Kyrkorna skapar stämning
Våra kyrkor är byggda under olika tidsperioder vilket skapar olika stämning. Vi erbjuder vigsel i församlingens alla kyrkor framförallt på lördagar.
Ansgarskyrkan är en mindre kyrka. Den invigdes 1984.
Furulundskyrkan invigdes 2001 och är lite modernare i sitt slag.
Jonsereds kyrka är vår största kyrka, nyrenoverad och utbyggd 2009. Den är en populär bröllopskyrka som ligger vackert uppe på en höjd.
Partille kyrka är Partilles äldsta byggnad, troligen från 1200-talet.
Sävedalens kyrka är präglad av sin arkitektur från 1950-talet.
Öjersjökyrkan är vår nyaste kyrka som invigdes 2012 och är ingen traditionell kyrkobyggnad. Den är lantligt belägen i vackra omgivningar med skog och sjö runt knuten.
När ni bokar vigsel
I kyrkoavgiften ingår präst, musiker och vaktmästare, medan eventuell solist bekostas av er själva. Har ni egen präst som ska hålla i vigseln, så kontakta expeditionen om det.
Hindersprövning
Ni måste ha en godkänd hindersprövning från Skatteverket. Denna lämnas till prästen innan bröllopet. Här kan ni läsa mer om hur ni ansöker om hinderprövning
Vigselsamtal
Prästen hör av sig några veckor innan vigseln för att boka in ett vigselsamtal, då ni går igenom vigselritualen och får möjlighet att ställa frågor.
För att bröllopet ska bli personligt vill vi uppmuntra er att fundera på vilka psalmer (minst två), texter och eventuell övrig musik ni vill ha innan mötet med prästen.
Vill ni öva i kyrkan, så stäm av det med vigselprästen.
Musik?
Vill man ha någon form av inspelad musik, så måste det vara originalmusik. Ni själva måste ta ansvar för tekniken som används och musiken måste vara köpt på Itunes eller cd-skiva. Spotify och annan streamad musik är inte tillåten i offentliga lokaler.
Ljudanläggning och mikrofoner finns i våra kyrkor. Tjänstgörande vaktmästare hjälper till med detta.
Tid för utsmyckning
En vigsel beräknas ta ca 25-45 min. Det är viktigt att hålla tiden för vigseln, eftersom det vanligtvis är flera kyrkliga handlingar under samma dag.
Kyrkan är öppen en timme före vigseln. Då finns möjlighet om man vill dekorera något mer än vad kyrkan står för. Väljer man att dekorera något på egen hand så har man ca 30 min på sig att städa bort detta efter vigseln.
I våra kyrkor finns alltid färska blommor och levande ljus på altaret.
Vill man ha ljus eller vaser i ytterkant av bänkraderna, så kostar det 100 kr, vilket betalas via faktura som skickas med posten. Vaserna fyller ni själva med en passande liten dekoration, som sen får tas bort direkt efter vigseln.
Fotografering i kyrkan – eller inte?
Fundera på hur ni vill ha det med fotografering i kyrkan. Ska alla ha möjlighet att fota hela tiden eller har ni en egen fotograf under bröllopet? Skriv i vigselprogrammet eller be att prästen meddelar gästerna innan vigselns början.
Efter vigseln
Efter vigseln är det brukligt att gästerna kastar ris på brudparet då de kommer ut ur kyrkan, vilket vi välkomnar. (Viktigt att detta sker på utsidan kyrkan.) Såpbubblor är också trevligt!
Eftersom vi är ett pastorat med ett aktivt miljöarbete, så vill vi undvika att det sprids konfetti och andra konstgjorda material.
Brudkrona
Det finns en brudkrona att låna. Den bokas via expeditionen.
Läs mer
Du kan läsa mer om vigsel på Svenska kyrkans gemensamma sida.