En person planterar blommor vid en grav.
Lyssna

Äger du en gravrätt?

Här kan du läsa om vad det innebär att vara ägare till en grav samt vilka tjänster som Överkalix församling erbjuder.

Vem äger en grav? 

Det är en eller ibland flera personer som äger en grav. De kallas för  gravrättsinnehavare och de har ett så kallat gravrättsintyg. En gravrättsinnehavare kan enkelt liknas vid någon som äger en tomt, men under en begränsad tid. Allt det som finns på tomten ska tomtägaren förvalta och ansvara för. På samma sätt är det när det gäller gravar på våra tre kyrkogårdar i Bränna, Grelsbyn och Lansjärv.

Detta gäller för gravrättsinnehavare i Överkalix församling

Gravrättsinnehavaren äger den grav eller de angivna gravarna som finns angivna i gravrättsbrevet. Det innebär att man som ägare har rätt att förvalta och sköta den eller de angivna gravarna. Som ägare är man alltså skyldig att ansvara för allt som tillhör gravplatsen. Det innefattar dess skötsel, såsom gräsklippning, trimning, skötsel av grusbeläggning, städning, plantering, bevattning, eventuell ram som omgärdar din gravplats och själva gravvården (gravstenen med eventuella blomlister eller blomlåda).

Oavsett vad man har valt att ha för utsmyckning så är allt som finns på graven något som ägaren har ansvar för. Det finns regler för vad man får och inte får göra på sin grav. Gravrättsinnehavaren är även skyldig att se till att gravstenen står stabilt och att graven i övrigt förvaltas på bästa sätt. Med jämna mellanrum kontrolleras därför alla gravstenars fastsättning och gravarnas förvaltning av vår personal.

Tjänster vi erbjuder

Kyrkogårdsförvaltningen erbjuder, mot avgift, tjänster som till exempel att klippa och trimma gräset (krattning vår och höst ingår) samt hjälp med bevattning av din plantering. (särskild blomlåda med självbevattning krävs. Den kan inte köpas via församlingen) Kontakta församlingens expedition för mer information.

Skötselavtal

Det finns ett fåtal gravar som ännu har skötselavtal med församlingen och några ägs också av denna. För skötseln av dessa gravar ansvarar kyrkogårdsförvaltningen. Denna typ av avtal erbjuds inte längre. När staten övertog ansvaret av kyrkogårdarna bestämdes gravrättens längd till 25 år. Det går att förlänga avtalet, om det finns någon som åtar sig ansvaret som gravrättsinnehavare.

Läs mer på Svenska kyrkans gemensamma sidor

Att ansvara för en grav

En person som var folkbokförd i Sverige innan den avled, har rätt att få begravas på en av våra allmänna begravningsplatser.

Begravningsverksamheten

Begravningsverksamhet kallas det arbete som omfattar begravningsplatser med gravplatser, vissa transporter av stoft, samt kremering. 

Om du undrar över något, välkommen att ta kontakt oss.

Petter Partanen

Petter Partanen

Kyrkogårdschef/Vaktmästare, Överkalix församling

Carina  Nordmark Nilsson

Carina Nordmark Nilsson

Expedition - kyrkoskrivare, Ekonomi och gravfrågor, Expedition och diarie, Information & kommunikation, Överkalix församling