Fin mässa vid Hietaniemi kyrka

Nyhet Publicerad

Söndagen den 1 oktober 2023 firades en enkel mässa vid platsen där Hietaniemi kyrka stod.

Det var många som kom för att fira mässa intill platsen där Hietaniemi kyrka stod. I dag en plats omringad av ett högt staket. De provisoriska kyrkbänkarna fylls och många har med sig egna stolar. Det är människor i alla åldrar, flera generationer. Någon har hängt rosor i staketet och det är förberett för nattvard. Det är Heliga Mikaels dag och dagens tema är änglar. 

Erik Krantz som är sjätte generations vaktmästare i Hietaniemi kyrka spelar upp en inspelning av kyrkans kyrkklockor. Det är både vackert och vemodigt. 

Under mässan och samlingen, psalmsång och kyrkkaffe är sorgen påtaglig men även hoppet, glädjen och kraften i att vara tillsammans.   

- Det känns fint att vi är så många som samlats idag, det är en viktig del i sorgeprocessen, säger Heli Pruikkonen, kyrkoherde i Övertorneå församling. 

Kommande gudstjänster kommer att firas i kyrkstugan intill Hietaniemi kyrka.

Hietaniemi kyrka har brunnit

Natten till tisdag 26 september brann Hietaniemi kyrka i Hedenäset utanför Övertorneå. Trots att flera räddningsenheter fanns på plats kunde den gamla träkyrkan inte räddas.

Hietaniemi kyrka och kyrkstuga

Kyrkan och klockstapeln brann ner den 26 september 2023. Hietaniemi kyrka var en kyrka i socknens södra delar. En vacker kyrka med vacker miljö, närheten till älven och marknadens historia gav liv åt vår församling. Kyrkstugan används nu som tillfällig gudstjänstlokal i Hietaniemi.