Lyssna

Dop

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

Välkommen till livets första fest

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj. Det är också en fin tradition som går långt tillbaka i historien. En gång döpt gäller för hela livet.

Dopdroppar i våra kyrkor

Runtom i församlingens kyrkor hänger små glasdroppar. De finns i kyrkorummet för att uppmärksamma de som döpts under året, och som en påminnelse om att be för alla nydöpta. I några av kyrkorna hänger dropparna på en stege och i Öjebyn hängs dropparna upp i ett "dopträd" i smide. Om man blir döpt på något annat ställe än i kyrkan så hänger prästen sedan upp droppen i närmaste kyrka.

Ett litet utomhusdop i vintertid vid ett öppet vatten.

Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Dop | Frågor och svar

Dopet, en helig handling

Dopet är en helig handling. Dopet innebär att den döpte blir en del av ett större sammanhang; en del av Guds gemenskap som sträcker sig över hela världen. Den som döps kan alltid luta sig mot att Gud har lovat vara med alla dagar.

Dopet, ett sakrament

Dopet är ett sakrament. Det betyder ”helig handling”. Vi kallar dopet för sakrament därför att Jesus sa till sina vänner att de skulle berätta om honom och döpa människor. Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.  

Symboler i dopet

Dopvattnet är helt vanligt vatten. Det kan vara vatten från kranen eller från en plats som betyder något. Det speciella med vattnet är att det välsignas under dopgudstjänsten.

Dopljuset är en påminnelse om Jesus som säger ”Jag är världens ljus”.

Dopklänningen är ofta vit, renhetens färg. Den är lång som en symbol för att dopet är något att växa i och att barnet har mycket att lära sig.

Duvan finns ofta med på något sätt, kanske i dopbeviset. 
Duvan är en symbol för den helige Ande, som enligt Bibeln sänkte sig över Jesus i form av en duva när han döptes.

Den som döps blir medlem

Den som döps i Svenska kyrkan blir medlem i just Svenska kyrkan. 

Dopet är inte en namngivningsceremoni 

Ibland förväxlas dopet med en ceremoni för namngivning. Det stämmer inte, men namnet är ändå viktigt vid dopet, eftersom den som döps nämns vid namn. 

Dop för barn

Innan dopet träffas prästen och dopbarnets föräldrar för ett dopsamtal. Man talar om dopets innebörd och dopgudstjänstens utformning. Föräldrar ges här möjligheten att ställa frågor och önskemål kring sitt barns dop. Ni får gärna låna dopklänning samt lokal för dopkaffe. Vi överlämnar även ett dopljus, en bibel för barn och en dopängel.

Dopet kostar ingenting om det arrangeras i din församlings kyrka. 
Präst, musiker, vaktmästare, kyrka och lokal för dopfika ingår.

Dop för vuxna

Du kan döpas även som vuxen. Vuxna är lika välkomna att döpas. 
Innan dopet får du träffa en präst några gånger och tillsammans med den går ni igenom den kristna tron tillsammans. För att du ska få möjlighet att lära dig mer om kristen tro. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. 
Tvärtom – dopet är en gåva som bara är att ta emot.

Kanske ville ens föräldrar att man skulle välja själv. 
Kanske är familjeförhållandena krångliga och att samla släkten känns mest som en påfrestning. Kanske har man inte råd eller ork att ordna med dopkalas.

Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är försent att döpas och att dopet kan ske i all enkelhet. Dopets gåva – Gud lovar att alltid vara med – gäller oavsett ålder på den som döps, 

Dop på teckenspråk

Det är möjligt att ha dop på teckenspråk i Piteå församling. Läs mer här!

En gåva från oss

Sedan 2018 har församlingen delat ut en gåva till alla församlingsmedlemmar som fått barn. Gåvan är en tygkasse med märket älskad på och innehåller en mjuk dreglis och en folder med tankar och inbjudan till dop.

Dreglisen sys upp vid S:t Mary i Öjebyn. S:t Mary är en social verksamhet inom Svenska kyrkan. Tygkassen är Neutral®- och Fairtrademärkt vilket innebär att den är tillverkade och certifierad enligt de högsta sociala, etiska och miljömässiga certifieringar i världen. 

 

 

Låna en dopklänning eller lokal för dopfika

Dopklänning och råd på vägen
Man behöver inte använda en särskild dopklänning, men om man vill har församlingen flera att låna gratis, finns i många olika storlekar.

Här finns en bra checklista med råd inför dopdagen.

Kyrkor och församlingslokaler

Längre ner på sidan hittar du en karta som visar våra kyrkor och lokaler. Eller läs mer här.

Låna lokal för dopkalas

Om du vill bjuda till kaffe eller kalas i samband med dopet kan du låna någon av församlingens lokaler som finns i anslutning till våra kyrkor.

Doppåsen delas ut gratis till alla barn som föds i Piteå församling.

Foto: Sanna Eriksson

Har du frågor om dopet? Välkommen att höra av dig!

Anna-Karin Jonsson

Anna-Karin Jonsson

Präst, Biträdande kyrkoherde, Kyrkcenter, Piteå församling

Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.

Matteusevangeliet 28:18-20

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?