet. Områden där åtgärder behövs är: transporter, maskiner, växtval, odlings-sätt, inköp, återvinning, återbruk, belysning, kunskap, vattenanvändning, biologisk mångfald och samverkan.
Transporter
Vi följer pastoratets resepolicy för att minska resor och transporter i tjänsten. Vi samarbetar med församlingspersonalen för samåkning och samleveranser. Vi ser över möjligheten till samleve-ranser av tex växter, med närliggande pastorat. Vi väljer fossilfria varuleveranser om möjligheten finns.
Maskiner
Fordon, maskiner och handredskap som idag körs på fossila drivmedel, byts ut till fossilfria alternativ senast 2030, där fossilfria alternativ finns.
Växtval
Minskad användning av transporterade ettåriga växter. Allmänna rabatter kommer fr.om. 2023 endast innehålla fleråriga växter. Vid val av växter väljs i första hand pollen och nektarrika växter. Vissa växter odlas av oss själva. Vi håller oss uppdaterade på Naturvårdsverkets listor över invasiva växter och djur, och vidtar åtgärder vid behov. Vid nyplantering av träd på kyrko-gård följs trädvårdsplanen.
Odlingsätt
Alla allmänna rabatter, häckar, buskage och nyplanterade träd, täckodlas from 2023. Gräs och lövklipp som inte används till täckodling, komposteras. Vid all nyplantering av fleråriga växter används biokol. Vid behov används naturliga bekämpningsmedel mot skadedjur. Inga kemiska bekämpningsmedel används. All gödsel som används i verksamheten är ekologisk. Vid behov av mer jord än vi kan tillverka själva, köps torvfri eko-jord, så lokalt som möjligt. Ogräs-bekämpning sker manuellt, utan gifter. Mer information finns i ”En guide om biokol”. (SKKF)
Inköp
Vi följer pastoratets inköpspolicy.
Återvinning
Vi strävar efter att så mycket som möjligt av avfallet som uppkommer i verksamheten återvinns. From 2023 kommer allt avfall som lämnar verksamheten dokumenteras. Målet är att varje år minska mängden avfall som behöver transporteras. Allt trädgårdsavfall återbrukas direkt, eller komposteras i anslutning till våra kyrkogårdar, till ny jord. Grenar och kvistar flisas till täck-
material för rabatter och buskage. Fr.om 2023 kommer all wellpapp att användas som botten-material vid täckodlingen.
Återbruk
Inspirera varandra till att hitta nya användningsområden för uttjänta produkter innan de går till återvinning eller deponi. Ställ oss frågan: - Kan vi använda produkten på annat sätt i verksam-heten? Kan den säljas? Skänkas? För varje återbrukad produkt minskar vi vårt avfall. Och behovet av nyproducerad produkt försvinner för oss, eller någon annan. Återbruk av åter-lämnade gravstenar kommer att erbjudas from 2024
Belysning
Belysningen på kyrkogården i Ovansjö behöver utökas för att göra hela kyrkogården tillgänglig och trygg för besökare. När beslut om belysning tas måste hänsyn till nattlevande djur tas. Tex bör fasadbelysningen på kyrkan vara tänd endast perioden 1/11 till 1/4. Detta för att skydda rödlistade fladdermöss som har sina boplatser i kyrktorn. Läs mer i broschyren ”Fladdermöss och fasadbelysta kyrkor”, Naturskyddsföreningen. Belysningen bör ha ett rött sken, i stället för blå-vitt. Ingen uppåtriktad belysning i tex träd. Ej för högt uppsatta lampor. På sommaren när de flesta nattaktiva insekterna lever, bör belysningen inte var tänd alls. Eller släckas vid midnatt.
Kunskap
Information om miljö och klimatarbetet i pastoratet når anställda via möten, mejl, samtal och kurser. För att sprida vårt goda miljöarbete till församlingsbor och besökare används informa-tionsskyltar i utomhusmiljöerna. Sociala medier. Annonsering. Personal.
Vattenanvändning
2024 påbörjas arbetet med att åtgärda de dagvattenbrunnar som inte fungerar, i samband med att elkablar till utomhusbelysning grävs ner. Täckodling av häckar, buskage, rabatter kommer att minska vattenbehovet på dessa ytor. Då täckmaterialet, mulchen håller fukthalten bättre än öppen jordyta.
Frågor som behöver lyftas de närmsta åren är, hur vi kan lindra effekterna av översvämningar, häftiga skyfall och långvarig torka? Läs mer i ”En guide om vattenhantering” (SKKF)
Biologisk mångfald
Vi följer länsstyrelsens, naturvårdsverkets och naturskyddsföreningens råd om ökad biologisk mångfald. Fokus 2023 kommer att ligga på att minska användningen av transporterade ettåriga växter. I stället kommer fleråriga växter användas i alla allmänna rabatter. Förnyelse av pastoratets fågelholkar. Utvalda, i dagsläget klippta gräsytor, blir ängsytor. Läs mer i ”En guide om inventering av biologisk mångfald” (SKKF)
Samverkan
Vi samarbetar med närliggande pastorat, samleveranser av varor, utbyte av erfarenheter, samråd om nya idéer.
Handlingsplanen gäller för kyrkogårdar och närliggande utomhusmiljö. Och all övrig utomhus-miljö i Ovansjö-Järbo pastorat.
Ansvaret för att handlingsplanen efterlevs på kyrkogårdsförvaltningen ligger hos kyrkogårds-chef och miljöansvarig. På övrig utomhusmiljö ansvarar fastighetsansvarig och vaktmästare.
Alla anställda i pastoratet arbetar för att, på ett positivt sätt uppnå färdplanens mål: Klimat-neutralitet. Värderingsförändring. Bidra till klimaträttvisa.
Uppföljning och utvärdering av planen sker i slutet av oktober varje år. Ev justeringar och tillägg sker vid årsskiftet.
Vinster
Vinsterna med att arbeta miljövänligt i vår utomhusmiljö är många. Färre transporter av avfall eller samordnade transporter minskar frakt- och bränslekostnader.
Att välja fleråriga växter före ettåriga växter, ger minskade transporter, minskade inköp och en lägre arbetsinsats.
Täckodling ger minskat vatten- och näringsbehov, mindre uppkomst av ogräs, minskade transporter av trädgårdsavfall och lägre arbetsinsats from år 2.
Ökad användning av eldrivna maskiner, ger renare luft och en bullerfri arbetsmiljö.
Vårt nya arbetssätt, att arbeta med naturen, kommer inom bara några år att spara resurser som i stället kan läggas på arbetsuppgifter som idag är svåra att hinna med.
På sikt kommer vi att se friskare och frodigare växter i våra utomhusmiljöer.
Antagen av kyrkorådet 2023-03-28